Ca o consecinţă a „transparenţei“… Avem un buget misterios?

extras buget

Presupunem că un sinăian ar fi interesat în acest moment să afle care este suma exactă de la bugetul local pe care aleşii s-au hotărât să o cheltuiască anul acesta pentru spaţiile verzi şi pentru (oceanele de) floricele care vor fi plantate prin oraş. Cum ar trebui să procedeze în mod concret ca să afle acest lucru? Să bată la uşa primăriei şi să întrebe? Pe cine? Conform legii, astfel de informaţii legate de alcătuirea bugetului local – mai precis de modul cum autorităţile locale responsabile decid să cheltuiască banul public! – ar trebui să fie la îndemâna cetăţenilor, având un caracter public. De altfel la fel ca şedinţele Consiliului local, care sunt, tot prin lege, manifestări publice. Dacă mai adăugăm şi marea „transparenţă” de care dă dovadă în astfel de cazuri puterea locală, putem avea o imagine de ansamblu destul de completă a situaţiei… Până acum a mai mers cum a mai mers; mai marii urbei au ignorat faptul că sinăienii erau nemulţumiţi de sumele mult prea mari, prea disproporţionate folosite pentru acest scop în comparaţie cu alte obiective edilitare mult mai importante. Însă, începând din toamna trecută, lucrurile s-au schimbat. Cele peste cinci miliarde şi jumătate de lei (vechi) destinate spaţiilor verzi (pare-se din parcul central) alocate suplimentar faţă de cele opt miliarde aprobate pentru floricele la începutul lui 2015, au fost incluse la un capitol bugetar a cărui denumire nu lăsa nicidecum să se înţeleagă destinaţia finală a banilor. Abia dacă şi-au dat seama, pe atunci, consilierii locali prezenţi la şedinţă pentru ce intenţiona puterea locală să cheltuie banii…

DIN „TENEBRELE” ACTELOR NORMATIVE LOCALE!

Anul acesta însă treaba a luat o întorsătură şi mai spectaculoasă. Bugetul local pe 2016 a fost aprobat într-o şedinţă a Consiliului local aproape „la foc automat”, fără ca toţi membrii executivului local – ce au primit mapa de şedinţă în ultima clipă – să aibă posibilitatea să studieze pe îndelete cum vor fi cheltuiţi în 2016 banii publici. Mai corect spus, cum şi-a propus puterea locală să împartă pe domenii de activitate aceste sume. Pe lângă adoptarea „fulgerătoare” a bugetului (ca să nu rişte vreun protest neavenit!) de data aceasta avem şi nişte denumiri ale capitolelor de cheltuieli / investiţii de mare… cuprindere! Anumite cheltuie specifice pot fi uşor cuprinse la rubrici diverse, fără ca cineva din afară să-şi poată da seama exact încotro se vor duce anumite sume. Or fi banii pentru floricele şi panseluţe incluşi la ceea ce se cheamă „alte proiecte în continuare”? Cine poate şti? Oricât ar căuta cineva în tabelul cu „Cheltuieli” al bugetului local pe 2016 sau în lista (altminteri cuprinzătoare) în care sunt prevăzute „Investiţiile” pe anul în curs, nu va putea regăsi rubrica de „amenajare / întreţinere spaţii verzi!” Banii – cât or fi de mulţi – vor fi însă cheltuiţi fără probleme, totul având însă acum altă denumire.

P.S. Greşim oare dacă mizăm pe sinceritatea politicienilor locali acum, în pragul alegerilor din 6 iunie? Nu e utopic oare să credem căaceştia vor aduce la cunoştinţa publică suma ce a fost decisă (deocamdată) să fie cheltuită pentru spaţii verzi?

You may also like...

Leave a Reply