Pentru modernizarea Stânei din Târle a fost cheltuită o sumă impresionantă din banii sinăienilor! Hogeacul de lux al puterii locale!

cont de profit sinaia forever

Vă mai amintiţi, stimaţi sinăieni, de Stâna din Târle? Dacă nu, e mare păcat, pentru că acolo s-au cheltuit, din informaţiile noastre, peste unsprezece miliarde de lei (vechi) din banii dumneavoastră de cetăţeni contribuabili.
Odată ce au pus ochii pe ea, reprezentanţii puterii locale au şi decis investirea „modestei” sume pe care am menţionat-o pentru ca fosta stână să nu mai fie… ce-a fost! Şi pentru că orice dorinţă sau ambiţie a lor devine imediat literă de lege, respectivul imobil s-a transformat rapid într-un adevărat hogeac al puternicilor zilei din Sinaia. Denumirea de „stână” nu mai are acum nici o valoare etimologică, ci doar una metaforică. Imobilul poate foarte uşor rivaliza cu orice obiectiv turistic de dimensiuni similare care oferă condiţiile celui mai rafinat lux! Atât la exterior, cât mai ales la interior, poate satisface doleanţele de relaxare ale celor mai pretenţioşi clienţi i-ar călca pragul. Mobilier sofisticat din cele mai nobile esenţe şi design interior impecabil! Dotări de ultimă generaţie pentru băi şi, nu în ultimul rând, pentru pregătirea unei game variate dintre cele mai savuroase preparate culinare…

SUNTEM PREA SĂRACI PENTRU LUCRURI IEFTINE!

Nu s-a făcut nicidecum rabat la calitate! Era normal, nimeni nu s-ar fi zgârcit atunci când s-ar fi ivit posibilitatea să cheltuiască banii altuia pentru a se bucura el însuşi de confort sporit! În cazul de faţă a fost vorba de cheltuirea banilor sinăienilor contribuabili… Fără nici un fel de scrupule – după cum de altfel îi e obiceiul – puterea locală nu s-a sfiit să arunce pe masă aşa-zisele atuuri ale unei penibile justificări; cum că toată investiţia făcută la Stâna din Târle este de fapt… spre binele şi folosul cetăţenilor şi, implicit, prosperitatea oraşului Sinaia. Oficial opinia publică trebuia să ştie că, odată obiectivul turistic respectiv renovat, adus la standarde înalte şi tăiat la panglică de bravii conducători ai urbei – iniţiatori şi promotori ai acestei investiţii – va aduce oraşului numai şi numai avantaje. Se vorbea despre un amortisment ultrarapid al costisitoarei investiţii, lucru pe care însă nimeni nu l-a mai adus în atenţie nici până în ziua de azi! Să credem că optimismul politicienilor legat de amortizarea cheltuielilor pentru transformarea Stânei Târle în hogeac de lux nu era pe aceeaşi lungime de undă cu realitatea din actele contabile? Cine poate şti? La cât profit net declară acest „punct de lucru” al SC Sinaia Forever, mare mirare dacă s-au amortizat cine ştie ce cheltuieli…

OARE CUM MAI STĂM CU BANII?

