În contextul interesului general, merită de admirat… Farmecul discret al… deciderii priorităţilor!

Absolut tot ceea ce întreprinde actuala conducere a Sinaiei – şi în mod special în plan edilitar! – poartă pecetea mândră a pusului în prim plan a intereselor sinăienilor şi a propăşirii urbei. Cel puţin teoretic, aşa stă treaba… Trebuie însă acordată o atenţie sporită unghiului de abordare a problemei. Dacă privim din punctul de vedere al celor care trebuie să cheltuie obligatoriu anumite sume de bani publici pentru un scop anume, că aşa e prevăzut în acte, avem o anumită imagine drept rezultat…

În cazul în care ne punem în locul celor ce aşteaptă cu sufletul la gură un anumit obiectiv edilitar, ca să-şi îmbunătăţească un pic calitatea vieţii folosindu-l, e altă treabă. Şi tot aşa! Pentru că oraşul e suficient de mare, bani pentru refacerea centrului sunt (pardon, au fost) nu numai mulţi, dar şi moca, iar interesele unora (sau „altora”, după caz!) sunt, la fel, cât se poate de diversificate.

ANUMITE LUCRURI NU POT FI IERARHIZATE!

Însă, aici, în cazul intereselor, pot apărea anumite divergenţe de opinie, ca să nu spunem altfel… Marea surpriză constă însă în faptul că rezolvarea acestora nu înseamnă, cum ar fi normal în astfel de situaţii, câştig de cauză pentru categoria cea mai numeroasă. Ba, de cele mai multe ori, am observat că lucrurile se petrec chiar invers… Avem parte în Sinaia zilelor noastre de un număr suficient de exemple în acest sens! Chiar am putea spune că acestea proliferează, numărul lor părând să fie în continuă creştere, fără ca ceri responsabili să se sesizeze în vreun fel sau să ia vreo măsură concretă! Privind direct în sus, spre finanţele oraşului, mai precis spre modul în care puterea locală înţelege să cheltuie banii publici, observăm că, începând de la nivel înalt, deciziile se iau într-un mod cu totul aparte! Un mic exemplu, devenit de-acum arhicunoscut, este cel legat de sumele uriaşe de la bugetul local, adică din banii sinăianului contribuabil, destinate risipirii pe spaţii verzi, plante ornamentale şi tone de floricele colorate, firave, care se ofilesc ca un abur, ca un vis… Bineînţeles că nu e vorba decât de interesul sinăienilor să-şi vadă astfel multe miliarde de lei vechi risipite din buget. Asta, culmea, după ce ani în şir, în momentele electorale sau nu, politicienii susţineau clar şi răspicat că cetăţenii trebuie consultaţi vizavi de cheltuirea banului public. Exemplele pot continua. Dar nu ne dorim să vă plictisim, ci să reliefăm faptul că nu numai legat de problemele „la vârf” primează anumite interese.

new-1

NIMIC NU RĂMÂNE LA VOIA… ÎNTÂMPLĂRII!

Aceeaşi atitudine o întâlnim legat de lucruri mult mai simple, mai banale! Pentru că „lor” nu le scapă nimic! Şi nici nu sunt… înduplecabili! Ce interes ar putea să stârnească vreunui ales un banal adăpost dintr-o staţie de autobuz? Şi totuşi, aşa ceva există! Toată treaba a debutat cu transformarea subită a adăpostului de călători de pe strada O.Goga. Pentru că „interesele” au cerut-o, staţia plus refugiul s-au transformat pe dată în gară pentru trenuleţul turistico-rutier. Protestele maselor de călători – plătitori de bilet – au fost (probabil în interesul cetăţenilor?) ignorate cu desăvârşire! Un alt exemplu (poate mai modest, dar de la sine grăitor) despre amploarea fenomenului „miserupismului” politicienilor faţă de interesele sinăienilor se află pe bulevardul Ferdinand, chiar după intersecţia cu Aleea Peleşului. Dacă nu s-ar fi făcut rocada între o parcare nou apărută şi staţia de autobuze, cea din urmă putea beneficia de un adăpost pentru călători. Acum acesta nu mai are loc, nu mai poate fi amplasat pe trotuar. Cel vechi era amplasat la câţiva metri distanţă! Dar acum toată Sinaia este avantajată pentru că are o parcare specială pentru folosul locatarilor blocurilor… din zonă.

You may also like...

Leave a Reply