Autorităţile locale au ignorat acum Parcul „Dimitrie Ghica“… Un aspect dezolant tocmai de sărbătoare! Coşurile de gunoi gemeau de mizerie şi dădeau pe afară…

Trebuie să recunoaştem totuşi că părerile legate de oportunitatea organizării unui aşa-numit festival, precum se pretinde bâlciul tomnatic Sinaia Forever, sunt în mod firesc oarecum controversate. Deşi, în opinia noastră, Sinaia nu merita un asemenea festin. Cu toate astea, de ani şi ani, puterea locală nu se dă în lături să chinuie imaginea oraşului, prefăcându-l într-o bodegă ambulantă şi transformându-i aleile în nişte puncte de vânzare a unor ţărţămuri şi brizbizuri de doi lei ca cele care se găsesc pe litoral la marginea plajelor. Păcat… Deşi ştim cu toţii că aşa-numitul festival al toamnei pompos intitulat Sinaia Forever este un mare bâlci de fiecare dată, cei responsabili cu organizarea lui nu vor cu nici un chip să înţeleagă acest lucru. E de înţeles că lista manifestărilor proprii a oraşului Sinaia nu este foarte lungă. Sunt mulţi vectori care au condus la această nedorită stare de fapt. Asta, deşi cei ce conduc destinele urbei au impresia că activitatea lor denotă suficienţă. Din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa. Nu are nici măcar rost să ne comparăm cu localităţile înconjurătoare. Dacă am încerca acest lucru, spre exemplu din punct de vedere cultural, am fi codaşi fără doar şi poate. Dacă am încerca să ne comparăm tot cu localităţile învecinate, atât din aval, cât şi din amonte ca să nu existe dubii, ne-am situa în afara podiumului de premiere. (Şi când ne gândim că Breaza nu are nimic altceva, nu are tradiţia Sinaiei şi nici trecutul sau istoria, ci doar… aer curat). Ar fi trebuit ca măcar o dată la patru ani, atunci când suntem chemaţi la urne, să ne dăm seama că trăim în Sinaia. Să ne dăm seama ce vrea să însemne Sinaia. Ce a fost şi, mai ales, ce ar trebui să fie Sinaia. Din păcate, în ultima vreme, ne-am mulţumit cu borduri şi gărduţuri şi am cam uitat ce vrea să însemne o adevărată Sinaie.

De ce oare nu suntem în stare şi noi?

Deşi Sinaia a fost pe butuci, turismul e la pământ, iar puterea locală taie şi spânzură mai rău ca niciodată, noi ne dorim să fim în continuare… cu fruntea sus. Organizăm bâlciuri şi le denumim „festivaluri“. Dar nu suntem în stare să ne adunăm nici măcar gunoaiele. Nu ne referim la străduţe de la marginea oraşului, unde vreun neavenit şi-a aruncat pachetul de ţigări. Coşurile din parcul „Dimitrie Ghica“ şi acum, de „sărbătoare“, au fost pline ochi de deşeuri, iar împrejurul lor a fost mizerie cât vedeai cu ochii. Firma de salubrizare, în schimb, o duce excelent. Creşte preţurile şi curăţă când vrea. Cine i-a împiedicat pe angajaţii acestei firmei măcar de festivalul toamnei să-şi facă serios datoria ca să nu ne mai facem de râs în ochii turiştilor?

You may also like...

Leave a Reply