Ce-ar putea să răstoarne câteva „buturugi mici“ prin acest oraş?

În aceste momente cruciale de an electoral ar putea părea că ne batem precum Don Quijote cu morile de vânt.
Oamenii de rând însă îşi trăiesc viaţa în casă, pe stradă şi la locul de muncă, ciocnindu-se, implicit, de problemele de zi cu zi de care elitele urbei sunt ferite, în ale lor înalte sfere în care-şi duc activitatea prodigioasă. Să luăm ca prim exemplu o defecţiune majoră petrecută la infrastructura de alimentare cu gaze naturale a oraşului. Covorul asfaltic al bulevardului proaspăt refăcut a fost sfărâmat pentru ca lucrătorii să poată ajunge să înfigă dopul în ţeava de gaze spartă. Din nefericire treaba nu s-a putut rezolva ad-hoc. A durat mult, aşa, ca pe la noi, probabil ca să avem timp să admirăm iscusimea şi destoinicia depanatorilor de ţevi de gaze. În plus de asta ne-am ales şi cu asfaltul proaspăt al bulevardului spart încă o dată! Îşi mai amintesc oare edilii de preţioasele lor cuvântări din campaniile electorale? Spuneau că „este important să refacem în primul rând infrastructura la un nivel satisfăcător astfel încât drumurile proaspăt asfaltate să nu mai fie sparte“. Halal!

Iată în imagine, un mic crâmpei dintr-un drum destul de important al cartierului Platou Izvor, care părea la un momet dat să fi intrat în atenţia edililor. Pentru că suntem oameni şi avem pretenţia că şi muncim, suntem şi noi supuşi greşelii. Drumul a fost luat în atenţia puterii locale, dar asta numai în teorie. La fel ca şi proiectul unei imense transformări, la faţă a cartierului în cauză – proiect pe care l-am prezentat pe larg în ediţia anterioară. Referitor la reparaţiile de străzi în cartierul Platou Izvor am constatat şi noi modalitatea extrem de interesantă în care se acţionează. Când anumite „situaţii“ o impun se asfaltează anumite porţiuni de drum. Când cine ştie ce „factori“ converg, se mai decide câte o asfaltare, (omiţându-se însă executarea infrastructurii, a canalizării), strada Ghioceilor fiind un exemplu elocvent în acest sens. Greu de precizat însă când porţiunea din amonte a străzii Platou Izvor va fi luată în atenţie de autorităţile locale…

DSCN9604

Ce păcat că structurile din beton amintind de cazematele interbelice ce străjuiesc de-a stânga şi de-a dreapta intersecţiei străzii Frasinului cu bulevardul Republicii nu au fost destinate de la bun început umplerii cu panseluţe sau oarbuşti ornamentali. Poate că asta s-a dorit. Dar fiind iarnă, încă nu a sosit momentul propice panselizării. Deocamdată şi-au intrat serios în rolul edilitar pe care era de bănuit că-l vor juca pentru că aveau un spaţiu scobit înăuntru. Avem atât de mulţi concetăţeni, conaţionali, turişti sau cum vreţi să-i denumiţi pe acei oameni care îşi aruncă gunoiul oriunde, numai unde trebuie nu, încât ar fi fost a opta minune a lume ca micuţele incinte să nu se umple vârf cu deşeuri în cel mai scurt timp posibil! Aşteptăm cu interes momentul în care temperaturile de afară vor creşte. Atunci cele două mici cazemate se vor transforma în adevărate focare de infecţie şi vor emana o duhoare pestilenţială. Ca să nu uităm că trăim în „Perla Carpaţilor“.

DSCN9623

You may also like...

Leave a Reply