Un politician ce nu admite fărădelegile

Interviu cu ing. Mircea Costin Cocă, primarul Comarnicul

E firesc ca după ce „s-a tras” scaunul puterii locale de sub ing. Vasile Dorian Botoacă – şi în locul lui a fost „aşezat” să conducă mai departe destinele oraşului Comarnic, viceprimarul ing. Mircea Costin Cocă – să ne întrebăm cine este acesta, cum gândeşte asupra viitorului localităţii şi la ce să ne aşteptăm din partea domniei sale mai încolo de ziua de azi.
Iată de ce i-am deschis uşa biroului din primărie convins fiind că va accepta un dialog sincer spre binele acelora pe care îi frământă soarta localităţii de unde, se pare, nu va începe niciodată a se construi o autostradă care să ne lege de lumea civilizată a Occidentului. Amabil, de cum îl ştim, ne-a primit şi n-a avut nici o oprelişte în a porni reportofonul.
***

V.I.C. La urma urmei cine sunteţi dumneavoastră domnule Mircea Costin Cocă, viceprimarul Comarnicului cu atribuţii de primar?
Ing.M.C.C. Sunt un locuitor al oraşului Comarnic. M-am născut aici pe 20 mai 1967 şi copilăria mi-am petrecut-o pe aceste meleaguri atât de frumoase şi de dragi comărnicenilor. Am fost elev pe băncile liceului din localitate numai zece clase, după care cele două rămase până la absolvirea liceului le-am făcut la fostul liceu industrial Sinaia, actualmente Colegiul „Mihail Cantacuzino“. Din 1985 am făcut cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, terminându-le în anul 1989. Apoi am fost ofiţer mecanic pe navele comerciale ale României ce străbăteau mările şi oceanele lumii, timp de trei ani.

V.I.C. Până să intraţi în politică ce-aţi mai profesat, din ce aţi trăit, cu alte cuvinte?
Ing.M.C.C. Cum spuneam, din 1989 până în 1992 am navigat pe diferite meridiane ale planetei. Apoi…

V.I.C. Staţi puţin!… Ştiţi cum a dispărut, aşa, ca în Triunghiul Bermudelor, flota ţării noastre în anii aceia tulburi ce-au urmat după revoluţie sau ce-o fi fost atunci?
Ing.M.C.C. Asta s-a întâmplat după 1990 şi nu am alte informaţii de vânzările navelor noastre… Vroiam, să spun, ca să continui cu ceea ce m-am ocupat după ce-am renunţat la marină – că după ce m-am lăsat la vatră, ca să zic aşa, prin 1992 – am înfiinţat în localitate o societate comercială. În 1997 am dat concurs şi-am ocupat funcţia de consilier la biroul Urbanism din cadrul Primăriei Comarnic, activând până în anul 2008, când am intrat în politică. Şi, ca să fiu sincer, asta s-a întâmplat ceva mai devreme. Din 2008 am fost ales viceprimar două mandate, iar actualmente, după cum vedeţi, sunt viceprimarul Comarnicului cu atribuţii de primar. Simplu de tot nu?

V.I.C. N-aş zice, când ştiu cât de „dulce” e puterea şi cum te prinde în capcanele ei dacă nu eşti stăpân pe tine. Ce părere aveţi de această afirmaţie?
Ing.M.C.C. Având destul de multă experienţă în administraţia publică nu sunt orbit de putere, în nici un fel. Caut să fiu cât mai normal şi corect, nu cum pe unii îi doboară gloria .

V.I.C. Ştiindu-vă din fire un om aşezat, în banca dvs., educat, cu mult bun simţ, respectuos, cinstit, intrarea în politică nu v-a silit să îmbrăcaţi – metaforic vorbind – un alt costum? V-aţi mai simţit în largul dumneavoastră după ce-aţi trecut pragul politichiei?
Ing. M.C.C. Da. Eu sunt un om corect care îmi respect principiile şi nu intru în nici un fel de combinaţii, chiar dacă sunt în politică.

V.I.C. Păi mai marii dumneavoastră vă acceptă aşa, simţind pe pielea noastră cât de „putrezi” sunt?
Ing.M.C.C. Înţelegeţi-mă, nu pot fii altfel. Să le fie de bine dacă nu le convine felul meu de a fi. Şi să fim serioşi, nu toţi politicienii noştri sunt de azvârlit.

V.I.C. Şi asta e adevărat, dar numărul lor e foarte mic!… În fine, politica în general, dar mai ales în România, este o artă a compromisului, iar la noi un mod de a te îmbogăţi rapid. Greşesc cumva?
Ing.M.C.C. Nu, nu greşiţi.

V.I.C. De ce credeţi că după douăzeci de ani de democraţie dâmboviţeană, românul nu mai vrea, nici în ruptul capului, să mai audă de clasa politică de astăzi?
Ing. M.C.C. Păi s-a săturat lumea văzând şi auzind numai promisiuni fără acoperire în fapte, spre binele ei. Eu, fără să mă laud, nu promit dacă nu pot face, dacă nu mă regăsesc în inima comărniceanului.

