Sinaia va deveni în curând oraşul în care… stai în picioare!PUTEREA LOCALĂ, MOBILIERUL URBAN ŞI GRIJA PENTRU CONDIŢIA FIZICĂ

În ziua de astăzi toată lumea luptă cu kilogramele, ducem războaie de mare anvergură cu mâncarea nesănătoară, cu trigliceridele şi cu atât de înfieratul sedentarism. Ba, mai mult, auzim şi la televizor că dacă nu facem cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi sănătatea noastră va deveni din ce în ce mai şubredă. Iată o posibilă explicaţie pentru lipsa acută a elementelor de mobilier urban denumite… bănci. Se pare că puterea locală are nevoie atât de o populaţie locală sănătoasă, zveltă, cât şi de turişti care să se înscrie în aceeaşi categorie şi de aceea nu s-a dovedit prea generoasă cu amplasarea unui număr suficient de bănci prin oraş.

La un proiect de peste 20 milioane de euro, atât cât a avut la dispoziţie puterea locală să cheltuie pentru refacerea şi modernizarea centrului oraşului şi a bulevardelor adiacente, ar fi fost bine ca lucrurile să ia o turnură un pic diferită. N-am fi insistat asupra subiectului insuficienţei acute a amplasării de bănci, dacă nu am fi constatat din partea opiniei publice o mâhnire generalizată legată de acest subiect.

DOUĂ LA PRIMĂRIE, DOUĂ LA PREFECTURĂ…

… şi vreo două poate le-o fi luat vântul, cine ştie? Mare Nenea Iancu, cu replica pe care i-a scris-o poliţaiului Ghiţă. Au fost reparate capital bulevardele Republicii, Carol I şi Ferdinand. Pusă cap la cap, lungimea acestor trei drumuri principale sinăiene nu e deloc de neglijat. De aceea, dacă numărăm băncile cu care sunt dotate aceste artere rutiere super importante riscăm să păţim ca în enumerarea lui Pristanda. Departe de noi afirmaţia că bulevardele centrale sinăiene au avut vreodată un număr suficient de bănci astfel încât trecătorii să fie mulţumiţi, fie ei localnici sau turişti. Însă, la un proiect de anvergura aceasta, se vede clar treaba că cei responsabili cu repartizarea acestor piese de mobilier urban n-au ştiut să facă un lucru temeinic, astfel încât lumea să fie mulţumită! Am fi cârcotaşi să spunem că e mai rău ca înainte. Dar, cu siguranţă, nici mai bine nu e.

OARE UNDE OR FI DUSE, CĂCI NU-S DE GĂSIT?

Nu e vorba de un refren al unui binecunoscut şlagăr românesc pe care îl parafrazăm, ci de o întrebare care ne frământă încă dinainte ca lucrările în centru să fie demarate. Băncile solide, integrabile ca aspect în urbanistica locală, ce fuseseră montate cu puţin timp înainte au dispărut ca prin farmec din cauza şantierului. La un moment dat, în parcul central am văzut un mare număr de bănci adunate sub formă de grămadă. Puterea locală justifica eliminarea acestora din peisajul urban al centrului prin faptul că vor fi folosite în zonele periferice. Poate cei responsabili vor informa opinia publică care sunt acele zone periferice în care a fost dusă puzderia de bănci, absolut bune şi funcţionale. Din periplele noastre prin cartiere nu am reuşit să identificăm nici pe departe atâtea bănci câte ar fi trebuit să apară prin zonele ceva mai îndepărtate de centru. Ce-i drept, am văzut cât de bune sunt cele actuale. Unuia dintre aceste modele de bănci noi i s-au retezat picioarele la nici o săptămână după ce a fost pusă în folosinţă. Aşadar…

You may also like...

Leave a Reply