Este evident faptul că alegerile locale îşi cer preţul lor… Aleea Peleşului răscolită de reparaţii capitale!

Puterea locală nu poate nega faptul că Aleea Peleşului are o importanţă covârşitoare în ceea ce se cheamă turism sinăian. Asta mai ales că se bate cu pumnii în piept legat de o promovare cât mai coerentă a acestei ramuri de activitate. Explicaţia pentru faptul că acest drum a rămas atât de mult timp în paragină să fie doar mâhnirea unora că n-au putut trece Peleşul sub aripa Primăriei?

În ultima şedinţă de îndată a Consiliului local aleşii noştri au hotărât că Aleea Peleşului are nevoie rapidă de unele îmbunătăţiri. Şi aşa se lucrează în vervă… Drumul în cauză oricum avea lacune însemnate în ceea ce priveşte canalizarea. Aceste deficienţe ne făceau de râs categoric în faţa turiştilor şi poate că acesta a fost unul din motivele pentru care mai marii urbei s-au hotărât să-l repare. Coroborat, evident, cu apropierea evidentă a alegerilor locale când trebuie să raporteze sau, mai bine zis, să se laude în faţa cetăţenilor, cu diverse lucruri, care mai de care mai importante. Iar Aleea Peleşului este într-adevăr un punct de interes pentru oraşul nostru, chit că mai marilor noştri le place sau nu acest lucru.

PELEŞUL NOSTRU, AL SINĂIENILOR, SAU AL… LOR?

Nu vrem să vă răpim atenţia cu lucruri cu care nu vă interesează, stimaţi cititori, şi de aceea vom fi foarte succinţi în prezentarea unor lucrări pe care edilii sinăieni şi le-au propus legat de intrarea în normalitate a Aleii Peleşului, drum care duce către (poate) cel mai important obiectiv turistic din ţara noastră. Chiar şi autorităţile locale recunosc în momentul de faţă faptul că Aleea Peleşului abia mai putea face faţă traficului pietonal şi auto către respectivul monument istoric. Totul se desfăşura în condiţii de precaritate – aşa cum de altfel ne-am obişnuit prin Sinaia. Dar asta-i altă problemă. ..

SUBSTRATURI TEHNICE CARE NE FRĂMÂNTĂ…

Iată, stimaţi cititori, că din raportul de specialitate întocmit pe marginea acestui proiect de hotărâre întâlnim, cum era şi firesc, numeroase scuze. Puterea locală nu are nici o vină că la Sinaia vine iarna! „Condiţiile atmosferice specifice zonei de munte, îngheţul – dezgheţul, scurgerea necontrolată a apelor meteorice sunt fenomene ce au condus la degradarea suprafeţei carosabile a acestei străzi. Pe parcursul străzii se desfăşoară canalizarea ce deserveşte Castelul Peleş, Castelul Pelişor, vilele Economat, Foişor şi vilele aflate în administrarea RAAPPS, canalizare ce a fost construită în 1919. Aceasta este într-o stare avansată de degradare, subdimensionată şi influenţează negativ buna funcţionare a altor canalizări, fapt ce a condus deja la colmatarea canalizării nou executate pe bdul. Ferdinand“.

LUCRĂRI CU O VALOARE… CONSIDERABILĂ

Din acelaşi act emanat de puterea locală observăm că valoarea lucrărilor pentru refacerea Aleii Peleşului nu este nici pe departe una insignifiantă. Aceasta se ridică la 425.655 lei fără TVA. E mai puţin decât banii pe care îi aruncăm în fiecare an pentru floricele sau alte spaţii verzi. Mult mai puţin! De aceea, nu vi se pare oarecum ciudat, stimaţi cititori, faptul că aceste lucrări încep să se încropească tocmai când vă e lumea mai dragă? Adică mereu atunci când se apropie alegerile locale, din patru în patru ani. Până acum nimeni dintre cei responsabili din administraţia locală nu a catadicsit să se intereseze de situaţia acestei alei. Deşi se ştia foarte bine că problema canalizării de acolo este una care mai avea puţin şi… dădea pe afară. De ce oare aleşii noştri iau în serios problemele urbei doar atunci când se apropie alegerile? Doar atunci le pasă? În rest, să se întâmple ce s-o întâmpla… Dacă nu le-a ieşit programul cu „I love Sinaia“, prin care castelul Peleş urma să intre sub oblăduirea administraţiei locale, înseamnă că trebuia dat uitării. Tot ce e al nostru nu interesează, nu-i aşa? Oricum, legat de acest subiect rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul! Actuala putere locală este atât de imprevizibilă încât nimeni nu poate şti ce are de gând…

You may also like...

Leave a Reply