Puterea locală a uitat să ne anunţe un lucru foarte important… Până când vom mai suferi din pricina gunoaielor?

Nu cu foarte mult timp în urmă foaia volantă a puterii locale făcea vâlvă asupra faptului că Sinaia se află pe unul din locurile fruntaşe la reciclarea deşeurilor refolosibile. Aşa o fi! Nu zicem nu. La cât de plin de deşeuri este oraşul nostru era aproape imposibil să nu ieşim pe unul din locurile fruntaşe lagat de această problemă. Necazul mare este imposibilitatea de a gestiona ceea ce a mai rămas. Cantităţile uriaşe de deşeuri încă ne sufocă văzând cu ochii. Însă puterea locală nu e capabilă decât de laude! Prea puţin justificate, dacă e să luăm în vedere realitatea imediată. Şi nu e greu pentru nimeni să ia contact cu aceasta mai ales dacă locuieşte în Sinaia.

CUI ÎI FOLOSESC TITLURILE POMPOASE?

Degeaba avem noi vreo 80 de containere gigantice pentru colectarea selectivă a deşeurilor atâta timp cât ele zac pline ochi. Dau pe afară, mai bine spus, sub privirile impasibile ale autorităţilor locale responsabile. Suntem convinşi că ştim să ne lăudăm atunci când e cazul. Însă, din nefericire, nu ştim să luăm măsurile necesare pentru combaterea unor fenomene nedorite ca cele pe care le puteţi vedea în imaginile cu care ilustrăm această scurtă intervenţie de presă. Încă din 2012 puterea locală vorbea despre îmbunătăţirea activităţii serviciilor de salubrizare prestate de societatea care se ocupă cu acest lucru în oraşul nostru. Însă am spus-o şi o repetăm: în afară de creşterea aproape exponenţială a preţurilor pentru serviciile de salubrizare nu am observat ca altceva concret să se întâmple. În multe zone din oraş gunoaiele zac adunate grămadă la colţurile străzilor. Culmea, aceste acumulări ating paroxismul! Mereu, atunci când o brumă de turişti ce se mai încumetă prin Sinaia, dă cu nasul exact în ele. Cum rămâne cu dotarea cu utilaje noi? Întrebăm pentru a mia oară, poate: cum se desfăşoară la Sinaia colectarea selectivă a deşeurilor, când toată această problemă parcă a intrat în vrie? Este o degringoladă de nedescris. Suntem pe locul I la reciclare? Când o să fim oare pe locul I, în topul celor mai curate oraşe din România? Dacă aşa trebuie să arate o staţiune montană de nivel internaţional – cum conducătorii pretind că este Sinaia – atunci ne-am cam lămurit.

P.S.: După cum se poate observa, aşa-numitele platforme pentru colectarea deşeurilor menajere de prin cartiere au intrat în desuetitudine. Lumea aruncă de-a valma deşeuri de toate felurile lângă arealele respective, transformându-le în adevărate gropi de gunoi urbane. O fi făcând şi acest lucru parte din măreţul proiect de„Management integrat al deşeurilor“?

You may also like...

Leave a Reply