Pentru că – cel puţin teoretic – trăim într-un stat de drept, fiecare are dreptul să dispună de banii lui cum vrea. Poate să-i investească după cum îl taie capul, e riscul lui! Însă, atunci când ne confruntăm cu cheltuirea banului public, povestea se schimbă. În cazul de faţă e vorba de banii sinăienilor! Cheltuielile de miliarde de lei (vechi) au fost făcute în numele lor pentru modernizarea stânei în cauză. Bineînţeles că nici de această dată puterea locală n-a catadicsit nici măcar să informeze publicul despre intenţiile ei, darămite să-i mai consulte pe oameni, aşa cum prevede legea. Aprobarea cheltuielilor respective de către Consiliul local a fost, la rândul ei, o formalitate, pentru că nu ar fi avut nimeni nici curajul, nici interesul să se opună, mai ales că erau în joc banii… maselor. Asta ne-a determinat să aruncăm o privire prin scriptele financiare ale SC Sinaia Forever care sunt referitoare la veniturile şi cheltuielile „punctului de lucru” Cabana Stâna Târle (noua denumite oficială) preconizate pentru anul 2016, dar şi asupra Contului de profit şi pierdere cumulat pentru perioada ianuarie – decembrie 2015. Şoc şi groază putem spune că am simţit atunci când am văzut că veniturile pe un AN ÎNTREG (2015, n.r.) obţinute din „vânzarea produselor finite” (adică a pachetelor de servicii turistice, că doar e obiectiv turistic, nu-i aşa?) au fost de numai 1948 de lei. Mult prea „subţire”, domnilor, pentru o investiţie (iniţială) de peste 11 miliarde de lei (vechi). Ţinând cont că denumirile din aceste acte contabile sunt uşor „absconse” (se pare că a devenit o practică uzuală, căci bugetul local e la fel), ne-am mutat privirea la rubrica „Venituri“ realizate de luxosul obiectiv turistic intitulată „venituri din lucrări şi servicii”! Nu ştim ce anume „lucrări” poate efectua o cabană pentru turişti, dar cert este că în 2015 s-a încasat suma de 56.000 de lei. Dacă mai adăugăm şi veniturile din vânzarea de mărfuri, în valoare de 3264 lei (anul trecut), tot nu avem explicaţia clară pentru ce anume a fost nevoie de investirea (a se citi cheltuirea) unei sume atât de mari din banii publici pentru transformarea stânei în hogeac de lux, căci de adus profit nici nu poate fi vorba… La aşa condiţii ar fi fost de presupus să fie coadă de turişti la uşă, să se calce lumea pe picioare. Dacă nu s-au vândut mărfuri decât în valoare de 3264 de lei timp de 12 luni, nu ne rămâne decât să credem că oamenii au venit cu mâncarea de acasă în portbagaj sau au muls şeptelul din zonă ca să-şi astâmpere foamea. Ar mai fi şi varianta oaspeţilor „de onoare”, cărora nu cadrează să le ceri să bage mâna în buzunare pentru a achita cine ştie ce notă de plată. Dar asta e altă problemă, ceva mai delicată.

DACĂ PROFIT NU E, MĂCAR AVEM PIERDERI!

Din această succintă prezentare sperăm că reiese clar că renovarea, ultramodernizarea Stânei Târle e un real avantaj pentru sinăieni. Vulgul, omul de rând (cu drept de vot) nici n-are ce căuta într-un astfel de loc cu „regim special”. Cât despre o eventuală reflectare în traiul sinăienilor a avantajelor pe care le aduce funcţionarea acestui obiectiv turistic, totul se vede cu ochiul liber din actele contabile. Nu numai că stâna – hogeac a politicienilor puterii locale nu aduce avantaje cetăţenilor sau oraşului, ci, culmea, merge în pierdere. Cum se poate aşa ceva, când liderii oraşului ne împoaie capul spunând că de 25 de ani încoace n-am avut mai mulţi turişti ca acum? Asta ar trebui să însemne clar un singur lucru: profit! Doar că în actele stânei turistice regăsim scrisă mare, negru pe alb, cifra de 12974,18 lei, în dreptul rubricii de PIERDERI! Lucru care denotă profesionalism, implicare, dorinţă de propăşire şi bine general. Dacă, în marea ei transparenţă, puterea locală ar face publice motivele reale ale acestui nedorit bilanţ, cu siguranţă am avea unele surprize. Nici măcar consilierilor locali nu le este însă dat să aibă acces la toate datelor şi cifrele legate de activitatea Stânei Târle! În mapa (electronică) ce conţinea documentele necesare şedinţei Consiliului local în care s-a aprobat şi bugetul SC Sinaia Forever, rubrica ce prezenta anumiţi indicatori financiari pe 2016 ai stânei turistice era „din întâmplare” ştearsă. Simplă coincidenţă? Chiar dacă am fi optimişti incurabili, previziunile pentru viitor (exerciţiul financiar 2016) de la Stâna Târle tot sumbre rămân! Anul acesta nu ştim care va fi (aproximativ) pierderea netă, dar ştim sigur că veniturile care se preconizează să se încaseze sunt mai MICI decât cele de anul trecut. Acestea scad de la 61.326 lei (total venituri) la suma de 60.000 lei… La fel, vânzările de mărfuri la acest obiectiv turistic sunt estimate să fie ceva mai mici decât în 2015. Scăderea e semnificativă, de la 3264 lei anul trecut la doar 2000 lei. Inexplicabil fenomenul, mai ales acum, când Sinaia a trecut prin mari prefaceri edilitare, iar autorităţile locale sunt îngrijorate din cauza unui posibil aflux de turişti (din ţară, dar mai ales de peste hotare!), căruia nu ştie cum şi dacă îi vom face faţă. Păi, dacă e să facem o estimare simplă, 2000 de lei din „vânzare mărfuri” s-ar obţine doar dacă s-ar organiza un grătar (chiolhan!) de tipul celui ce-a sfârâit acum vreo doi, trei ani, cu ocazia unei şedinţe festive a Consiliului local, când aleşii au preferat sălii de şedinţă din primărie tihna muntelui, palinca, şpriţurile, mititeii şi fleicile sfârâinde pe grătar într-acel loc minunat de la Stâna Târle, unde nu le-a tulburat nimeni truda în folosul Sinaiei şi a cetăţeanului contribuabil.

