Răscolind prin sertarele pline de praf ale administraţiei locale găsim diverse… Proiecte trase pe linie moartă: amenajarea parcului din Platou Izvor

plan

Actualii conducători ai urbei au avut încă de la începuturi planuri mari în ceea ce priveşte Sinaia. Şi-au pus atât în gând, cât şi pe hârtie diverse metode de îmbunătăţire a calităţii vieţii sinăienilor prin transformări edilitare, unele chiar de mare anvergură! Păcat însă că de la gând, de la vorbă, (chiar şi de la proiectele pe hârtie) până la realitate pe la noi este întotdeauna un drum foarte lung!

Uneori, din nefericire, unele proiecte sunt uitate cu totul! La fel s-a întâmplat şi în cazul pe care vi-l prezentăm acum, legat de o fostă posibilă transformare în plan edilitar din cartierul Platou Izvor. Iată că numai centrul, bulevardele centrale şi străzile adiacente au fost – în plan teoretic, să fie clar! – în atenţia mai marilor noştri. Din nefericire însă doar proiectul legat de centru deocamdată a văzut lumina zilei. Pentru cine nu-şi mai aminteşte, menţionăm că încă de la mijlocul lunii octombrie 2009 edilii locali aveau deja întocmit un proiect prin care se avea în vedere un obiectiv de mare anvergură! Era vorba de: „Amenajare parc public în Platou Izvor“.

LA TEORIE NU NE ÎNTRECE NIMENI!

Părea că totul fusese gândit cât se poate de temeinic, lucrurile fiind explicate în amănunt! Opinia publică sinăiană, la rândul ei, lua cunoştinţă de acest nou proiect prin intermediul oficiosului de pe atunci al primăriei, respectiv Buletinul Informativ pentru Sinăieni (nr.58, ediţia 15 – 29 octombrie 2009, anul III). Chiar din acea vreme se bătea monedă referitor la importanţa existenţei unei cât mai mari suprafeţe de spaţiu verde, în special în zonele urbane. Motivaţia era că acestea au o influenţă cât se poate de intensă asupra calităţii vieţii celor ce locuiesc în aceste areale. Bineînţeles, nu lipsea nici apetenţa pentru plantele decorative: „Dacă sunt bine administrate, spaţiile verzi, parcurile, aliniamentele plantate şi scuarurile pot deveni locuri distincte şi atractive din arealul urban“, informau cu promptitudine edilii. Nu lipseau nici alte elemente convingătoare, cum ar fi protecţia mediului, biodiversitatea urbană şi, probabil, tot ce se poate planta prin zonele verzi cu bani de la buget…

IEŞIREA DIN ANONIMAT…

… a cartierului Platou Izvor se întrezărea la orizont. Însuşi aleşii noştri erau de părere că acesta este unul din cartierele aflate în plină dezvoltare urbanistică. Se preconiza şi o creştere a populaţiei, ca urmare a dării în folosinţă a celor trei blocuri ANL cu 60 de apartamente. După cum bine se ştie, proiectul de amenajare a parcului public nici măcar nu a mai început, iar cele 60 de apartamente ANL zac şi acum, după mai bine de şapte ani, într-o jalnică ruină! Şi dacă ne gândim ce am avut de pierdut! Parcul respectiv trebuia să fie o adevărată „placă turnantă ce integrează ansamblul de locuinţe în mod unitar“. Se vorbea despre crearea unui centru social şi de recreere pentru întreaga zonă… Ar fi fost un lucru splendid: amfiteatru în aer liber, zonă de recreere cu pergole şi labirinturi verzi, promenadă pietonală, bănci, fântâni arteziene, iluminat decorativ… Şi, în primul rând, ronduri de flori şi plante decorative! Elementul şoc însă l-ar fi constituit un loc de recreere cu două oglinzi de apă, în care s-ar fi revărsat o cascadă! Totul înconjurat, bineînţeles cu multe aranjamente florale… (Scrie negru pe alb în B.I.S., nu am exagerat cu nimic).

You may also like...

Leave a Reply