Ilie Dobre a comentat finala „Cupei Oraşului Comarnic“ la fotbal în sală! Cu această ocazie distinsuluil oaspete i-a fost înmânată o plachetă omagială!

Ilie Dobre – un nume bine definit în media românească (radio, secţia sportivă) a primit din partea Primăriei Comarnic cu ocazia finalei din „Cupa oraşului Comarnic între cartiere”, desfăşurată la sala de sport a localităţii placheta pentru întreaga carieră şi performanţele de-a lungul carierei de comentator sportiv. Deţine şase recorduri mondiale, din care cinci în transmisiune directă a unui gol! Şi unul pentru cele mai multe cărţi publicate de un comentator sportiv radio. Academia Mondială a recordurilor i-a acordat în 2014 premiul „Omul anului în media”. De asemenea, a fost premiat prin decret prezidenţial în 2008 cu „Ordinul naţional pentru merit în grad de cavaler”.

***
Mă veţi întreba, fireşte, ce legătură are cu oraşul Comarnic Ilie Dobre, freneticul comentator de fotbal (şi pe care regretatul scriitor Fănuş Neagu îl definea „crainicul radio ce cântă cu douăzeci de fântâni golurile înscrise pe stadioanele ţării… Un crainic – aflat la a 32-a carte – născut parcă din strania patimă a sud-americanilor pentru jocul de fotbal…”). Păi, are, vă voi răspunde, pentru că „s-a încumetat” să vină aici şi să comenteze finala din „Cupa oraşului Comarnic – 2015” la fotbal de sală, dintre Poiana 1 şi Podu Lung. Cu amabilitate, „Preşedintele de drept al Crainicilor Frenetici” – cum în numea Radu Cosaşu – ne-a acordat un mic interviu cu prilejul acestui regal fotbalistic.
V.I.C.: Iată, sunteţi în sala de sport din Comarnic şi aţi comentat finala de fotbal a competiţiei „Cupa oraşului Comarnic”, prima ediţie. Ce impresie v-a lăsat?
Ilie Dobre: Într-adevăr această finală a fost, să zicem aşa, un show, fiindcă mi-a plăcut de cele două formaţii. M-am bucurat de faptul că fiecare echipă şi-a luat rolul în serios, realizând un spectacol de toată frumuseţea, cu atacuri şi contraatacuri, de-o parte, şi de alta, în general ostilităţile desfăşurându-se cu sportivitate. Mă bucur din suflet că locuitorii din Comarnic sunt iubitori de fotbal, fiindcă fotbalul este şi rămâne sportul „rege”. Este bine că se desfăşoară asemenea competiţii şi felicit primăria pentru acest fapt, pe domnul primar Mircea Cocă, cât şi pe sufletul acestei competiţii care este ing. Cristian Sbârnea, pe dumneavoastră, pe toţi. Să sperăm că acest regal fotbalistic va continua.
V.I.C.: Prin sport se poate educa un popor?
Ilie Dobre: În primul rând, prin sport se poate educa un popor, fiindcă trebuie respectate valorile de sportivitate, valorile de fair-play. Unde altundeva decât într-o sală de sport sau pe un teren de fotbal ori pe o pistă de atletism se întâmplă acest lucru? Sportul trebuie să aibă importanţa cuvenită pentru că este un ambasador extraordinar pentru întreaga lume şi dacă pe plan local această emulaţie care promite, s-ar întâmpla şi în alte oraşe sau în toate oraşele ori în toate satele ţării, am ajunge departe. În primul rând sportul contribuie la menţinerea sănătăţii şi creează relaţii de prietenie între oameni, creează relaţii umane. Prin urmare sportul este bine să stea la locul lui, sus.
V.I.C.: Vă rog caracterizaţi spectatorii prezenţi în sală din punctul dumnea-voastră de vedere.
Ilie Dobre: Da, spectatorii, după opinia mea, merită nota maximă! Au încurajat echipele în permanenţă, au fost foarte primitori, sociabili şi au creat atmosfera care trebuie să fie într-o astfel de competiţie.
V.I.C.: Ce părere aveţi despre asemenea manifestări sportive?
Ilie Dobre: Asemenea competiţii, cum am mai spus, ar trebuie să fie pe tot cuprinsul ţării, în conjunctura actuală când lumea e presată de fel de fel de situaţii neplăcute, nedorite. Aşa cum afirmam, sportul este un ambasador al prieteniei şi aşa trebuie să rămână.
V.I.C.: Cu ochiul dumneavoastră de expert, care a văzut multe pe terenurile de fotbal, ce fotbalişti aţi remarcat?
Ilie Dobre: Am remarcat pe mai mulţi. Pe Udrea Valentin de la Podu Lung, dar mai ales pe Lucian Comănoiu de la Poiana 1, care este un fotbalist de performanţă.
V.I.C.: Vă mulţumesc domnule Ilie Dobre şi mai poftiţi pe la noi, ca să mai comentăm şi frumuseţile de nedescris ale Comarnicului.

Ne-am strâns mâinile şi era nerăbdător să plece, pentru că peste câteva ore trebuia să comenteze pentru radio meciul de la Piteşti, dintre Steaua şi Astra Ploieşti. De-abia a mai avut timp să ne bucure de placheta primită din partea Primăriei oraşului Comarnic. Noi să nu uităm că astăzi (29.11.2015, n.r.) am avut un oaspe de seamă în oraşul nostru. Un om stăpân pe meserie şi despre care marele poet Grigore Vieru afirma: „Am îndrăgit fotbalul prin acel prelung şi tulburător GOOOOOOOOL, strigat pe undele radio, de Ilie Dobre. Cel care, în plus, scrie şi cărţi frumoase”… Acel GOOOOOOL sunt sigur va persista multă vreme de-acum în sala de sport din Comarnic…

You may also like...

Leave a Reply