Mai aveţi timp de „cârpeală” până la campania electorală… Au început deja să-i sară pavelele măreţei refaceri a centrului!

Deşi în actele contabile „oficiale” ale administraţiei locale lucrurile nu prea arată acest lucru, mai marii urbei ne dau de înţeles că măreţul proiect de refacere a centrului a luat sfârşit. Odată pentru totdeauna, că tot nu se mai văzuse ceva de aşa o mare amploare de mai bine de cincizeci de ani! Dacă problema din actele contabile (un fleac de vreo 25.000.000 de lei noi, ce mare lucru?) probabil e deja muşam…, pardon!, rezolvată, n-am priceput cum e cu cei cincizeci de ani? Să înţelegem că în jurul anului 1966 (plus, minus şi ceva!) Dej, Chivu Stoica sau odiosul şi sinistra, care ar fi fost atunci la putere, au ordonat oarece lucrări de modernizare a centrului Sinaiei? Aşa o fi, dacă spune puterea locală, că ea ştie cel mai bine! Şi, cu siguranţă, ne-au depăşit pe noi evenimentele edilitare din acea perioadă istorică…

Ar trebui să înţelegem oare că de cincizeci de ani nu s-a mai văzut la Sinaia o lucrare atât de scumpă, executată cu o aşa colosală întârziere (de a exasperat întreg oraşul şi i-a alungat turiştii!) şi făcută în mare parte de mântuială şi cu jumătăţi de măsură? Dar să revenim la zilele noastre. Începem cu o întrebare simplă pentru sinăieni. Simţiţi că duceţi o viaţă calitativ superioară acum, când pavelele noilor trotuare s-au desprins dinainte ca proiectul să se fi finalizat oficial?

REABILITĂRI… DE UNICĂ FOLOSINŢĂ!

Pe primul plan la capitolul „Rezultatele proiectului” – aşa cum sunt prezentate ele în noul oficios al puterii locale (lucioasa foaie intitulată sugestiv „365 – Sinaia pentru sinăieni”) se află reabilitarea trotuarelor precum şi a sistemului rutier. Deja în anumite locuri pavelele au sărit de la locul lor. Imaginea cu care ilustrăm materialul de faţă este de la sine grăitoare. În acest loc, nu cu mult timp în urmă, un cetăţean şi-a fracturat braţul, neatent la denivelare. Ca la noi… Cât despre sistemul rutier, acum e minunat! Pe strada Octavian Goga autocarele nu mai au ce căuta din cauza „sistematizării” intersecţiei din faţa parcului. În schimb, tot centrul e o linie continuă, că trebuie să faci kilometri să ajungi cu maşina pe partea opusă a străzii. Dar, de fapt, sinăienii au constatat deja acest neajunsuri grave (ce-aţi avut cu bietul centru, stimaţi edili?)… Însă, puterea locală nu se lasă până nu le explică „adevărul“: acum le e mai bine! Deşi prea multe argumente concrete vin să susţină vehement contrariul!

ŞI CÂTE ŞI MAI CÂTE ALTE ÎMBUNĂTĂŢIRI…

La loc fruntaş în „darea de seamă” asupra măreţului proiect (de peste 20 de milioane de euro) sunt, bineînţeles, giratoriile. E şi normal! Acestea gem de oceane de panseluţe, fiind, probabil, mari aducătoare de profit. Nu oraşului, nu sinăienilor, ci altora, care le plantează. Sinăienii doar le plătesc din banii lor… Oricum, au şi giratoriile meritul lor în „creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi îmbunătăţirea imaginii oraşului Sinaia”! Sunt o piedică de netrecut pentru autocare – decât dacă fac 10-15 manevre, blocând circulaţia, acestea pot să le ocolească şi să întoarcă. Sau s-o ia direct peste panseluţe, că nu-i nici o problemă? Are balta peşte! Plantăm altele, şi altele… Am asistat, chiar în plin centru, cum şoferul unui autocar şi-a debarcat turiştii, cu bagaje cu tot, lăsându-i să se descurce cum or şti, pentru simplul fapt că nu putea face rondul. Şi, cu siguranţă, situaţia nu a fost un unicat!

You may also like...

Leave a Reply