Sinaia – primul oraş în care structurile administraţiei locale vor purta denumiri… arhaice! Consiliul local s-ar putea numi de acum înainte „Sfatul Sfetnicilor“! O denumire cu parfum de epocă…

Să intrăm direct în subiect, stimaţi cititori. Pentru ca demersul nostru să fie înţeles la justa valoare aşa cum se cuvine, considerăm necesară următoarea definiţie. În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, în dreptul cuvântul sfetnic, găsim următoarele: „înalt dregător sau boier cu care se sfătuia domnul ţării în probleme de conducere“. La prima vedere această denumire poate părea măgulitoare atunci când o înlocuieşte pe cea de „consilier local“. De fapt, a consilia (nu mai răsfoim DEX-ul) înseamnă tot a sfătui – grosso-modo. Dacă mai marii urbei ar fi ceva mai generoşi, ar sacrifica nişte bani din bugetul local, am putea avea şi o garderobă adecvată pentru sfetnici şi pentru „alţi“ înalţi participanţi la şedinţele de consiliu. N-am mai fi nevoiţi nici să folosim un limbaj de lemn care să includă cuvintele „şedinţă“, „consiliu“, „local“. I-am putea spune, pur şi simplu „Divanul Sinaiei“. Poate toată această chestie să pară o mascaradă, o claunerie. Însă nu-i chiar aşa! Nimeni n-ar mai îndrăzni de atunci încolo să acuze Consiliul local că este unul aşa-numit „de marionete“. Or fi ei sfetnici, însă trebuie să se supună voinţei lui Vodă, nu-i aşa? Cât despre democraţie, ce să mai vorbim… La Sinaia, acesta este un cuvânt care a intrat de prea mulţi ani în desuetitudine ca să-l mai luăm în calcul. În plus s-ar mai estompa şi din bârfe. Întotdeauna Vodă are „sfetnici“ de taină pentru ca să poată fi în permanenţă bine informat, la curent cu tot ce şuşotesc supuşii pe la colţuri. Deci, nimeni n-ar mai putea să-i acuze pe aceşti oameni de linguşitorism.

Se pare că puterea locală s-a gândit deja la o „strategie funcţională“. Noul sfat al sfetnicilor (fostul Consiliu local, n.r.) va funcţiona după următoarea deviză: „Când Noi, puterea locală, vom avea nevoie de sfatul vostru, o să vi-l cerem! Până atunci staţi cuminţi în banca voastră şi votaţi proiectele de hotărâre pe care vi le punem Noi sub nas. Nu de alta, dar aşa nu riscaţi nimic…“. (PAMFLET)

You may also like...

Leave a Reply