Ei şi… ai lor! Banii publici, la cheremul puterii locale?

Puterea locală şi-a dat din nou – dacă mai era nevoie! – arama pe faţă legat de modul absolut discreţionar în care înţelege să conducă destinele acestui oraş. Până acum nu ne-a lipsit o anumită aroganţă şi o atitudine cel puţin discutabilă în privinţa cheltuirii banului public. În clipa de faţă însă lucrurile par să fi atins paroxismul… Legea bunului plac e limpede că a devenit singurul lucru după care se mai ghidează stăpânii oraşului. Nu mai au altceva înaintea ochilor decât propriile interese sau cele ale clientelei lor politice, pe care o servesc cu promptitudine ca să nu aibă nici un fel de surprize… Această poveste începe vineri, 30 octombrie a.c., atunci când toată suflarea consilierilor locali a fost anunţată despre o nouă şedinţă de lucru. Neregulile încep chiar din start!

O ŞEDINŢĂ „DE ÎNDATĂ“… ANTICIPATĂ!
A fost vorba despre o şedinţă „de îndată“. Însă, în loc ca aceasta să se ţină ad-hoc, la moment, după cum îi este şi denumirea şi după cum prevăd regulile în astfel de cazuri, şedinţa a avut loc abia… luni după-amiază! A doua mare neregulă constatată în acest caz a fost includerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind o nouă rectificare bugetară pe anul în curs. Legislaţia în vigoare nu permite ca la şedinţele „de îndată“ să fie supuse la vot rectificări ale bugetului. La noi însă, iată că orice e posibil, dacă asta e dorinţa puterii locale. Având în vedere faptul că rectificările bugetare se referă la cheltuirea banului public, acestea trebuie aprobate doar în şedinţele (ordinare sau extraordinare) anunţate în prealabil, pentru ca aleşii să aibă timp suficient să studieze problema.
De această dată se pare însă că noua rectificare bugetară nici măcar nu a trecut prin „filtrul“ comisiei de specialitate care se ocupă de bugetul şi finanţele oraşului.

ÎNCĂ CINCI MILIARDE ŞI JUMĂTATE PENTRU… PANSELUŢE!
Se pare că asta a şi fost de altfel intenţia puterii locale atunci când a pust rectificarea de buget pe ordinea de zi a unei şedinţe „de îndată“. Totul să meargă repede, pe „şestache“, cheltuirea banilor să fie aprobată fără multe comentarii şi discuţii inoportune! Era şi normal să se întâmple asta, atâta vreme cât acum, la sfârşit de an, mai marii noştri au dedicat din banii publici cheltuirea a peste cinci miliarde şi jumătate de lei (vechi) pentru… panseluţele şi spaţiile verzi din parcul Dimitrie Ghica. Mai precis, 557.451 lei, după ce anula cesta au mai fost alocaţi pentru floricele încă 800.000 de lei. Dacă nu vi se pare strigătoare la cer această risipă a banului public, faceţi un simplu calcul aritmetic. Până acum, în 2015, la Sinaia, s-au cheltuite 1.357.451 lei pentru floricele, pomişori şi spaţii verzi (!?!?)… Asta, într-un limbaj mai pe înţelesul tututor, înseamnă peste 13 miliarde şi jumătate de lei (vechi). Şi totul făcut pe furiş, pe sub ascuns, prin unghere, doar-doar n-o afla opinia publică pe ce aruncă puterea locală cu banii sinăienilor contribuabili“!

„PARAVANE“ CUSUTE CU AŢĂ ALBĂ?
Iată, dacă mai era nevoie, o altă dovadă a „transparenţei“ de care dau dovadă puternicii oraşului în anumite cazuri. În proiectul de hotărâre a noii rectificări bugetare uriaşa sumă (de 557.451 lei) destinată florilor din parcul public este trecută cu cea mai mare discreţie la o rubrică al cărui titlu nu are nici în clin, nici în mânecă cu destinaţia grămezii de bani. Prin absurd, să ne imaginăm că acest document ar fi făcut public (aşa cum prevede legea!) de către puterea locală. Atunci, în afară de (strict) cei care au participat la şedinţă, cine ar putea intui unde se duc banii? Cine şi-ar imagina că suma de 557.451 lei înscrisă la titlul: „Bunuri şi Servicii din Capitolul Servicii dezvoltare şi locuinţe“, de fapt, e destinată floricelelor şi spaţiilor verzi din parcul „Dimitrie Ghica“?  Aceste abile manevre de a ascunde sub diverse paravane realele destinaţii ale banilor publici ar trebui să pună tuturor mari semne de întrebare. Cât de toleranţi să mai fim pe banii noştri?

SINĂIENII, DIN NOU… „VICTIME COLATERALE“?
Şi de această dată edilul-şef a lipsit din sala de şedinţe, contrar modului său de a se comporta atunci când au loc astfel de manifestări la care sunt supuse votului acte normative locale de maximă importanţă. Să aibă vreo legătură absenţa sa cu această nouă rectificare sau o fi avut de rezolvat alte probleme de o importanţă covârşitoare, ce nu sufereau amânare? Ne abţinem de la orice comentarii… Dacă e să ţinem cont de halul în care arată oraşul în multe privinţe şi de câte lucrări ar mai fi de făcut care necesită fonduri consistente, e firesc să ne punem anumite întrebări. În cazul în are sinăienii ar fi fost consultaţi asupra exorbitantelor sume cheltuite de la buget pentru iarba verde şi floricele din parcul Dimitrie Ghica, câţi vor fi fost de acord cu aşa o risipă nemaiîntâlnită.

P.S.: Pentru puterea locală însă – se vede clar – sinăienii de rând au fost, sunt şi, mai mult ca sigur, vor rămâne o „cantitate neglijabilă“ în astfel de situaţii. Iată-i acum din nou „victimele colaterale“ ale „Legii bunului plac“ aplicată mereu de conducerea oraşului…

You may also like...

Leave a Reply