Când va produce oare efecte concrete, la buget, noul Regulament privind terenurile şi clădirile neîngrijite?

De ce nu şi la „gunoi“?

Cu bune şi cu rele, Consiliul local trebuie să recunoaştem că este un for legislativ care decide asupra rezolvării multor probleme de care suferă urbea noastră. Iată că, aşa cum vom arăta în paginile următoare, există speranţa ca aspectul estetic al Sinaiei să se îmbunătăţească şi din punct de vedere al imobilelor lăsate în paragină de către foştii proprietari. Dacă tot avem parte de o echipă de profe-sionişti, care rezolvă astfel de probleme grave cu mare intransigenţă, de ce nu s-ar putea ocupa şi de celelalte probleme, mai mărunte, care nu ar presupune mari eforturi pentru a fi rezolvate? Şi ne referim la cumplitele deficienţe legate de salubrizarea defectuoasă a oraşului. În acest caz s-ar putea interveni concret… Asta doar dacă s-ar vrea! Şi de aceea tragem încă un semnal de alarmă!

Cei ce se află la conducerea oraşului şi-au dat seama, după atâta amar de vreme, de faptul că Sinaia suferă la greu din pricina terenurilor neîngrijite (ca aspect estetic, în principal!) şi a unor clădiri lăsate în paragină, folosite nu de puţine ori de oamenii străzii, care pot pune  în pericol chiar siguranţa cetăţenilor! Iar ăsta e un lucru recunoscut chiar de specialiştii Servicului de Urbanism şi Cadastru din primărie… De curând mai marii urbei s-au hotărât că trebuie luat în atenţie aspectul estetic al oraşului . Din acest motiv au adoptat recent un proiect de hotărâre privind criteriile de încadrare a clădirilor şi terenurilor situate în intravilan, în categoria terenurilor şi clădirilor neîngrijite, în vederea majorării impozitului pentru acestea! Este o măsură mai mult decât oportună! Numai că vine, aşa cum de altfel am mai afirmat, ceva mai târziu decât trebuie. Dar, vorba românului, mai bine mai târziu decât niciodată!

UN REGULAMENT… CATEGORIC!

Adică exact pe măsura deficienţelor cu care ne confruntăm în plan edilitar… Suntem foarte curioşi însă cănd, începând cu aprobarea sa, acest nou regulament va începe să producă efecte reale, adică să aducă bani la bugetul local şi să facă în aşa fel ca aspectul estetic al Sinaiei să nu mai aibă de suferit din această condamnabilă cauză! Noul Regulemnt redactat în acest sens este cât se poate de cuprinzător. Nu scapă nimic din vedere, pedepseşte aşa cum se cuvine abaterile! În acest nou regulament elaborat de aleşii noştri este vorba de evaluarea la vedere a aspectului estetic al imobilelor din oraşul Sinaia despre care ne putem plânge că sunt degradate. Totul este luat la bani mărunţi. Prima parte a acestui act normativ făcând referire la acoperişul clădirilor, la cornişe, streşini, jgheaburi, burlane şi alte asemenea elemente de tinichigerie. S-a întocmit un punctaj bine stabilit pentru amendarea fiecărui element care distonează, care înceţoşează privirea şi face ca Sinaia să aibă de suferit din punct de vedere al aspectului său estetic.

FAŢADELE ŞI CEEA CE ESTE VIZIBIL DIN EXTERIOR…

… am putea considera că sunt principalele probleme analizate de cei ce vor evalua pe viitor clădirile retrocedate foştilor proprietari şi lăsate în paragini. Zugrăveala, tâmplăria şi elementele decorative care au avut de suferit şi acum sunt într-o stare gravă de deteriorare constituie motive care vor aduce puncte în minus şi, deci, sancţiuni pecuniare pentru noii proprietari. Un alt capitol important al acestui subiect îl constituie, fără îndoială, deficienţele structurale ale acestor imobile, care sunt vizibile din exterior. Aici am putea da două mici exemple, cum ar fi de pildă, coşurile de fum cu cărămizi desprinse care prezintă inevitabil un risc de cădere (în mijlocul drumului). Mai există şi alte degradări majore, cum ar fi unele elemente structurale din lemn lipsă sau cu deformări mari ale structurii şarpantei. Nu în ultimul rând, cei care au întocmit acest regulament s-au gândit şi la împrejmuirea acestor imobile şi la starea de degradare a zidurilor respective, acolo unde este cazul. Trebuie de menţionat că atunci când există anumite degradări la care nu trebuie intervenit imediat, proprietarii pot recurge la diverse reparaţii care să elimine problema. Dar asta în cazul în care degradările sunt, în cea mai mare parte aşa-numite, doar „de suprafaţă“.

Este important să se ţină cont şi de faptul că în spatele unor degradări minore pot apărea altele, majore sau unele  constructive. În loc de încheiere considerăm că ar fi oportun să prezentăm categoriile de impozitare a acestui gen de clădiri. Nu ştim cine va face evaluarea şi cât de mulţi specialişti calificaţi avem în primărie pentru acest gen de lucruri. Însă în cazul întocmirii unui raport în care punctajul procentual va atinge limita de 59,99 la sută, supraimpozitarea se va majora cu 400 la sută. La fel pentru un punctaj de 79,99 la sută supraimpozitarea va creşte la 450 la sută, urmând ca supraimpozitarea de 500 la sută să fie aplicată în cazul constatării unui punctaj între 80 şi 100 la sută.

You may also like...

Leave a Reply