Drumurile din Comarnic făcute terci…E limpede că „merge şi aşa”… nu mai merge!

adresa cj prahova proces verbalsemnaturi

Iată că locuitorii Comarnicului, şi în special cei din cartierul Poiana, n-au mai putut răbda bătaia de joc a celor implicaţi în starea jalnică a drumurilor. Ea este datorată în cea mai mare parte constructorului, principalul „actor” pe scena lucrărilor de canalizare a oraşului. Şi s-au pus pe drumuri. Adică, pe 16.10.2015, la orele 8:00, circa 30 de persoane care nu s-au oprit până n-au intrat în biroul primarului interimar, ing.Mircea Costin Cocă. N-au bătut cu pumnul în masă, dar dârji, au cerut răspicat socoteală constructorului, ing.Cezar Măriuţă – şef şantier Euroconstruct Trading 98 SRL Bucureşti) care era de faţă. N-au părăsit incinta primăriei până n-au încheiat un Proces Verbal nr. 9655/16.10.2015 prin care ei au solicitat aducerea străzilor la starea iniţială în cel mai scurt timp şi sesizarea Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova şi a constructorului. Veţi zice că iar hârtia a acoperit mizeria drumurilor din teritoriu şi că astfel totul s-a muşamalizat. Nu, lucrurile nu stau aşa! După ce s-a iscălit procesul verbal cu conducerea primăriei cetăţenii n-au plecat capul şi nici nu s-au îndreptat, unul câte unul, înspre ieşirea din primărie. În schimb, au hotărât ca în fiecare zi de luni, până la terminarea lucrărilor de canalizare pe drumul principal al Poienii, să se întâlnească în biroul primarului pentru „a aviza” lucrările ce s-au efectuat de la o săptămână la alta. Deschidem o paranteză şi spunem cu gura bine rotunjită (adică din toţi plămânii!) că această lucrare de canalizare a oraşului Comarnic putea începe şi se putea termina în maximum doi, trei ani, dacă firma SC Graossman Engineering – câştigătorul licitaţiei, nu băga mâna prea adânc în buzunarul banului public alocat acestei lucrări. Nu s-a mulţumit să introducă braţul până la degetul mare (nici aşa nu-i de admis!), ci până la umăr. Şi chiar dacă firma Grossman Engineering este în „curtea” cumnatului Primului Ministru Victor Viorel Ponta, asta nu i-a împiedicat pe cei de la DNA să-i bată în poartă şi să scoată la suprafaţă matrapazlâcurile lucrării de canalizare a oraşului Comarnic. Nu vom închide paranteza până nu vom spune că este de admirat acţiunea celor 30 de cetăţeni care au strâns rândurile, ajunşi fiind la limita răbdării şi au cerut socoteală de modul cum se cheltuie banul public. Poate este un început al formării societăţii civile în Comarnic, că vorba lui Moromete: „Cum o guverna ăştia fără opoziţie?” Primarul interimar, care este un om destupat la minte, suntem siguri că a înţeles sprijinul acordat de comunitate în a scoate căruţa scăpată până la osii în noroi.

***
După cele întâmplate la Primărie pe 16.10.2015, iată câteva păreri. „Refacerea tronsoanelor de canalizare afectate în cartierul Poiana” – ne mărturiseşte ing.Mircea Costin Cocă, primar interimar – ţine de latura adevărului. Oamenii din zonă, şi nu numai, au dreptate!… În fiecare luni se vor prezenta cetăţenii din Poiana, semnatarii procesului verbal încheiat acum câteva momente la primărie pentru a stabili stadiile fizice ale lucrării. Mai ţin să precizez că primăria are în derulare un program prin fonduri europene de reabilitare a drumului principal al Poienii pe porţiunea „Oprescu – Colţi”. Acest program prevede atât asfaltarea părţii carosabile a acestei căi de acces, cât şi construirea de rigole betonate. Referitor la lucrările de canalizare din această zonă, pot spune, fără a greşi, că branşamentele au fost executate până la limita proprietăţilor fără amplasarea căminelor de branşare. În perioada următoare Primăria Comarnic împreună cu Consiliul local vor face o solicitare către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru prelungirea termenului de implementare pe programul de reabilitare a drumurilor din cauza întârzierii lucrărilor de canalizare. După câte mi-am dat seama, constructorul nu are forţă suficientă şi se confruntă cu probleme financiare. Reprezentanţii firmei Euroconstruct Trading 98 SRL Bucureşti au fost azi de faţă şi au dialogat civilizat cu cetăţenii, motivând că până la 30 noiembrie a.c. drumurile afectate de lucrările de canalizare vor fi reabilitate. Eu, ca primar interimar, reprezentant al cetăţenilor, voi solicita firmelor implicate (Hidro Prahova şi Euroconstruct Trading 98 SRL Bucureşti) în aceste lucrări de canalizare, suplimentarea formaţiilor de refacere a drumurilor pentru a preîntâmpina executarea lor în condiţii neprielnice având în vedere că iarna ne bate la uşă.

***

Domnul Florin Drăcea – Poiana, 276, din partea cetăţenilor afirmă că: „În faţa noastră, Euroconstruct s-a angajat că va remedia problemele rămase în urmă şi din care cauză circulaţia rutieră pe drumul principal al Poienii este mult îngreunată. De asemenea, constructorul ne-a asigurat că pentru el prioritară va fi remedierea tronsonului Oprescu – Poiana Colţi. Noi, cetăţenii, suntem hotărâţi ca în fiecare săptămână (luni) să ne întâlnim la primărie şi împreună cu primarul şi constructorul să analizăm ce s-a realizat în săptămâna precedentă şi ce urmează a se mai face. De asemenea, menţionez că am încheiat un proces verbal de solicitare în termen de urgenţă a reabilitării unor tronsoane prin sesizarea Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova şi a constructorului Euroconstruct Trading 98 SRL Bucureşti. Vreau să se ştie că prin această acţiune noi, cetăţenii, am demonstrat că suntem uniţi la greu şi nu vom ceda decât atunci când lucrurile vor intra pe făgaşul normalităţii. Mulţumesc celor care azi ne-am dat mâna ca să lămurim ce ne doare pe toţi: starea drumurilor ajunsă la paragină după execuţia lucrărilor de canalizare”. Contactat telefonic, şeful de şantier al lucrării de canalizare – ing. Cezar Măriuţă, afirmă că: „Avem probleme cu furnizorul de materiale: cel care ne livrează betonul şi asfaltul. În următoarele zile vom încerca să achiziţionăm de la alt furnizor”. Întrebat dacă sunt fonduri financiare suficiente, primim următorul răspuns: „Banii sunt suficienţi”.

***

În concluzie putem afirma că dincolo de faptul că „răzbat” din afirmaţii unele deficienţe financiare cu care se confruntă constructorul (unde-s banii, fraţilor, din moment ce de mai multe ori se puteau vedea unii angajaţi ai Euroconstruct jucând bătuta pe loc în aşteptarea betonului şi asfaltului?), un fapt este cert: comunitatea începe să-şi dea seama de rolul ei foarte important în viaţa oraşului! Asta nu are decât să ne dea speranţă că, încetul cu încetul, vom reuşi să aşezăm căruţa în spatele cailor, spre binele generaţiilor ce se văd la orizonturi. Şi vom fi într-adevăr la înălţimea noastră numai atunci când cei aleşi de noi ne vor solicita să ne dăm cu părerea asupra unor probleme vitale pentru societatea în care trăim. La buna revedere, pe data de 26 octombrie a.c., orele 8:00 în biroul primarului, conform înţelegerilor stabilite!

You may also like...

Leave a Reply