Pentru clădirile dărăpănate şi terenurile neîngrijite ce-i aparţin Primăria se va amenda singură?

DSCN9582

Nu foarte des, dar trebuie totuşi să recunoaştem că actuala conducere a urbei are momentele ei de mare inspiraţie… administrativă! Cele mai folositoare „străfulgerări“ de acest tip sunt cele care au într-adevăr menirea de a corecta, a corija – căci despre eradicare nu poate fi niciodată vorba! – anumite neajunsuri edilitare de care urbea noastră (deci, implicit, cetăţenii ce-o populează) suferă de prea mult timp astfel încât să mai poată fi ignorate cu desăvârşire! La prima vedere, orice subiect legat de aspectul estetic al oraşului pare condamnat din start la puerilitate! Dar lucrurile nu stau deloc aşa, mai ales că acest aspect are, cu siguranţă, importanţă covârşitoare mai ales în ceea ce priveşte turismul!

Cu siguranţă nici un vizitator al Sinaiei nu va fi deloc încântat să vină şi să-şi lase banii aici doar pentru a ne „admira“ nouă gropile din caldarâm, maldărele de gunoaie, lucrările edilitare de mântuială sau… imobilele dărăpănate, cu iz de ruină! Tocmai despre aceste imobile ajunse într-o stare de paragină – mai mult sau mai puţin accentuată – ne-am propus să discutăm aici! Oricine îşi aruncă privirea asupra unui astfel de imobil are, cum e şi firesc, o reacţie pe măsură. Nu e greu de înţeles că starea de spirit pe care o induc astfel de imobile nu ne este deloc favorabilă în cazul în care e vorba despre turiştii veniţi să admire minunăţiile unui oraş-staţiune, care odinioară purta, cu justificată mândrie, cognomenul de „Perla Carpaţilor“… Dar iată că providenţa nu ne-a lăsat baltă! Norocul ne-a surâs legat de acest subiect! Deşi am aşteptat o astfel de reacţie din partea autorităţilor locale responsabile aproape 12 ani… Or fi fost foarte implicate în alte proiecte, mult mai ample, şi n-au avut timp? Dar, oricum, mai bine mai târziu decât  niciodată!

PUNÂND PICIORUL ÎN PRAG!

La sfârşitul anului trecut aleşii noştri au luat o decizie concretă pentru combaterea acestui fenomen. Aceasta este menită să-i descurajeze pe proprietarii de imobile care-şi lasă în paragină clădirile şi / sau nu-şi împrejmuiesc şi îngrijesc corespunzător terenurile pe care le au în posesie! Astfel, după cum v-am mai informat, stimaţi cititori, într-o şedinţă a Consiliului local de la sfârşitul anului ce a trecut aleşii noştri au validat prin vot un proiect de hotărâre privitor la criteriile de încadrare a clădirilor şi terenurilor situate în intravilan în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, în vederea majorării impozitelor pentru acestea imobile! Majorările impozitelor penru cei delăsători pot ajunge , acum, după aprobarea acestui act normativ, chiar până la 500 la sută în cele mai grave cazuri constatate de autorităţile competente! Rămâne însă de văzut ce ne va rezerva viitorul legat de eficienţa acestui act normativ, atât din punct de vedere financiar, ca volum al încasărilor la bugetul local, cât mai ales ca metodă coercitivă / persuasivă pentru respectivii proprietari de a aduce clădirile / terenurile neîngrijite la nivelul necesar pentru ca aspectul estetic al oraşului să nu mai aibă de suferit! De fapt acesta e şi scopul declarat al autorităţilor locale, aşa după cum rezultă din raportul de specialitate întocmit de Serviciul de Urbanism şi Cadastru din primărie. Aşadar, din cauză că „pe teritoriul oraşului Sinaia se află clădiri şi terenuri neîngrijite, care afectează atât aspectul arhitectural şi imaginea generală a oraşului Sinaia, cât şi siguranţa cetăţenilor, se impune luarea unor măsuri care să elimine situaţiile neplăcute şi periculoase ce pot apărea ca urmare a existenţei clădirilor şi terenurilor neîngrijite“! Zis şi făcut! Pardon, doar aprobat! Pentru că până în momentul în care vor apărea rezultate concrete…

CUM RĂMÂNE CU EXCEPŢIILE… REGULII?

Bref, am aflat pe surse că unele imobile care pot fi înscrise în categoria antemenţionată sunt chiar ale… primăriei! Încurcată poveste… Spre exemplu, să ne îndreptăm atenţia asupra imobilului de pe strada Avram Iancu, unde, până în urmă cu ceva timp, a funcţionat o policlinică. De când nu mai e folosită la nimic s-a cam părăginit. Nu mai arată nici pe departe ca un imobil cu care Sinaia să se poată mândri în faţa turiştilor! Plus că spaţiile de lângă marginea gardului de incintă s-au transformat treptat în platforme de colectare a gunoaielor. De oameni care n-au de-a face cu civilizaţia nu ducem lipsă! Aspectul e dezolant, iar în cazul acesta sintagma „aspect estetic“ devine un grav pleonasm!

 

You may also like...

Leave a Reply