Oraşul geme de locuri de muncă, dar sinăienii încă nu au aflat de acest lucru…

A început deja să se vadă de la mare distanţă, cu ochiul liber, fără binoclu, că se apropie vertiginos campania electorală pentru alegerile locale din 2016. Liderii oraşului devin, la rândul lor, din ce în ce mai conştienţi de acest lucru. Au început deja să pună pe tapet anumite probleme „cu greutate”, care au mare priză la electorat. Sunt frământaţi, mai nou, de chestiuni existenţiale; aproape ne e teamă să nu-i vedem transfiguraţi de o grijă incomensurabilă pentru problemele diverselor categorii de sinăieni cu drept de vot! De această dată însă am constatat o schimbare radicală în abordarea problemei! Nu se mai propun soluţii simple, directe! Acum este îmbrăţişat discre, dar ferm, discursul cu ample reverberaţii… intelectuale! 

„A bon entendeur, salut!”, pare să fie motto-ul în cazul poziţiei pe care autorităţile locale au adoptat-o, făcând-o chiar publică în oficiosul primăriei (adică în mini-publicaţia lucioasă „365-Sinaia pentru sinăieni”) referitor la locuri de muncă. Cu alte cuvinte, cine are de înţeles că în Sinaia, de fapt, sunt locuri de muncă berechet, dar nu prea are lumea cum să afle despre ele!, n-are decât să nu mai suspine – cu mistria-n mână sau aplecat după căpşuni! – prin cele depărtate străinătăţi pentru câţiva arginţi în plus!

DACĂ NICI LA PRIMĂRIE, ATUNCI UNDE?

Auzim chiar şi o enumerare, fascinantă prin însăşi „sinceritatea” ei! Aproape că nu există domeniu de activitate în acest oraş – în opinia mai marilor noştri – în care să nu avem o generoasă ofertă de locuri de muncă. Sectorul hotelier abia aşteaptă să angajeze personal, la fel ca şi sectorul… liber profesionist! Cel din urmă e un exemplu… puternic, mai ales pentru tânăra generaţie, care caută cu disperare un loc de bonă, ajutor pentru bătrâni sau ghid! Nici cei cu pregătire de înaltă clasă n-au de ce să-şi facă probleme, pentru că la Sinaia este deschisă larg oferta de… şefi de unităţi sau manageri de afaceri. Orice om capabil şi-ar dori cu ardoare aşa ceva, iar la noi există soluţia! În acest context nu putem să nu ne întrebăm: nu cumva aerul curat şi peisajul montan fermecător al Sinaiei să fie cauza pentru care unii dintre conducătorii oraşului au mereu tendinţa să viseze frumos, chiar şi cu ochii deschişi, ziua în amiaza mare? În cazul următor este aproape imposibil să ne dăm seama ce termen s-ar potrivi mai bine: sarcasm, cinism, umor negru, băşcălie… E greu de aflat! Ei bine, primăria aşteaptă cu braţele deschise sinăienii să vină să ocupe locurile de muncă vacante! Unde mai pui că sunt scoase la bătaie locuri în adevărate sinecuri, o raritate cu care nimeni nu se întâlneşte de două ori în viaţă! Unde poţi să te odihneşti (luând leafă) mai bine ca la un centru de informare turistică sau pentru copiii cu probleme? Mai marii noştri se străduiesc din răsputeri să asigure pretutindeni locuri de muncă pentru cele mai diverse categorii de profesii, de niveluri de pregătire şi alte asemenea criterii. În schimb, sinăienii n-au tragere de inimă? Nici măcar la primărie? Păi, cine-i atunci de vină?

NU TOŢI „ADORMIM” CU POVEŞTI!

Aşadar, dacă nici pentru un loc cald şi sigur sinăienii nu prea se mai dau în vânt, ce poţi să le impuţi bieţilor conducători ai urbei în ceea ce priveşte „spinoasa” problemă a locurilor de muncă? Poate doar să le adresăm o întrebare simplă: cum se traduce pe româneşte fraza: „Încurajăm orice formă economică generatoare de locuri de muncă (…)?” Câţi agenţi economici nu şi-au închis afacerile anii trecuţi din cauza cheltuielilor insuportabile generate de „taxele speciale”? Câţi nu au avut mult de suferit, trecându-le glonţul falimentului pe la tâmplă, din cauza manifestărilor publice (bâlciuri, raliuri) care le perturbă grav activitatea şi izgonesc turiştii taman în aceste vremuri de gravă criză economică? E limpede că puterea locală are mare nevoie de voturi la „localele” din vară. În special din partea celor care cred ceea ce li se spune fără a-şi mai solicita neuronii pentru a separa adevărul de demagogie, de propagandă electorală mascată în discursuri mustind de grija pentru problemele sinăienilor… Nu ne credeţi însă pe toţi, domnilor politicieni, chiar atât de uşor de păcălit! Nu om avea noi multă carte, ca „alţii”, dar nici tâmpiţi nu suntem!

CE-I AL ALTORA, E PUS DEOPARTE…

Trecând peste amănuntul – care „lor” le-a scăpat? – că este aproape imposibil să-ţi câştigi existenţa cu acte de curaj, gen vânzarea de nimicuri la încropeli de genul Târgului de Crăciun, am mai avea o întrebare uşoară legată de tema zilei, locurile de muncă: câţi sinăieni au fost angajaţi ca lucrători pe uriaşul şantier de refacere a centrului (care ne-a făcut tuturor viaţa un calvar, durând patru ani în loc de doi)? Să-i numărăm pe degete? A existat vreunul? A avut loc vreun sinăian să dea măcar cu lopata pe lângă armata de gălăţeni, ardeleni şi ce-or mai fi fost? Poate ne spune puterea locală, în marea ei transparenţă, cum se mai pune oare problema… asigurării locurilor de muncă pentru sinăieni în astfel de cazuri? Nu ţine nici vrăjeala că sinăienii nu au vrut să se înjosească, efectuând munci necalificate pe şantier, în văzul lumii. Iată un argument simplu. Firma constructoare care a renovat complexul comercial a angajat sinăieni la greu, fără nici un fel de impediment. Dacă puterea locală ar fi vrut, n-ar fi fost nici o problemă ca să fie cât mai mulţi sinăieni beneficiari ai unui loc de muncă, pentru că solicitanţi ar fi avut! Exact ca în cazul complexului comercial…

NUMAI CINE NU VREA N-ARE LOC DE MUNCĂ?

Din nefericire însă, puterea locală are „alte priorităţi”, după cum se vede, iar muncitorii de pe alte meleaguri au fost (şi poate mai sunt) favoriţii acesteia. Adevărul este că sunt polivalenţi! Se aude că se pricep şi la politică, au opţiuni bine determinate, stabilite precis. Şi se mai aude chiar că prin 2012 muncitorii aceştia chiar şi-au exprimat (explicit!) opţiunile politice. De ce nu le spuneţi şi astfel de amănunte celor care caută (sau celor pe care-i bănuiţi că nu vor să caute) un loc de muncă? Să fie povestea întreagă! Poate aşa devin mai atrăgătoare aproape toate locurile de muncă… P.S. De fapt, situaţia este prezentată electoratului cam aşa: conducătorii urbei fac tot posibilul să existe locuri de muncă cu nemiluita, în majoritatea domeniilor, de la cele mai modeste până la cele de top! Ce vină au ei că unii sinăieni nu le solicită?

You may also like...

Leave a Reply