V.I.C. După ce-aţi intrat în rândul partidelor politice, având diferite funcţii în administraţia locală, în Consiliul Local, a mai crescut averea domniilor voastre?
Ing. M.C.C. Nu. Averea mea a rămas constantă din 1997 şi până astăzi. E la vedere şi se poate constata. Oricine este interesat de lucrul acesta îi stau la dispoziţie.

V.I.C. Iată că sorţii au decis ca de astăzi să ocupaţi scaunul primarului Botoacă „plecat” puţin să se mai odihnească. Poate era şi timpul!… Cum se vede oraşul de pe noul jilţ capitonat al puterii locale şi pe care staţi acum? Nu cumva pălăria cu care v-aţi trezit pe cap e prea mare?
Ing.M.C.C. În primul rând aş vrea să spun că am fost prieten foarte bun cu fostul primar, că am alcătuit o adevărată echipă cu consilierii locali. Am învăţat meserie, ca să zic aşa – fiind tot timpul în bătaia focului – de la colegii mei. În al doilea rând mi-am propus să îndeplinesc nişte obiective în Comarnic spre binele locuitorilor, începute de domnul Botoacă, plus şi altele şi altele tot atât de importante…

V.I.C… Cum ar fi? Le-aş dori detaliate.
Ing.M.C.C. Mai încolo pe cuprinsul interviului chiar dacă timpul ne presează.

V.I.C. Ca viceprimar, fostul primar (câte ofuri se mai aud prin teritoriu!!!…), v-a acordat sprijin pentru a duce la îndeplinire atribuţiile pe care le aveaţi? Sau vă băga beţe-n roate, ca să nu ieşiţi cumva în lumina rapei?
Ing. M.C.: Nu, repet. Am colaborat foarte bine cu dânsul, înţelegându-ne aproape din priviri…

V.I.C. … N-a fost prea mult?…
Ing.M.C.: Nu. Nu am nimic să-i reproşez dacă mă uit în urmă la colaborarea dintre noi.

V.I.C. Ce as aveţi în mânecă pentru ca locuitorii Comarnicului să nu mai zică ziua în amiaza mare: „Câte a făcut Botoacă, nimeni n-o să mai facă!”
Ing.M.C.: Da… După o perioadă de şapte, opt ani în care primarii dinaintea domnului Botoacă n-au făcut aproape nimic, pe perioada domniei sale s-au executat atâtea lucrări de asfaltări şi betonări de drumuri comunale, de construire a unei săli de sport, de amenajare a unei pieţe alimentare civilizate etc. Acum mie îmi revine obligaţia, în urma lucrărilor de canalizare, de îmbunătăţire a reţelei de aducţiune şi distribuţie a apei potabile, de schimbare a conductelor de gaz metan care au deteriorat întreaga infrastructură, să repar căile de acces. Apoi, notaţi!, avem proiecte pe fonduri europene pe care să le duc la bun sfârşit.

V.I.C. Ca de exemplu?
Ing.M.C.C. Asfaltarea şi betonarea a treisprezece porţiuni şi tronsoane de drumuri comunale după ce se vor termina lucrările menţionate mai sus, ca apoi, primăria să înceapă realizarea lor pe fiecare tronson în parte. Apoi trebuie să recepţionăm la finele acestui an „Centrul de afaceri” – proiect integrat – care este aproape gata. Actualmente, aici, mai sunt de executat finisajele interioare. Pe fonduri proprii mai avem de terminat clinica medicală din piaţă – SMURD-ul – unde, la parter, va exista şi un sediu pentru pensionari. Deci, după cum se vede, nu ne plângem de muncă.

V.I.C. Ce ne puteţi spune despre atât de necesara autostradă Comarnic – Braşov? Unde „se încurcă” hârtiile? Apropos, i-aţi văzut cumva cortul deputatului Şova pe acest traseu aşa cum promitea că se va muta prin aceste locuri ca să supravegheze lucrările?
Ing.M.C.C. Au fost câteva variante ale traseului acestei autostrăzi făcute de către reprezentanţii CNANDR-ului, nefinalizându-se procedurile de licitaţie pentru execuţie.

V.I.C. Mai e o lună şi începe noul an şcolar. Şcolile vor fi pregătite să primească elevii? Vă mai reamintesc, domnule primar, clădirea şcolii de lângă liceu o mai ţin proptelele. Cum veţi proceda în cazul acesta?
Ing.M.C.C. La şcoli în această perioadă se vor executa lucrări de igienizare, iar la localul doi, la care vă referiţi, se vor executa hidroizolaţii, preluarea apelor pluviale prin jgeaburi şi burlane, plus alte lucrări de reparaţii la scările de la intrarea principală, plus repararea scărilor de la intrarea în dispensar.

