COMARNIC! Atunci când vorbele au acoperire în fapte!

Pe raza oraşului Comarnic – ca peste tot în ţară, de altfel – şi de ce nu? în alte părţi de lume – iată că e timpul ca Moş Crăciun să ne bată în poartă şi să-i deschidem, ca să cotrobăie prin sac după cadourile ce ni le-a adus, ce ne revin. Asta se întâmplă, mai cu seamă, la familiile închegate, cu copii mici şi copii mari, că toţi aşteptăm astăzi ziua darurilor. Ceilalţi, năpăstuiţi de soartă, (şi vai câţi mai sunt!), care alcătuiesc aşa zisele cazuri sociale (adică bolnavii încadraţi într-o categorie de handicap, cei cu intervenţii chirurgicale mai complicate, asigurarea accesului la învăţământ în cazul copiilor care provin din familii cu o situaţie precară etc.) Moş Crăciun le-a fost primăria, ONG-urile înfiinţate în scopuri caritabile, voluntarii etc. E vremea când oraşele se împodobesc de sărbătoare (şi nici Comarnicul din acest punct de vedere nu face excepţie), când luminează în întuneric spre bucuria inimilor locuitorilor lui. Ghirlande de steluţe fosforescente, recuperate de anii trecuţi şi „îmbogăţite” cu altele noi, care au costat primăria în jur de 30 de mii de lei, au făcut, practic, din centrul localităţii, printr-o firmă de mentenanţă, un cer mai aproape de oameni, faţă de Cel de Sus, ce poate fi „atins” în toate zilele anului dacă posezi putere. Ce frumos îi stă Comarnicului îmbrăcat de sărbătoare! Cum putea ca primăria, în aceste clipe, să nu-şi facă prezenţa ca o gazdă care aduce în mintea trecătorului că e vremea Naşterii Domnului? Până şi staulul încropit într-o latură a administraţiei locale, pe faţada principală, aduce aminte că bucuria e aproape de sufletul acestei urbe.
***
Suntem în biroul interimar al primarului ”supravegheat” îndeaproape de funcţionarul care se ocupă de asistenţa socială în cadrul administraţiei locale – şi o numim aici pe doamna Iuliana Petruţa Ţicu. Ea „ţine” să ne asigure că viceprimarului cu atribuţii de primar nu i-au fost indiferenţi asistaţii sociali de pe raza oraşului. Fără teama de a greşi, îl putem numi la nevoie, pentru aceştia, un fel de Moş Crăciun. Ni se destăinuie primarul interimar: „În conformitate cu prevederile legale în vigoare coroborate cu HCL nr.23/2013 în care se stabilesc situaţiile în care se pot acorda ajutoarele de urgenţă, am asigurat sume de bani în funcţie de nevoile şi gravitatea solicitărilor. Spre exemplu, (şi aici funcţionara noastră răsfoieşte un dosar masiv), domnului Ion Marius Bulei, Poiana 256, i-am acordat ajutor pentru tratamentul persoanelor cu handicap. Domnului Sebastian Ionuţ Piciorea a primit suma de 1000 de lei pentru o intervenţie chirurgicală gravă. Ajutoare de înmormântare în sumă fixă de 500 de lei au primit numeroase familii îndoliate de pe raza oraşului. Cel mai recent caz de care primăria a ţinut seamă este al domnişoarei Giorgiana Barbu din Podu Lung, nr.20, căruia i s-a acordat suma de 1000 de lei avându-se în vedere situaţia socială în care se află”. E bine că primarul interimar s-a gândit, conform legii, să dea o mână de ajutor celor năpăstuiţi de soartă. Însă „adevăratul Moş Crăciun va veni încărcat de daruri din partea primăriei pe 24 decembrie, pe înserate, în cadrul unei festivităţi aparte care va avea loc la Sala Sporturilor din Comarnic şi unde elevii din oraş vor primi cadouri. Până atunci ţin să precizez că am împărţit daruri la copiii din grădiniţele şi clasele pregătitoare din cartierele oraşului şi din centru, în funcţie de ziua când au avut loc serbările în acest scop. Pentru asemenea activităţi şi acţiuni prilejuite de sărbătorile de iarnă s-a alocat de la bugetul local suma de 110 mii de lei”.

***
Epopeea drumurilor modernizate a continuat şi în această perioadă. Poate m-am exprimat cu asemenea subiect început din toamna anului acesta, dar viceprimarul cu atribuţii de primar, ing. Mircea Costin Cocă „a ţinut” cu tot dinadinsul să se achite de cuvântul dat în faţa alegătorilor. A betonat şi partea de drum cu declivitate mare de pe strada Şipotului din cartierul Vatra Sat, „închizând” practic inelul de circulaţie pe acest drum public. Suprafaţa betonată este de aproximativ 250 mp şi ea, într-un fel, bucură inima cetăţenilor din zonă, cum e şi firesc. Domnul Ion Savu de pe strada Arinilor, drum ce începe din artera de circulaţie a Şipotului, afirmă despre această lucrare: „Primarul acesta s-o ţină tot aşa. Ne-a scăpat de noroi şi lucrul ăsta nu avem cum să îl uităm. Ştiu că de-acum voi merge cu conducerea de faţă a oraşului Comarnic. Până aici, bravo ei, s-a ţinut de cuvânt! Şi cred că dacă se comportă aşa, adică vorba are acoperire în fapte la anul va primi girul nostru”. Domnul Lucian Dulamă, Bătrâioara 20, (altă stradă care, ca să ajungi pe ea, trebuie să străbaţi această porţiune de curând betonată): „E bine ce s-a făcut, dar să nu se uite că e necesar a se amenaja rigolele. Eu zic că dacă se mişcă lucrurile cum s-a procedat până acum putem, la vară, să mergem la vot fără să ne întrebăm: „Păi, neicuşorule, eu cu cine votez?” (Râde). Această porţiune de stradă betonată o putem asemui cu un dar de Moş Crăciun făcut cetăţenilor din zonă.
***
Nu putem trece peste faptul de suflet ce s-a întâmplat în primărie. Un grup de elevi din clasele mai mari au ţinut morţiş să colinde actuala conducere a primăriei. Nu se ştie cât a fost ea de „regizată”, dar din inima elevilor răsunau urări de bine fără a se citi în ele un fapt impus. De-acum „vorbeau”, cum spuneam, emoţiile sincere ale elevilor şi celor de faţă. „Şi spunem toate astea când gura e în vacanţă şi limba nu simte nevoia de ore suplimentare”.

You may also like...

Leave a Reply