S-a decis criteriul… „galbenului preponderent“!

Nu e lucru să le scape mai m arilor noştri atunci când vine vorba de aspectul estetic al oraşului nostru! Mai nou, şi-au abătut atenţia şi asupra acelor agenţi economici care vor deschide diverse terase pe cuprinsul oraşului. Nu de alta, dar ar fi nefast pentru turism şi impropriu pentru bunul gust să trăim într-un oraş bălţat de tot felul de umbreluţe şi copertine colorate ca o uriaşă sorcovă. Aşa că puterea locală s-a decis. E nevoie de o cromatică bine gândită şi asortată corepunzător, plină de culori calde… Pentru realizarea acestui atât de necesar, dar deopotrivă ambiţios obiectiv estetico-edilitar aleşii au decis acum ce trebuie făcut concret de către comercianţi. Avem o serie de cerinţe şi criterii clare! Ele trebuie îndeplinite de către cei care vor intra în posesia unei autorizaţii de funcţionare pentru activitatea de comerţ stradal – care se desfăşoară temporar sau doar ocazional pe domeniul public / privat al oraşului nostru.

GALBEN… CÂT VEZI CU OCHII!

Dacă ar fi ca absolut toate criteriile şi cerinţele impuse mai nou de autorităţile locale să fie respectate întocmai – până în cele mai mici amănunte – atunci am avea o staţiune de mare… senzaţie! „Curat, de nivel internaţional!“, cum ar spune simpaticul personaj al lui Nenea Iancu. Cu singura excepţie că ar fi cam prea galbenă pentru gustul multora, ca o lămâie uriaşă, de proporţii… urbane! E greu de precizat în ce măsură agenţii economici de profil îşi permit – din punct de vedere financiar – mobilier „stil“, măşti pentru frigidere, uniforme pentru ospătari şi alte asemenea dotări, care nu sunt tocmai ieftine. Mai ales că suntem departe de a putea spune că s-a încheiat criza economică. Iar despre numărul de turişti (potenţialii clienţi ai teraselor) ce să mai vorbim… Ne rămâne însă satisfacţia discreţiei cu care puterea locală ne aruncă în braţe mesajul subliminal legat de cromatica teraselor!

PE CÂND ŞI MULT ALBASTRU?

… cu săgeată cu tot! Nu multă lume prinde din zbor ideea care a stat la baza folosirii în mod predominant a culorii galbene – indiferent cât de pastelată şi caldă ar fi ea! – pentru terase, umbreluţe şi coviltirele de la intrare… Acum, că tot ne apropiem vertiginos de alegerile locale din 2016, combinaţia galben – albastru măcar i-ar duce pe oameni cu gândul direct la subiect. Subconştientul le-ar fi pregătit pentru a reacţiona aşa cum se cuvine când vor vedea şi în afişajul electoral, nu numai pe umbreluţe şi la terase, culorile galben-albastru. E de presupus că puterea locală, de altfel, chiar asta urmăreşte prin astfel de „cerinţe şi criterii“ cromatice, cu galben mult, chiar şi pentru comerţul stradal! Foarte subtil, domnilor politicieni…

You may also like...

Leave a Reply