V.I.C. Vă gândiţi şi la şomerii din Comarnic? Se întrevede ceva la orizont şi pentru ei?
Ing.M.C.C. În perioada următoare se va deschide la magazinul fostei fabrici „Vulturul”, Carefour Expres care va solicita forţă de muncă din rândul comărnicenilor. Sunt deschis pentru atragerea de investitori.

V.I.C. Sunteţi mulţumit de echipa pe care o aveţi în subordine la Primărie? Sau veţi încerca să faceţi unele schimbări în organigramă?
Ing.M.C.C. Mă cunosc foarte bine cu colegii din primărie din anul 1997 când am călcat pragul acestei instituţii ca salariat, după cum spuneam. Şi nu am ce să le reproşez. Aş vrea să menţionez, ca treburile să se mişte şi mai bine, consilierii locali au hotărât în şedinţa din 31.07.2015 să-mi întindă o mână de ajutor numindu-l, pe domnul Constantin Petre, consilier cu atribuţii de viceprimar.

V.I.C. Dar prin târg se mai poartă o vorbă cum că sunt angajaţi cu contract prin cadrul primăriei ieşiţi la pensie. N-ar trebui ca ei să-şi vadă de pensie, iar tineri din Comarnic fără serviciu să ocupe prin concurs aceste posturi? Şi cunoscând „fenomenul”, pot afirma că lucrul acesta face parte din „moştenirea” fostului primar. Poate e bine, nu?, să ascultaţi şi vocea celor mulţi.
Ing.M.C.C. Vom analiza această situaţie în perioada următoare.

V.I.C. Vă veţi înscrie în cursa electorală a alegerilor locale din iunie 2016 ca să ocupaţi funcţia de primar al Comarnicului? Pentru asta sunteţi convins că trebuie schimbat ceva în mentalitatea oamenilor şi că e necesar să înlăturaţi din vocabularul dumneavoastră cuvintele: „O să vedem!”, pe care le adresaţi cetăţenilor care vin în audienţe la Primărie cu diferite probleme?
Ing.M.C.C. Încă nu m-am gândit la candidatura de care vorbiţi, dar timpul le va rezolva pe toate. Faptele din anul acesta vor spune cine va avea cele mai mari şanse pentru a fi primar.

V.I.C. Veţi explica locuitorilor din Comarnic care este obligaţia lor conform legii, vizavi de gospodărirea oraşului şi care sunt atribuţiile Administraţiei Locale faţă de această situaţie? Veţi aplica legea în caz de încălcare a ei?
Ing.M.C.C. Categoric, da. Tot timpul o să am în vedere lucrul acesta, fapt pentru care voi avea consultări în cartiere cu cetăţenii pe tema asta, cât şi în alte probleme care îi frământă.

V.I.C. Sunteţi convins că nu va mai merge cu daruri (ulei, zahăr, făină, mălai, pui congelaţi, umbrele, salopete, pufoaice, plăpumi, geci, cântare, aparate de radio de unică folosinţă etc.!) în campania electorală a alegerilor locale din 2016?
Ing.M.C.C. Da, sunt convins şi legiuitorul a schimbat un pic macazul în acest sens. Va conta în bătălia electorală crâncenă din iunie 2016, sunt sigur, omul şi faptele lui.

V.I.C. Mie permiteţi-mi să am rezerve… Ce vă răspundeţi când vă uitaţi la Casa de Cultură, la Biblioteca orăşenească şi la Schitul Lespezi?
Ing.M.C.C. O revigorare a activităţilor cultural-artistice din Comarnic împreună cu un suflu nou de promovare a valorilor locale. În toamna aceasta vom relua acţiunile culturale ale Asociaţiei „Lespezi 2004”, invitând la aceste manifestări scriitori şi artişti consacraţi.

V.I.C. În cazul în care nu realizaţi ceea ce aţi promis cetăţenilor, pe timp cât dumneavoastră sunteţi primar, vă veţi gândi şi la demisie?
Ing.M.C.C: Bineînţeles că da!… Demisia e pe birou, în alb. Dacă nu voi face cele promise, sigur mă voi retrage şi voi sta în banca mea.

V.I.C. Ce doriţi să adresaţi comărnicenilor prin intermediul publicaţiei „Ziar de Sinaia”?
Ing.M.C.C. Vreau să le cer scuze pentru situaţia dezastruoasă în care au adus drumurile firmele ce s-au ocupat de canalizare, de gaze şi de apă. Şi îi rog pe comărniceni să mai aibă puţină răbdare pentru că în scurt timp cu echipa pe care o conduc vom repara tot ceea ce s-a stricat.

V.I.C. Mulţumesc şi spor la treabă, că sunt multe de făcut, mai ales că sunt unii care stau la pândă după cireş, ducând dorul după vremile de altădată!

***
Nu-i aşa că dacă după 1989 puneam în aplicare punctul 8 de la Timişoara şi cu un politician de factura domnului ing. Mircea Costin Cocă, astăzi arătam altfel? Şi nu curgea degeaba atâta apă pe Valea Prahovei!…
La buna revedere!…

 

You may also like...

Leave a Reply