Şi cu prilejul raliului de anul acesta… Sinaia va pârâi, va fumega şi va fi din nou blocată câteva zile, pentru un capriciu al puterii locale!

Principalii ghinionişti ai acestui măreţ eveniment organizat de puterea locală vor fi, bineînţeles, amărâţii de turiştii care vor avea proasta inspiraţie să vină la Sinaia în perioada 25-26 iulie. „Sinaia este cea mai frumoasă, cea mai elegantă şi cea mai cercetată staţiune climaterică a României. Ea are aerul ozonat şi îmbălsămat de pădurile de conifere care îi îmbracă munţii. Oraşul este foarte îngrijit, foarte cochet şi oferă distracţie vizitatorilor“.
Acesta este un citat dintr-un prospect turistic din anul 1938. Păcat că s-a ales praful! Acum, în loc de ozon, vom avea particule de funingime, praf, fum, carbon şi ulei ars. Sau ce-o mai ieşi pe ţevile de eşapament ale bolizilor de curse. Mai marii noştri au imaginaţia uşor efervescentă din cauza fenomenului „Formula 1“ şi a curselor de maşini de acest tip organizate la Monte Carlo. N-ar fi fost mai bine ca Sinaia să semene cu Monte Carlo doar prin asemănarea structurii arhitectonice a Casinoului, prin linişte, ozon şi toate cele scrise în prospectul turistic publicitar interbelic?

„Vâjâind ca vijelia…“

Parafrazăm poetul naţional, aşa cum am făcut-o şi în ediţia trecută cu un mare dramaturg din secolul trecut, poate-poate cineva din administraţia locală va înţelege substratul demersului nostru. Avem drumuri desfundate, dar organizăm raliuri în coastă. Avem străzi chioare, cu iluminatul public la pământ, dar ne comparăm cu Monte Carlo. N-avem infrastructură de canalizare completă, spre ruşinea noastră, nici măcar în secolul XXI. Dar adunăm publicul să ne admire raliurile… Gunoaiele zac maldăre, nu numai la punctele de colectare, ci chiar pe străzi, pe la colţuri. Sacii cu deşeuri zac atârnaţi pe gard, dar vrem să fim cosmopoliţi, să avem maşini de curse care huruie prin oraş. Câte drumuri de la marginea oraşului care duc spre munte au parapeţii de protecţie întregi? Sau, mai bine spus, câte drumuri din oraş mărginite de văi, au parapeţii întregi? Cam puţine, faţă de figurile de imagine în care vrem să ne înfăţişăm… Nu cumva se blochează prea des oraşul pentru tot soiul de ambiţii ale puterii locale? Astfel de manifestări furibunde sunt atât de necesare? Care sunt dezavantajele? Că despre avantaje nu putem vorbi! Primo: agenţii economici au de suferit cumplit din pricina blocării oraşului. Secundo, şi poate cel mai important lucru: cetăţenii care locuiesc în zonele ce vor fi blocate nu e cazul să mai spunem cât suferă. Ş.a.m.d

You may also like...

Leave a Reply