STÂNA TÂRLE A RĂMAS ÎN BEZNĂ?

N-am fi pus această întrebare dacă nu ne-ar fi atras atenţia un lucru interesant din documentele contabile ale acestui „punct de lucru” al SC Sinaia Forever. La mai multe rubrici de la capitolul „Cheltuieli” regăsim înscrisă cifra zero! Nu ne amestecăm în „bucătăria” organizării financiar-contabile de acolo. Mai mult ca sigur că lucrurile sunt calculate amănunţit, gândite strategic etc. Presupunem că sumele destinate protocoalelor, pregătirii personalului, a reclamelor şi publicităţii intră în sarcina societăţii-mamă, SC Sinaia Forever. N-am înţeles însă cum rămâne cu apa şi lumina. La rubrica „Energie şi apă” din tabelul pentru anul 2015 şi din cel pentru anul 2016 regăsim consumuri nule! Un zero… inexplicabil. Greu de crezut că cei de la Stâna din Târle au pus magnetul pe contorul de lumină, să nu se mai învârtă, şi au făcut un by-pass cu ţeava de apă pe lângă apometru. Nu le stă în caracter aşa ceva. Să credem oare că explicaţia pentru aceste consumuri „zero” la apă şi energie electrică de la stână se explică prin faptul că facturile sunt achitate tot de societatea – mamă? Greu de crezut, în contextul în care toate celelalte „subsidiare” ale SC Sinaia Forever raportează anual consumuri specifice (indiferent cât de mari sau mici!) începând cu Casinoul şi terminând cu cimitirul sau toaletele publice. Toate au un consum declarat, doar Stâna Târle e mai specială, nu consumă nici apă, nici lumină. Or sta pe întuneric sau folosesc torţe, lumânări parfumate şi alte asemenea? dar jacuzziul exterior (dotare nouă!, hidroterapia în aer liber face furori şi-n occident) cu ce funcţionează, cu cărbuni? Cu rumeguş? Şi înăuntru topesc zăpadă?
Povestea ar putea continua, stimaţi cititori, dar nu avem intenţia să vă plictisim cu atâtea amănunte. În concluzie considerăm că se impune de la sine o întrebare, pentru că opinia publică merită să afle, în sfârşit, cum stă treaba cu acest obiectiv turistic despre care puterea locală afirma că a fost modernizat şi s-au cheltuit bani publici numai şi numai în interesul sinăienilor, pentru că aceştia vor fi de fapt beneficiarii avantajelor ce vor decurge din această iniţiativă. De ce a trebuit să fie cheltuite atâtea miliarde de lei (vechi) din banii sinăienilor pentru transformarea Stânei din Târle într-un „cuibuşor” de lux, când acesta de ani de zile nu produce mai nimic? Ba, mai mult, iese pe pierdere… muls şeptelul din zonă ca să-şi astâmpere foamea. Ar mai fi şi varianta oaspeţilor „de onoare”, cărora nu cadrează să le ceri să bage mâna în buzunare pentru a achita cine ştie ce notă de plată. Dar asta e altă problemă, ceva mai delicată.

DACĂ PROFIT NU E, MĂCAR AVEM PIERDERI!

