COMARNIC! Finalizarea investiţiilor începute şi demararea unora noi rămân priorităţile oraşului! Primarul în faţa cetăţenilor (Episodul XXIV)

Întrebări:
Domnule primar interimar ing.Mircea Costin Cocă, iată că săptămâna ce a trecut (mai precis pe 4 februarie a.c.) în şedinţa de Consiliu local s-a aprobat proiectul bugetului primăriei pe anul în curs. Adică veniturile şi cheltuielile. Cu alte cuvinte, printre altele, s-a dat undă verde pentru începerea lucrărilor de modernizare a oraşului, ce se vor executa cu finanţare de la bugetul local. E cazul, mai întâi, să vă întreb, spre ştiinţa comărnicenilor, de ce se vaită ei, ca dintr-o gură de şarpe, că au crescut impozitele şi taxele locale pe 2016? Ce a stat la baza acestor majorări? Bine ar fi să daţi în această privinţă şi un exemplu concludent. Apoi, parcurgând „Lista obiectivelor de investiţii pe 2016” cu finanţare parţială sau integrală de la bugetul local, vă rog să detaliaţi ce înseamnă suma de 500 mii de lei prinsă în buget pentru continuarea lucrărilor, lucrări noi în valoare de 625,00 mii lei, cât şi ce însumează „alte cheltuieli de investiţii“ în valoare de 863 mii lei? Am întâlnit cetăţeni ai oraşului pe care îi interesează la cât se ridică cheltuielile curente la capitolul „Cultură” pe anul 2016 şi ce înseamnă acest lucru? De asemenea, unii sunt curioşi în „a traduce” ce reprezintă „Achiziţiile de căsuţe ornamentale destinate comerţului în valoare de 60 mii lei”?

acte comarnic

Răspunsuri:

Legat de creşterea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016 ţin să precizez că locuitorii Comarnicului au dreptate când au văzut că acestea s-au mărit, dar noi am aplicat prevederile noului Cod fiscal ce se implementează în toată ţara şi care, prin normele de susţinere a lor, au generat majorări substanţiale. Argumentez că aceste majorări provin din plata obligatorie pentru persoane fizice a 400 de metri pătraţi de teren încadrat la curţi şi clădiri în afară de ce s-a plătit anul trecut. La persoanele juridice şi la taxele auto ţin să precizez că nu s-au adăugat majorări. Cât priveşte suma de 500 mii de lei din „Lista de investiţii”, aceasta reprezintă lucrări în continuare pentru „Amenajarea centrului SMURD şi clinica medicală”. Printre lucrările noi care se regăsesc în „Lista de investiţii”, în sumă de 625 mii de lei, precizăm:
– amenajarea monumentului comemorativ de Ziua Drapelului (proiect şi execuţie);
– amenajare teren sintetic la „Clubul elevilor” (proiectare şi execuţie);
– achiziţionarea unui teren în zona „Clubului elevilor” pentru construirea unei grădiniţe cu program prelungit, cât şi terenul sintetic de sport;
– alte lucrări cum ar fi: „Reabilitarea captării Valea Beliei, reabilitarea sistemului de apă potabilă – Muchea Gâlmei“. Dar cel mai important lucru în oraşul nostru îl reprezintă refacerea infrastructurii, distrusă prin lucrările efectuate pentru introducerea conductelor de canalizare, apă şi gaze, prin continuarea de noi obiective propuse a se desfăşura pe proiectele de fonduri europene, şi anume.
a) în cartierul Ghioşeşti – tronsonul „Oancea -– Purcaru“;
b) în cartierul Podu Lung – tronsonul „DN1 – Chivu“;
c) în cartierul Poiana – tronsonul „Oprescu – Colţii de Nisip“.
În afară de porţiunile de drum menţionate mai sus, în funcţie de alocaţiile bugetare, se vor executa lucrări de asfaltări şi betonări a suprafeţelor carosabile în cartierele oraşului, lista acestor străzi urmând să fie prezentată într-o ediţie viitoare a ziarului. Aş vrea să se înţeleagă faptul că voi acorda o atenţie deosebită refacerii drumurilor, având prioritate în alocarea fondurilor, chiar dacă în „Lista de investiţii” au fost propuse foarte multe lucrări noi. Menţionez faptul că, în paralel cu cele propuse mai sus, se vor executa lucrări la „Centrul de afaceri”, care se apropie de finalizare. Nu trebuie uitat faptul că avem un sector de gospodărie care, în această perioadă „printre picăturile iernii”, balastează drumurile deteriorate. Legat de cultură, deocamdată în buget sunt prinse strict cheltuielile de funcţionare, urmând ca la prima rectificare de buget şi pe baza unor proiecte culturale, să fie alocate sumele necesare desfăşurării acestora.
Cât priveşte construirea a şase chioşcuri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, a fost prinsă în buget suma de 60 mii de lei, având la bază solicitările de închiriere a acestor spaţii ce vor fi amplasate în continuarea celor existente în zona Popas Cernica.

You may also like...

Leave a Reply