Pentru că aşteaptă de mai bine de două decenii acest obiectiv edilitar, suntem curioşi… Cât îi va costa în final pe sinăieni construirea noului spital orăşenesc?

proiect contractare credit 1 proiect contractare credit 2

În ultima şedinţă a Consiliului local a fost aprobat un proiect de hotărâre care prevede contractarea unui nou împrumut de către oraşul nostru. De această dată este vorba de suma de (maximum) 30 de milioane de lei noi – adică peste 6,5 milioane de euro, pe care ar trebui să-i primim de la Ministerul Finanţelor Publice şi să-i returnăm în termen de zece ani.
Nu am aflat dacă puterea centrală a decis sau nu până în momentul de faţă să dea aprobarea ca Sinaia să primească această sumă, pe care să o utilizeze la construirea noului spital (care aşteaptă în paragină de peste două decenii!). Dacă e să ne luăm, însă, după faptul că lucrările la acest atât de important obiectiv edilitar deja au demarat, timid, deocamdată, ce-i drept, înseamnă că mai marii noştri au certitudinea că suma respectivă ne va parveni fără probleme! După cum reiese chiar din conţinutul respectivului proiect de hotărâre, de această dată avem de-a face cu un lucru absolut uimitor. Un fenomen pe care l-am putea descrie chiar drept rarisim, dacă e să ne luăm după modul în care au acţionat până acum în situaţii similare forurile decizionale din oraşul nostru.

UN ADEVĂRAT „ACCES“ DE… TRANSPARENŢĂ?

Printre altele, aflăm că de această dată vor fi aduse direct la cunoştinţa publică principalele date legate de împrumutul în cauză, ca să ştie şi sinăianul de rând cum şi în ce mod sunt cheltuiţi banii publici. Aşadar vom putea afla, spre exemplu, pe toată durata împrumutului, care este gradul de îndatorare al oraşului, care sunt dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente acestei chestiuni, durata serviciului datoriei publice sau care este cuantumul plăţilor care se efectuează din fiecare finanţare rambursabilă. Dacă astfel de lucruri ar fi fost făcute publice până acum de fiecare dată când puterea locală a contractat vreun împrumut consistent, de milioane de euro, în valută forte, poate că viaţa sinăienilor şi a oraşului s-ar fi înscris pe un alt drum. Însă n-am avut, din nefericire, această şansă… În acelaşi context, poate că pe mulţi i-ar fi interesat să afle de la bun început amănunte legate şi de „obiectivele măreţe“ care urmau a fi ridicate cu uriaşele sume cu care puterea locală ne-a îndatorat, de avantajele pe care urma să (nu) le avem de pe urma acestor ambiţii megalomanice…

LA CE SUMĂ VOM AJUNGE ÎN FINAL?

Dacă tot devine puterea locală atât de tranparentă cu cheltuirea banului public, poate ne va da şi alte informaţii interesante legate de acest subiect fierbinte al construirii spitalului. În ultimii ani câţi bani au fost alocaţi de la buget pentru scopul amintit şi câte împrumuturi s-au făcut tot în numele spitalului cel nou? Ce s-a întâmplt cu uriaşa sumă în valută pe care ne-o promisese la alegerile trecute Consiliul judeţean ca să putem face spitalul? Şi căte şi mai câte ar mai fi de aflat pe această temă! Nu de alta, dar ca să vadă şi sinăienii, într-un final, cam de câţi bani a fost nevoie în total pentru spital…

You may also like...

Leave a Reply