Chiriaşii evacuaţi / evacuabili plimbaţi cu vorba? Ori în noiembrie, ori în decembrie, ori de sărbători, ce mai contează!

extras

De ceva vreme puterea locală se poartă cu masele de parcă legea electorală s-ar fi modificat subit şi campania electorală şi-ar fi lungit neprevăzut parcursul şi a început mai repede! Oricum, n-ar fi pentru prima dată când se petrec astfel de lucruri, aşa încât nu o putem acuza decât – cel mult! – de… consecvenţă! E nevoie, într-adevăr, de talent, pentru a venit cât mai devreme posibil în întâmpinarea electoratului cu promisiuni care mai de care mai încântătoare. Şi ce bucurie poate fi mai mare pentru un cetăţean cu grave probleme locative decât să se vadă de sărbători cu un acoperiş al lui deasupra capului? Păcat însă că promisiunile puterii locale nu se dovedesc decât rareori consistente! Dar oamenii parcă nu vor cu nici un chip să vadă adevărul…  Cu toate că autorităţile locale se exprimă în limba oficială a acestui stat – pe care, vrând nevrând, trebuie să o folosim cu toţii în anumite situaţii „oficiale” – se pare că uneori intervin anumite chestiuni delicate. Acestea ţin în principal, de… „nuanţă“. Asta dacă nu cumva am pierdut noi pe drum semnificaţia unor cuvinte simple din dulcele grai românesc şi am început să confundăm până şi denumirea lunilor din an între ele.

SĂ FACEM TOTUL PENTRU VICTORIA ÎN ALEGERI!

Nedumerirea pe care ne-am exprimat-o mai sus vine dintr-o precizare făcută de autorităţile locale în ediţia cu numărul 7 a foii volante ce ţine acum loc ziarului lucios (apărută în perioada 21-27 octombrie 2015). Acolo, într-un articol legat de noile locuinţe pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate, respectiv ultimul bloc de locuinţe sociale de pe Aleea Kusadasi, sinăienilor li se spunea negru pe alb că: „Luna viitoare (n.r. noiembrie) va fi dat spre folosinţă şi cel de-al cincilea imobil din spatele Colegiului „Mihail Cantacuzino” unde sunt 28 de apartamente”. La aflarea unei asemenea veşti chiar şi cel mai nihilist, cel mai retrograd dintre oameni n-ar fi putut decât să se bucure pentru cetăţenii din Sinaia cu grave probleme locative, care astfel urmau să scape de coşmarul trecerii în încă un an nou fără un acoperiş sigur deasupra capului şi cu obligativitatea să facă sacrificii enorme ca să nu doarmă în stradă. Şi pentru că tot vorbeam despre semnificaţiile cuvintelor în limba română, punem o întrebare simplă, stimaţi cititori: sintagma „va fi dat spre folosinţă” un imobil, ce vă lasă să înţelegeţi? Aveţi dreptate! Tot asta am înţeles şi noi! Şi anume, faptul că până la sfârşitul lunii noiembrie respectivii cetăţeni trebuiau să primească cheile şi să se mute în casă nouă în imobilul de pe Aleea Kusadasi…

GRABA LE STRICĂ POLITICIENILOR TREABA… ELECTORALĂ?

Bineînţeles că acest lucru nu s-a întâmplat, dar n-ar fi mare lucru de mirare pentru că nu este prima oară când fiţuicile colorate tipărite de puterea locală descriu anumite lucruri care nu au nici o legătură cu realitatea imediată! Deşi este vorba de chestiuni cât se poate de serioase şi de nişte oameni care au mult de suferit din această cauză… O altă surpriză o avem răsfoind aceeaşi foaie volantă tipărită tot de puterea locală, dar de data aceasta împăturită strategic pe jumătate, ca să fie mai uşor manevrabilă şi citibilă şi să nu mai semene flagrant cu un poster electoral. Aşadar în ediţia cu numărul 9 a publicaţiei „365-Sinaia pentru sinăieni” (apărută în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie 2015) aflăm un lucru uimitor. Nu numai că persoanele evacuate – evacuabile din imobilele retrocedate foştilor proprietari nu s-au mutat în casă nouă, deşi a trecut termenul limită promis! Mai mult, puterea locală abia a dat startul depunerii actelor pentru cei care au mare nevoie şi vor putea beneficia de o astfel de locuinţă socială. În loc de final, vă propunem să gustăm încă o gogoşică cu cremă demagogică coaptă de puterea locală şi servită fierbinte. Ni se spune că termenul de execuţie al lucrărilor la ultimul bloc social a fost de 18 luni. Cine-şi mai aminteşte însă cum în campania electorală din 2008 puterea locală afirma sus şi tare că toate cele cinci blocuri sociale, inclusiv cele pentru tinerii sub 35 de ani, aflate la capătul liniei de autobuz din cartierul Platou Izvor, vor fi gata până cel târziu la sfârşitul lui 2009. Plus de asta, politicienii se lăudau că există banii necesari, că se lucrează intensiv şi nu există nici o problemă ca treaba să fie dusă la bun sfârşit, la termenul stabilit!

Păi, de la sfârşitul lui 2009 şi până acum au trecut ceva mai mult de 18 luni, nu-i aşa domnilor conducători ai urbei? Cine e de vină? De ce nu le amintiţi sinăienilor şi aceste amănunte care, odată cu trecerea timpului, au scăpat atenţiei?

You may also like...

Leave a Reply