În plin sezon estival… Nebunia raliului a îngrozit oraşul!

Sfârşitul de săptămână a însemnat pentru Sinaia trecerea printr-un nou coşmar. Totul s-a datorat acestui nestăvilit capriciu al puterii locale de a organiza an de an unu, două, raliuri cu maşini de curse în plin oraş. Tragedia a început încă de vineri dimineaţa. Chiar de la prima oră autorităţile locale au trecut la blocarea cu asiduitate a centrului oraşului şi a restului străzilor care compun traseul acestui cumplit capriciu al mai marilor noştri, care aduce ce puţin o dată pe an multiple neajunsuri multor categorii. Începând cu turiştii, agenţii economici, cetăţenii Sinaie şi terminând cu toţi acei ghinionişti conducători auto care au fost nevoiţi la acest sfârşit de săptămână să ne tranziteze oraşul, toţi au avut de suferit în aceeaşi măsură.

BLOCAREA DRUMULUI A CREAT PROBLEME GRAVE ÎN TRAFIC

Nu putem face o ierahizare foarte precisă a problemelor create de această inoportună iniţiativă a raliului. Se pare însă că, în opinia generală, blocarea drumurilor a fost lucrul care a deranjat cel mai tare pe toată lumea. În toate cele trei zile de pregătiri şi raliu (vineri, sâmbătă, duminică) circulaţia pe porţiunea DN1 care traversează Sinaia s-a transformat într-un adevărat dezastru. De parcă nu era suficient faptul că şi în weekendurile normale pe acest drum se circulă extrem de greu… De la intrarea în oraş şi până la ieşire spre Buşteni s-a circulat efectiv bară la bară, de dimineaţa până seara! Nervii încordaţi la maxim, claxonatul asurzitor şi izbucnirile verbale mai mult decât violente ale şoferilor au devenit parte din cotidian în tot acest răstimp. Ghinioniştii riverani ai imobilelor aflate pe străzile pe care s-a desfăşurat această ridicolă ambiţie automobilistică a mai marilor noştri au fost, fireşte, printre cei mai nemulţumiţi! Cei mai prevăzători şi-au făcut cumpărăturile de la supermarketuri încă de la mijlocul săptămânii, pentru că au fost în imposibilitatea de a-şi scoate maşinile din curţi sau de a se deplasa cu ele până în faţa casei. Cei care au avut nevoie de intervenţia ambulanţei au fost, la fel, printre cei mai năpăstuiţi, pentru că autospecialele Salvării şi-au putut croi cu greu drum ca să poată ajunge prin nebunia de pe DN1 până la spitalul orăşenesc. Şi când ne gândim că pentru a putea salva o viaţă sunt importante chiar şi câteva minute… Dar dacă asta e voinţa puterii locale şi, de ce să nu o spunem, dacă asta am votat, iată că asta avem! Cu toată că puterea locală umflă ameţitor statisticile şi laudă pe unde apucă cu răsunătoare fraze demagogice această manifestare neavenită, adevărul este cu totul altul. N-a prea dat buzna nimeni la Sinaia să vadă raliul. Ba, din contră! În aceste vremuri de gravă criză afacerile agenţilor economici au avut de suferit în toate trei zile de raliu!

TURIŞTI DEZGUSTAŢI, BULVERSAŢI, ASURZIŢI ŞI AFUMAŢI

Sinăienii (oare de ce?) au învăţat să strângă din dinţi şi să sufere în tăcere neajunsurile pricinuite de nebunia raliurilor organizate de puterea locală. Însă turiştii care au făcut greşeala să nu se informeze în prealabil şi n-au ştiut că în weekendul ce a trecut Sinaia a fost copleşită de raliu, au făcut parte din categoria celor dezgustaţi, dezamăgiţi. O dată, pentru banii aruncaţi (căci un weekend la noi nu e tocmai ieftin) şi, ce este mai grav, pentru faptul că nu-au putut găsi linişte şi aer curat. Din câte am constatat, dezamăgirea multora a fost foarte mare şi, cu siguranţă, nu vor mai reveni prea curând să-şi cheltuie banii în vacanţă, prin Sinaia. Dar, ce-i pasă puterii locale de dezvoltarea turismului şi de alte nimicuri, atâta timp cât dovedeşte unui oraş întreg că face ce vrea, fără ca nimeni să îndrăznească să i se opună în vreun fel? În loc de încheiere, dragi sinăieni, vă anunţăm că, totuşi, acum, aveţi un motiv de bucurie şi un altul de împlinire sufletească. Bucuria vine din faptul că raliul s-a terminat şi calvarul pe care l-a stârnit a luat şi el sfârşit. Al doilea, pentru că e firesc ca oricine să fie mândru în sufletul lui după ce participă la o festivitate de premiere selectă, în luxoasele saloane ale Casinoului. Cui nu i-ar plăcea aşa ceva! Sinăienii s-au putut bucura din plin, deci, de aceste momente! Bineînţeles, prin reprezentanţii lor…

You may also like...

Leave a Reply