Administraţia locală impune acum un „algoritm“ de lucru foarte special… Conducătorii oraşului dovedesc, mai nou, o apetenţă deosebită pentru şedinţele Consiliului local!

Tehnica luării aleşilor locali „prin surprindere“ se pare că a devenit de-acum o practică folosită în mod curent
de puterea locală, în special atunci când se hotărăsc „chestiuni arzătoare la ordinea zilei“!

Opiniile conform cărora lucrurile se pare că au tendinţa să se precipite legat de metodele de acţiune ale actualei puteri locale au drept cauză faptul că 2016 este un „fierbinte“ an electoral – avem atât alegeri locale cât şi parlamentare, la un interval nu prea mare! – nu par să fie foarte avizate! Anumite „tendinţe“ în maniera de lucru la nivelul executivului local s-au manifestat şi înainte, dacă anumite „interese“ au cerut acest lucru… Nici nu s-au stins bine ecourile voturilor (evident, fără crâcnire, PENTRU!) date de aleşii noştri la ultima şedinţă a Consiliului local, că aceştia au şi fost invitaţi la sediul cel nou şi frumos renovat al primăriei, în după-amiaza zilei de miercuri, 3 februarie, pentru a participa (a face act de prezenţă şi a ridica mânuţa drept în sus la întrebarea „Cine este pentru?“…) la o altă şedinţă ordinară a Consiliului local! A fost, într-adevăr, un lucru menit să provoace mirarea, datorită faptului că ultima şedinţă ordinară a Consiliului local avusese loc cu doar… cinci zile în urmă, adică în data de 3 februarie a.c.

NE GRĂBIM, NE GRĂBIM, NE GRĂBIM!

Ceea ce-i a frapat pe membrii executivului local (ca să nu spunem „i-a şocat“, căci poate unii ştiau care-i treaba!) la această poveste a fost faptul că documentaţia aferentă proiectelor de hotărâre supuse dezbaterii şi aprobării, pe care toţi consilierii trebuie să o primească – pentru a o putea studia ca să se poată pronunţa prin vot în deplină cunoştinţă de cauză – a ajuns la destinatari exact în ultima clipă! Nu ne avântăm să tragem concluzii, riscând să fie pripite şi să cădem în ridicol! Punem doar o singură întrebare, justificată de faptul că astfel de „întâmplări nefericite“ s-au mai petrecut şi cu alte „ocazii“… Din păcate acestea au fost cam numeroase în toţi aceşti ani de când actuala putere locală decide pentru Sinaia! Aşadar: cum se face că de fiecare dată când trebuie supuse la vot anumite proiecte de hotărâre de mare importanţă, pe care puterea locală le vrea neapărat validate!, totul se petrece ultrarapid? Iar de această dată chiar a fost vorba de anumite acte normative de maximă importanţă referitoare la banii publici, la banii sinăienilor contribuabili, şi, mai ales la modul în care vor fi cheltuiţi! Consilierii locali primesc mapele de şedinţă în ultima clipă! Nu au, evident, timpul fizic (nici dacă ar vrea cu tot dinadinsul!) măcar să parcurgă rapid documentele! Darămite să se aplece cu chibzuinţă asupra lor, aşa cum ar fi normal…

DE CINE, SAU DE CE, SE TEME AŞA TARE PUTEREA LOCALĂ?

Folosind astfel de procedee, cei de la conducerea urbei parcă nu fac altceva decât să încerce să ne convingă că au ceva de ascuns, că urmăresc anumite „interese“, pe care nu-i bine să le perturbe nimeni… Dar aşa ceva este absolut imposibil, nu-i aşa? Se ştie bine, de aproape 12 ani liderii oraşului nu acţionează decât dacă au fema convingere că totul se desfăşoară strict conform legii, până în cele mai mici amănunte! Ar fi absurd să credem altceva, iar argumentul decisiv, care dovedeşte corectitudinea puterii locale, este transparenţa maximă a actului administrativ! Există însă unele semne de întrebare legat de această curioasă „luare prin surprindere“ a consilierilor locali! Greu de crezut că totul a fost făcut în pripă, în mare grabă, şi trebuia rezolvat cu viteză maximă, mai ales că este vorba despre una dintre cele mai importante decizii pentru Sinaia în 2016, care implicit se va răsfrânge asupra cetăţenilor în modul cel mai direct! Acordarea măcar a unui interval rezonabil pentru studierea documentelor se impunea de la sine, mai ales că nu exista un termen – limită pentru validarea respectivelor proiecte de hotărâre. O zi, două în plus n-ar fi însemnat absolut nimic! Să ne amintim că nu cu mulţi ani în urmă bugetul local a fost „promulgat“ chiar în preziua expirării termenului legal(altă poveste frumoasă!)… Aşadar această manevră ciudată, de a grăbi mai mult decât nejustificat lucrurile, pune serioase semne de întrebare!

P.S. De fapt nici nu era nevoie de această măsură „pripită“ de a-i grăbi nejustificat pe consilieri, riscând stârnirea unor bănuieli. „Majoritatea“ din Consiliul local oricum nu îndrăznea să se opună, indiferent ce trebuia să voteze, aşa că…

You may also like...

Leave a Reply