Copiii din Moissy-Cramayel, participanţi la evenimentul “Sunt cetăţean european”, au avut parte de multe surprize din partea primarului Emanoil Savin

„Sunt cetăţean european”, este numele unui important proiect educativ organizat de către primăriile oraşelor Buşteni şi Moissy-Cramayel (Franţa), Asociaţia Franco-Română, Colegiul “Ion Kalinderu”, Buşteni, precum şi Liceul “ Mare Carrée” din Moissy-Cramayel (oraș înfrățit cu Bușteniul de peste 20 de ani) sub motto-ul „Înlăuntrul nostru totul să fie deosebit; dar, înfăţişarea noastră să fie ca a mulţimii” (Seneca). Această manifestare bilaterală, care face parte din tipul de educaţie multiculturală – cultură şi civilizaţie, îi are ca beneficiari pe elevii din unităţile de învăţământ menţionate din Buşteni şi Moissy-Cramayel. După cum declară organizatorii, scopul acestui proiect constă în conştientizarea elevilor din cele două unităţi şcolare asupra importanţei interrelaționării, a cunoașterii unei alte culturi, a exersării unei limbi de circulație internațională, a vizitării obiectivelor turistice și culturale de marcă ale celor două ţări, grupul ţintă căruia se adresează proiectul fiind cadrele didactice şi elevii celor două licee. Pe lângă obiectivul general, care este acela de a le permite elevilor să cunoască o lume nouă, să relaţioneze cu elevi de vârsta lor dintr-o altă țară, pentru a-și îmbunătăți competențele lingvistice și pentru a le oferi șansa să viziteze o altă țară, acest valoros proiect mai are şi unele obiective specifice. Dintre acestea menţionăm implicarea unui număr de 9 elevi în activități de promovare a imaginii țării, a orașului și a școlii și în pregătirea de programe artistice deosebite. Se intenţionează realizarea unui blog, a unei broşuri şi a două prezentări power-point pentru promovarea proiectului, precum şi organizarea de numeroase competiţii sportive, dansuri. Şi, nu în ultimul rând, vizitarea unor atractive obiective turistice şi culturale din cele două țări. Copiii din Moissy-Cramayel, Franța, participanţi la evenimentul “Sunt cetăţean european”, au avut parte cu această ocazie de o surpriză imensă, pe care le-a oferit-o primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin. E vorba de un tort mare decorat cu drapelele Franţei şi României, precum şi buchete tricolore de trandafiri. De asemenea, costurile privind transportul elevilor de la aeroport şi excursiile pe care le vor face pe parcursul şederii lor în România au fost suportate tot de către Emanoil Savin. Durata proiectului „Sunt cetăţean european” – „Je suis citoyen européen”, este de doi ani, fiind realizat în regim de voluntariat şi funcţionând pe baza autofinanţării. Legat de rezultatele acestui proiect, menţionăm că organizatorii se aşteaptă în primul rând la o îmbunătăţire a competenţelor lingvistice în limba franceză ale elevilor români. De asemenea, se are în vedere îmbogăţirea cunoştintelor legate de cele două ţări partenere şi, nu în ultimul rând, o creștere a capacității de relaționare/socializare cu persoane străine.

Organizatorii speră că proiectul va avea un ecou puternic şi va putea ajunge la toţi cei interesaţi prin intermediul fotografiilor, filmuleţelor, broşurilor şi întâlnirilor care vor fi realizate pe durata acestuia.

You may also like...

Leave a Reply