Să fie vorba de implicare politică, să nu fie… De ce se sfârşeşte un interimat… mult prea îndelungat?

Foarte interesantă evoluţia managementului Castelului Peleş în ultimii ani! Muzeul Naţional “Peleş” a fost condus de managerii interimari, Mihail Ion Gorgoi şi Anca Hogea, după ce Rodica Rotărescu, fostul director general al instituţiei, a ieşit la pensie. Anca Hogea este de multă vreme un personaj arhicunoscut în Sinaia datorită implicării în plan politic şi mai ales devotamentului cu care a dus pe cele mai înalte culmi destinele Casei de Cultură. Până la un moment dat… Ajunsă interimar la Peleş a fost ţinta întrebărilor unora şi altora, dar s-a ţinut tare şi a dovedit cu mijloace, mai mult sau mai puţin “specifice”, că acolo este locul ei, pe care-l merită! Însă despre inamovibilitate nu putem vorbi decât atunci când este vorba de lege şi magistraţi… De când a părăsit postul de director al Casei de Cultură sinăiene Anca Hogea a manageriat şi a tot manageriat interimar lângă colegul ei Muzeul Peleş. De ce tocmai Anca Hogea a ajuns în acel post? Mai au rost întrebări legate de vreo eventuală compatibilitate ş.a.m.d. Nu are sens să ne risipim în amănunte care pot fi, la rândul lor, analizate amănunţit… Am risca să vă plictisim, la fel ca şi în povestea cu locuiţa ANL, care… În momentul de faţă ne aflăm într-o situaţie ciudată. Pur şi simplu ne întrebăm de ce acest concurs pentru ca altcineva să fie managerul Peleşului. Nu mergeau treburile „ca unse” şi până acum, cu Anca Hogea, vârf de lance alături de colegul ei, în manageriatul eficient al acestui complex muzeal? Care au fost criteriile pentru care brusc trebuie să se încheie un lucru bun? Ştiam de la englezi că dacă o maşinărie merge nu are rost să o opreşti şi, cu atât mai puţin, să te apuci să o repari. Să fie vorba de vreo „şopârlă” care a început să se plimbe prin pădurile de lângă Peleş? Greu de crezut! Anca Hogea, din câte o ştim din acest lung şir de ani de când s-a implicat în viaţa Sinaiei fie în funcţia de consilier local, fie în cea de director al Casei de Cultură, fie în cea de liberal mai mult sau mai puţin de frunte, a dat dovada unei neţărmurite dorinţe de a face bine, de a fi părtaşă la progresul societăţii sinăiene în general. Nu mai e mult până în momentul când în urma concursului organizat de Ministerul Culturii din Bucureşti se va decide cel ce va fi managerul castelului Peleş. Va fi unul singur, va fi vreo echipă… Nimeni nu ştie, mai ales că suntem într -un an electoral. 2016 este un an dublu electoral! Avem alegeri locale. Vom avea în toamnă alegeri parlamentare. Aşa că miza este incomensurabil de mare.
Singura noastră întrebare este: de ce a apărut această posibilitate de schimbare a managementului Peleşului tocmai acum? Să fie la mijloc vreo influenţă politică? De ce tandemul Anca Hogea şi persoana antemenţionată să fie înlocuit? Anca Hogea are un destin care în diverse privinţe se îngemănează cu Sinaia. A dovedit-o! Ne-a dovedit-o: în plan politic, în plan managerial (sincer, parcă e mai frumoasă pajiştea şi iarba mai grasă de când cei care o tund fac lucrul acesta ştiind-o pe Anca Hogea ca manager în biroul de deasupra!). Să sperăm că viitorul cât mai apropiat ne va scoate în evidenţă exact ceea ce se întâmplă. Nu putem uita că la Peleş este însă nevoie să se lucreze profesionist!
Importanţa covârşitoare pentru urbe şi cetăţeni a acestui major obiectiv turistic merită o atenţie specială, iar puterea locală ne-a dovedit multe…

You may also like...

Leave a Reply