Festivalul toamnei „forever“, cu tot aspectul lui de bâlci a adunat un număr record de oameni!

DSCN9096 DSCN9063

Înainte de toate se cuvine, stimaţi cititori, să reamintim celor care nu ştiu, celor care au uitat sau celor care nu vor să ţină cont, faptul că „pâinea şi circul“ la romani erau gratuite! Evident era o modalitate facilă de satisfacere a maselor. Departe de noi îndrăzneala de a-i acuza pe mai marii urbei de faptul că se folosesc de „bâlciul deşertăciunilor“ forever ca să îşi atragă capital de imagine…

Puzderie de lume, mai ceva ca la revoluţie!

Probabil că de data aceasta am avut de-a face cu un record faţă de ediţiile trecute ale bâlciului legat de prezenţa oamenilor. Oraşul a fost aproape sufocat de lume. În aceeaşi măsură însă, unii participanţii la bâlci se pare că au avut sufletele pline de dezamăgire. Asta din cauza faptului că (din multe puncte de vedere) nu au găsit tocmai lucrurile la care se aşteptau. Am auzit păreri pro, păreri contra. Ba că am avut de-a face cu o manifestare de mare valoare, ba că de data aceasta a fost cel mai mare fiasco… Opiniile sunt împărţite şi nu ne erijăm în judecători. Câteva lucruri sunt certe: chiriile pentru comercianţii ambulanţi au fost consistente, iar puterea locală se pare că nu a rămas cu vistieria chiar goală!

Care pe sus, care pe jos, care-n tramvai!

Datorită blocării oraşului circulaţia rutieră şi pietonală s-a desfăşurat după ureche. Au existat probleme mari, dar, ce să-i faci, ca să ai un festival de anvergura aceasta trebuie să accepţi sacrificiile necesare, fie că eşti pieton sau conducător auto. Şi, dacă e să ne gândim bine, majoritatea celor care au căscat gura la comediile puse la dispoziţie de organizatori în „foreverul“ din acest an s-au mulţumit că au putut face o plimbare pe jos, în aer liber.

Mâhnirea publicului, pe măsura îmbulzelii

Odată încheiată plimbarea despre care vorbeam, oamenii ajunşi în centru şi-au dat seama că nu asistă la un consistent „foc de tabără“, ci la un amărât de „foc de paie“. Spre marea noastră surpriză publicul spectator consumator participant la această ediţie a bâlciului a provenit din localităţile învecinate din amontele şi avalul Sinaiei. Am avut oaspeţi sosiţi chiar de la distanţe frumuşele. Trenurile personale de seară au fost ticsite, de te mirai că nu erau călători şi pe tampoane… Poate pe undeva acest fapt, al unei îmbulzeli de nedescris, nu e de mirare. Din informaţiile noastre autorităţile locale s-au hotărât ca în acest an, aproape să dubleze suprafaţa spaţiilor puse la dispoziţie diferitelor tipuri de comercianţi. Nu ştim dacă a făcut acest lucru pentru ca festivalul să capete o amploare deosebită sau pentru ca cuantumul chiriilor încasate la buget să crească substanţial, dar adevărul este că în toamna asta tot oraşul a fost într-o mare fierbere festivalieră.

Placaje traforate şi improvizaţii chicioase

Asta a fost nota generală a festivalului, aşa cum am aflat-o la faţa locului dar şi din spusele unor vizitatori atât din Sinaia, cât şi din alte localităţi mai îndepărtate. În schimb, sub aspect gastronomic, am stat mai rău.

„Ca să mănânci bine trebuie să te împrumuţi la bancă!“

Nu este invenţia noastră. Nu suntem răutăcioşi. E realitatea constatată la faţa locului, la grătar de cineva din Azuga. A venit la bâlci cu soţia şi cei doi copii. A pus deoparte 100 de lei pentru acest eveniment, dar n-a mâncat mai nimic. O ţuică, o bere şi două sucuri la copii, alături de câţiva mici sfrijiţi, un boţ de mămăligă şi o pastramă mustind de grăsime. Credeţi că a meritat? În cazul de faţă este vorba de un om obişnuit care trăieşte din salariu…

Fericiţi cei cu buzunarele doldora!

N-au lipsit însă de la bâlci nici cei cu dare de mână. Trăim în capitalism şi mai departe nu putem comenta. Însă puterea locală a avut grijă şi de pensionari! Nu putea să-i uite! I-a gratulat din nou cu un meniu şi „invitaţie“ scrisă demn de restaurantele gourmet: un pumn de salată de varză, trei mici, un capăt de cârnat şi fireasca pâine de toate zilele. Asta ca să nu uite să rupă filele calendarului în continuare. Dar, mai ales, să-şi amintească foarte clar că în 2016 n-ar fi rău să se prezinte la vot şi să ştampileze pentru binele lor.

„Vârfurile“ Sinaiei contopite cu mulţimea

Discret! Foarte discret, unii dintre mai marii urbei au fost prezenţi, ca pe vremea lui Cuza, în mijlocul oamenilor de rând. Zâmbete cu gura până la urechi. Nonşalanţă cât cuprinde, de parcă organizarea acestor evenimente la Sinaia ar fi ceva firesc.

You may also like...

Leave a Reply