Din această succintă prezentare sperăm că reiese clar că renovarea, ultramodernizarea Stânei Târle e un real avantaj pentru sinăieni. Vulgul, omul de rând (cu drept de vot) nici n-are ce căuta într-un astfel de loc cu „regim special”. Cât despre o eventuală reflectare în traiul sinăienilor a avantajelor pe care le aduce funcţionarea acestui obiectiv turistic, totul se vede cu ochiul liber din actele contabile. Nu numai că stâna – hogeac a politicienilor puterii locale nu aduce avantaje cetăţenilor sau oraşului, ci, culmea, merge în pierdere. Cum se poate aşa ceva, când liderii oraşului ne împoaie capul spunând că de 25 de ani încoace n-am avut mai mulţi turişti ca acum? Asta ar trebui să însemne clar un singur lucru: profit! Doar că în actele stânei turistice regăsim scrisă mare, negru pe alb, cifra de 12974,18 lei, în dreptul rubricii de PIERDERI! Lucru care denotă profesionalism, implicare, dorinţă de propăşire şi bine general. Dacă, în marea ei transparenţă, puterea locală ar face publice motivele reale ale acestui nedorit bilanţ, cu siguranţă am avea unele surprize. Nici măcar consilierilor locali nu le este însă dat să aibă acces la toate datelor şi cifrele legate de activitatea Stânei Târle! În mapa (electronică) ce conţinea documentele necesare şedinţei Consiliului local în care s-a aprobat şi bugetul SC Sinaia Forever, rubrica ce prezenta anumiţi indicatori financiari pe 2016 ai stânei turistice era „din întâmplare” ştearsă. Simplă coincidenţă? Chiar dacă am fi optimişti incurabili, previziunile pentru viitor (exerciţiul financiar 2016) de la Stâna Târle tot sumbre rămân! Anul acesta nu ştim care va fi (aproximativ) pierderea netă, dar ştim sigur că veniturile care se preconizează să se încaseze sunt mai MICI decât cele de anul trecut. Acestea scad de la 61.326 lei (total venituri) la suma de 60.000 lei… La fel, vânzările de mărfuri la acest obiectiv turistic sunt estimate să fie ceva mai mici decât în 2015. Scăderea e semnificativă, de la 3264 lei anul trecut la doar 2000 lei. Inexplicabil fenomenul, mai ales acum, când Sinaia a trecut prin mari prefaceri edilitare, iar autorităţile locale sunt îngrijorate din cauza unui posibil aflux de turişti (din ţară, dar mai ales de peste hotare!), căruia nu ştie cum şi dacă îi vom face faţă. Păi, dacă e să facem o estimare simplă, 2000 de lei din „vânzare mărfuri” s-ar obţine doar dacă s-ar organiza un grătar (chiolhan!) de tipul celui ce-a sfârâit acum vreo doi, trei ani, cu ocazia unei şedinţe festive a Consiliului local, când aleşii au preferat sălii de şedinţă din primărie tihna muntelui, palinca, şpriţurile, mititeii şi fleicile sfârâinde pe grătar într-acel loc minunat de la Stâna Târle, unde nu le-a tulburat nimeni truda în folosul Sinaiei şi a cetăţeanului contribuabil.

STÂNA TÂRLE A RĂMAS ÎN BEZNĂ?

N-am fi pus această întrebare dacă nu ne-ar fi atras atenţia un lucru interesant din documentele contabile ale acestui „punct de lucru” al SC Sinaia Forever. La mai multe rubrici de la capitolul „Cheltuieli” regăsim înscrisă cifra zero! Nu ne amestecăm în „bucătăria” organizării financiar-contabile de acolo. Mai mult ca sigur că lucrurile sunt calculate amănunţit, gândite strategic etc. Presupunem că sumele destinate protocoalelor, pregătirii personalului, a reclamelor şi publicităţii intră în sarcina societăţii-mamă, SC Sinaia Forever. N-am înţeles însă cum rămâne cu apa şi lumina. La rubrica „Energie şi apă” din tabelul pentru anul 2015 şi din cel pentru anul 2016 regăsim consumuri nule! Un zero… inexplicabil. Greu de crezut că cei de la Stâna din Târle au pus magnetul pe contorul de lumină, să nu se mai învârtă, şi au făcut un by-pass cu ţeava de apă pe lângă apometru. Nu le stă în caracter aşa ceva. Să credem oare că explicaţia pentru aceste consumuri „zero” la apă şi energie electrică de la stână se explică prin faptul că facturile sunt achitate tot de societatea – mamă? Greu de crezut, în contextul în care toate celelalte „subsidiare” ale SC Sinaia Forever raportează anual consumuri specifice (indiferent cât de mari sau mici!) începând cu Casinoul şi terminând cu cimitirul sau toaletele publice. Toate au un consum declarat, doar Stâna Târle e mai specială, nu consumă nici apă, nici lumină. Or sta pe întuneric sau folosesc torţe, lumânări parfumate şi alte asemenea? dar jacuzziul exterior (dotare nouă!, hidroterapia în aer liber face furori şi-n occident) cu ce funcţionează, cu cărbuni? Cu rumeguş? Şi înăuntru topesc zăpadă?
Povestea ar putea continua, stimaţi cititori, dar nu avem intenţia să vă plictisim cu atâtea amănunte. În concluzie considerăm că se impune de la sine o întrebare, pentru că opinia publică merită să afle, în sfârşit, cum stă treaba cu acest obiectiv turistic despre care puterea locală afirma că a fost modernizat şi s-au cheltuit bani publici numai şi numai în interesul sinăienilor, pentru că aceştia vor fi de fapt beneficiarii avantajelor ce vor decurge din această iniţiativă. De ce a trebuit să fie cheltuite atâtea miliarde de lei (vechi) din banii sinăienilor pentru transformarea Stânei din Târle într-un „cuibuşor” de lux, când acesta de ani de zile nu produce mai nimic? Ba, mai mult, iese pe pierdere…

You may also like...

Leave a Reply