COMARNIC: Administraţia locală implicată într-o paletă largă de activităţi: Revine în prim-plan organizarea manifestărilor culturale de certă valoare!

Întrebare:
Domnule primar interimar – ing. Mircea Costin Cocă, după cum ştiţi şi dumneavoastră, activitatea culturală în Comarnic e departe de a mulţumi intelectualitatea din oraş. După cum se cunoaşte, cultura este unul din pilonii de rezistenţă al unei naţii. Dar puţin îi doare de acest adevăr pe cei plătiţi din banul public, având proasta inspiraţie de a nu avea… nici o inspiraţie pe tărâm cultural, ci doar obiceiul de a iscăli, fără vreo tresărire, statul de plată. În acest domeniu atât de important pentru sufletul omului ei nu au nici o perspectivă, nici o iniţiativă care să mişte timpul din loc, cum se spune. Totul se mărgineşte în a repeta nişte clişee învechite, lună de lună, an de an. Nimeni nu pretinde că ar trebui să ridice pietre de moară, dar de-aici şi până a juca mereu roluri dintr-o piesă cu Tândală nu-i distanţă lungă. Dar să-i scuzăm că, poate, atâta… pot! De aceea vin în faţa dumneavoastră, ducând în spate oful comărniceanului dornic de cultură adevărată, ca „să rupem” aceste obiceiuri, aceste repetiţii la nesfârşit, plicticoase ca nişte burniţe de toamnă. Pentru lucrul acesta vă propunem să ţinem anual un concurs intitulat „Martha Bibescu”, prin care, omagiindu-i personalitatea internaţională şi atât de legată de Comarnic (marele scriitor Rainer Maria Rilke se întreba retoric după succesul imens al scriitoarei cărţii „Izvor, ţara sălciilor” <<Cum să nu iubeşti România după ce-ai citit „Izvor”)>>. Tinerii poeţi nepublicaţi în volum ar putea să debuteze ca autori de carte în urma deciziei unui juriu de specialitate. E un exemplu pe care vi l-am dat ca astfel şi oraşul nostru să iasă din anonimat. Nu cred că e cazul să mai amintim de ce renume se bucură Sibiul în lume datorită culturii. Dar acolo e un suflet ce nu poate încăpea în pieptul unui om şi care se numeşte actorul Constantin Crişan. Tot la acest capitol, al culturii, ar mai fi de zis că ne-am propus anul trecut o întâlnire la Lespezi, la care să fie invitaţi oameni de cultură din ţară, dar „am bâlbâit-o” până a dat gerul peste noi. Cu alte cuvinte, s-a ales praful de iniţiativa noastră de pe urma căreia, dacă se ţinea, avea de beneficiat, în primul rând, oraşul Comarnic. Poate anul acesta, cu sprijinul dumneavoastră, altfel se vor mişca lucrurile în acest domeniu, unde realitatea transfigurată e hrana sufletească necesară de la începutul veacurilor. Ce părere aveţi, domnule primar? Batem în cuie (cu ajutorul Consiliului local) aceste proiecte culturale pe 2016, care sigur vor schimba soarta Comarnicului pe meridianele culturii?

Răspuns:
Sunt cu totul de acord cu cele propuse şi intenţionez să organizez şi alte acţiuni culturale (tip cenaclu literar, festivaluri etc.) pentru a putea păstra tradiţia înaintaşilor din zonă şi a portului naţional. Din păcate, la momentul acesta nu a fost implementată o echipă la nivelul primăriei care să se ocupe de realizarea mai multor tipuri de acţiuni culturale. În perioada următoare chiar îmi doresc să-mi formez o echipă, nu numai din cadrul primăriei, atrăgând oameni cu potenţial, care să promoveze acţiunile culturale!

You may also like...

Leave a Reply