Opinii sinăiene: Tragedia de la „Colectiv „ şi puterea străzii

DSCN9308

Văd că aparţineţi unei generaţii mult mai mature, dar participaţi la comemorarea tinerilor decedaţi la clubul COLECTIV din Bucureşti. Cu ce gânduri?

Da, am aflat şi eu de această iniţiativă. Nu ştiu cui aparţine, bănuiesc că tinerilor, cu toate că văd aici mai mulţi oameni de vârsta mea, majoritatea angajaţi ai primăriei. Dar, în sfârşit, iniţiativa este lăudabilă. De ce am venit? Pentru că îi stimez pe acei tineri care din dragoste şi grijă faţă de alţii şi-au riscat propria viaţă. Ce dovadă mai mare de măreţie umană decât această supremă jertfă, pentru salvarea altor semeni! Dincolo de acest gest se află poate, doar bunul Dumnezeu! Ei bine, am venit să mă alătur şi eu cu o rază de lumină la gestul celorlalţi de a le lumina calea către stele, către eternitate sau către divinitate!

Ce părere aveţi despre mişcările de stradă declanşate de această tragedie în toată țara?

Un fenomen la care am participat şi eu o seară în Piaţa Universităţii, dar…

De ce numai o seară?

Pentru că este „revoluţia“ lor şi trebuie lăsaţi să se manifeste. Generaţia mea a făcut-o pe cea din 89 şi se pare că ne-au furat-o alţii. Noi am fost uşor de manipulat cu televizorul. În sfârşit, ar fi multe de spus! Acum văd lucrurile de atunci cu alţi ochi.

Să revenim la fenomenul străzii. Credeţi în reuşita tinerilor de a schimba sistemul din temelii?

Categoric, da! Am stat în mijlocul lor, i-am văzut, i-am ascultat chiar şi în culise aş putea spune, acolo unde mijloacele media nu au fost prezente. Tinerii sunt foarte isteţi şi foarte motivați. Sunt studenţi, medici, asistente, profesori, funcţionari, jurnalişti, blogeri, sportivi, șomeri foarte mulţi, dar, din păcate, printre ei sunt şi aurolaci, turmentaţi, găşti de cartier sau golani de stadioane. Vorbind de majoritatea reprezentativă, tinerii și-au dat seama că nu-i suficientă schimbarea unui om sau mai multor politicieni. Au înţeles că viitorul lor depinde de schimbarea radicală a întregului sistem. Cuvântul de ordine este CORUPȚIA. Şi vor face schimbarea. Ei au acum acces la internet, adică la informația caldă, au mijloace moderne de comunicare, au circulat în Europa şi au gustat din civilizaţia occidentală, au văzut ce înseamnă democraţia şi statul de drept în original, au văzut ce înseamnă respectul statului faţă de cetăţean, prin reţele de socializare s-au împrietenit şi s-au unit pe criterii de valori comune, pe interese comune. Prin internet, lumea întreagă este la un clik distanţă, iar pentru ei informaţia nu mai poate fi secretă. Politicienii din garda veche n-au înţeles că informaţia circulă cu viteza luminii, că tinerii nu mai pot fi minţiţi cu televizorul sau cu talk show-uri regizate, aşa cum am fost noi duşi de nas în 89! Am constatat că elementul comun care i-a scos şi menţinut în stradă este grija faţă de viitorul lor. Îşi pun întrebări de genul: cum să facă o afacere în România când, până s-o pornească, statul le mănâncă banii de investiţie pe taxe, aprobări şi șpăgi; cum să reziste afacerea, oricare ar fi ea, dacă eşti obligat la fiecare contract să dai şpagă sau parandărătul? Le este teamă să-şi cumpere o casă de teama băncilor, le este teamă să-şi întemeieze o familie de teama nesiguranţei. Dar ceea ce m-a uimit mai mult a fost alegerea de a nu pleca din ţară, indiferent de ofertele primite, ci de a rămâne şi merge până la capăt cu schimbarea. Ei bine, toate astea m-au făcut să înţeleg ca tinerii, care nu s-au prea văzut la televizor – dar reprezintă majoritatea în stradă – sunt mai responsabili decât îi credem şi, în acelaşi timp, m-au făcut să încerc un sentiment de uşoară jenă. Da, am încredere că ei că vor face schimbarea!

Dacă v-ar cere, ce sfaturi le-ați da?

Să nu lase mişcarea pe care au început-o să se consume în van. Să continue să iasă în stradă până reuşesc să facă schimbarea de sistem, schimbarea de mentalităţi, schimbarea de clasă politică, dar să se organizeze. Nu sunt organizaţi, nu sunt omogeni în acţiune. Ce-i mai grav este că le lipsesc liderii şi acţiunile organizate, carențe de care s-a folosit şi administraţia prezidenţială astăzi pentru a-și crea imagine! Dar scopul a fost atins: i-au dezbinat! Le-aş spune să nu trateze acţiunea lor ca pe un joc cool, ci cu cea mai mare responsabilitate, să facă presiune, să-și impună lideri în posturile cheie de decizie, să nu se limiteze la a sta numai în stradă căci altfel, peste 2-3 luni, tot pe drumuri vor rămâne. Să nu uite că au în faţă șacali şi hiene politice cu state vechi în arta manipularării şi dezbinării. Le-aş mai spune să fie toleranţi şi civilizaţi în dialog, să se respecte unii pe alţii, să fie – vorba lui Tudor Chirilă într-un clip postat pe Facebook – «cei mai buni și cu cât veţi fi mai mulți buni, cu atât mai repede veţi înfrânge răul.» Ion BĂLĂNICĂ, Statul de Drept Sinaia

You may also like...

Leave a Reply