Există o explicaţie cât se poate de simplă pentru gâtuirea, sufocarea şi alveolizarea intersecţiilor oraşului! Pasiunea pentru giratorii şi „agresiunea teritorială“ a autocarelor cu turişti

Trebuie să recunoaştem că cei ce ne conduc actualmente urbea se constituie într-o elită foarte specială. Prin diverse metode, cum ar fi foaia volantă, care ţine acum loc defunctului ziar lucios, în campania electorală „absconsă“, stârnită nu de mult timp de puterea locală, aflăm nişte lucruri fascinante despre Sinaia pe care, sincer, nici nu le bănuiam.  Nu ne gândeam la ele pentru că aveam ferma convingere că trăim într-un stat de drept. Iar această convingere trebuia să o aibă şi conducătorii urbei şi să nu divagheze, aşa cum au făcut-o. Dar, probabil, ştiu ei ce ştiu şi legat de democraţie, şi legat de statul de drept, şi mai ales legat de Sinaia.

CE-I AL MEU E PUS DEOPARTE…

Un mare editorialist, spunea cu ceva timp în urmă că ar prefera „protecţie faţă de orice formă de agresiune teritorială (vorba aceea „pe aici nu se trece“). Ei bine, iată explicaţie tuturor giratorilor, fântânilor şi alveolelor care au apărut brusc în mijlocul bulevardelor centrale. Fără doar şi poate acestea încurcă traficul rutier la greu. Şi nu ne referim aici la traficul autoturismelor sau jeepurilor cu care turiştii înţeleg mai nou să se deplaseze la munte. Au apus vremurile în care, la munte, se ştia bine, te deplasezi numai cu trenul. (Tocmai acum când s-a renovat piaţeta din faţa gării CFR!). Giratoriile, alveolele sunt nişte adevărate obstacole pentru autobuzele şi autocarele cu turişti care încearcă să-şi facă loc prin Sinaia în căutarea unităţii de cazare unde trebuie să lase turiştii. Nu de puţine ori am asistat la o adevărată defrişare a rondului cu floricele din intersecţia de la hotel Păltiniş. De asemenea, uriaşul arondisment cu flori de la intersecţia străzii Aosta cu bulevardul Carol I pune probleme deosebite traficului autocarelor. Am observat chiar un astfel de autovehicul, nu cu foarte mult timp în urmă, cum şi-a debarcat pasagerii cu bagaje cu tot la intrarea pe strada Aosta pentru că nu putea face rondul. Şi asta în condiţiile în care vorbim de promovarea turismului şi cheltuim sume grele, fie ele şi din bani europeni pentru un nou centru de informare a celor care vor să vadă Sinaia. Ce să înţelegem de aici? Că într-adevăr pe la noi nu se mai trece? Cuvintele acestui om care cunoaşte foarte bine problemele de genul acesta să fi avut o semnificaţie aparte? Noi am fi vrut să-l considerăm un edil eminent al oraşului. Dimpotrivă, niciodată nu ne-a trecut prin cap faptul că vorbele lui vor da naştere unor interpretări nelalocul lor. Suntem convinşi că puterea locală îşi doreşte ca turismul sinăian să promoveze. Altminteri… despre ce mai vorbim? „Pe aici nu se trece“ se poate traduce din nefericire, în momentul de faţă, că pe lângă rondul de la hotel Păltiniş nu pot trece autocarele! Şi asta ne doare. Prin labirintul cu pretenţie de nod de circulaţie eficient din faţa parcului central, la fel, autocarele se strecoară cu greu. Este un fapt de notorietate. Luminaţi-ne stimaţi conducători!

Suntem convinşi că puterea locală nu va lua prea tare în seamă intervenţia noastră de presă. Deşi, pentru bunul mers al lucrurilor, ar trebui să facă acest lucru. Nu suntem singurii oameni nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Nu suntem singurii care ne-am opus acestor adevărate bariere în circulaţia rutieră sinăiană în care se constituie giratoriile inoportune. Puterea locală a motivat faptul că e necesar să facă astfel de intervenţii constructive pentru a diminua riscul accidentelor care se produc pe raza oraşului Sinaia, în primul rând descurajându-i pe vitezomani. Sunteţi convinşi, stimaţi edili, că edificând astfel de giratorii, într-adevăr fluidizăm circulaţia, minimalizăm producerea unor accidente grave şi facem ca prin Sinaia traficul rutier să-şi capete valenţele normale? (PAMFLET)

You may also like...

Leave a Reply