De Sfântul Ilie iar ne închinăm… la primărie? Politizarea sărbătorilor religioase, până unde? Şi până când?

Chiar dacă ne-am aflat sau nu într-un an electoral actuala putere locală nu s-a sfiit niciodată să profite de pe urma manifestărilor publice. E o metodă cât se poate de eficace pentru câştigarea capitalului de imagine! Specialişti de marcă în astfel de chestiuni propagandistice, aceşti politicieni locali abili care ne conduc de ceva vreme destinele urbei sunt adepţii lucrului temeinic! Nu în ceea ce priveşte latura edilitară, ci doar în cea legată de consolidarea propriei imagini din timp. În acest mod simplu şi eficient electoratul se obişnuieşte cu chipul şi glasul aleşilor – căpătând în acelaşi timp, printr-un mesaj subliminal bine ticluit, ideea că este meritul acestora orice se petrece mai mult sau mai puţin festiv prin oraş.

POLITICA ŞI DIVINITATEA…

… ar trebui să rămână două lucruri absolut distincte chiar şi la noi, în Sinaia. E drept că aici lupta pentru păstrarea puterii şi a funcţiilor grase e crâncenă, nu cunoaşte scrupule sau fair-play, dar, cu toate astea, prea a fost depăşită limita în anumite cazuri… Suntem de acord că bâlciul de toamnă, raliurile , balurile de la Casino unde se intră „pe sprânceană“ sunt meritul primăriei! Dar să ajungem ca de Sfântul Ilie să ne rugăm şi să aprindem lumânări la primărie e deja deplasat, chiar ridicol! Sau să-i auzim pe politicieni ţinând discursuri sforăitoare cu acelaşi prilej la masa instalată în faţa bisericii… Chiar n-au nici o limită? Nu toţi oamenii sunt de aceleaşi convingeri religioase! Dar pe cei care vor să se închine la Sfântul Ilie în ziua respectivă nu-i invidiem, pentru că ruga le-a fost şi le va fi sigur tulburată de „procesiunea“ până la primărie şi tot circul politizării evenimentului…

CE ARE MĂNĂSTIREA CU PRIMĂRIA?

Aţi avut vreodată curiozitatea să citiţi cu atenţie lista întocmită de primărie în care sunt incluse toate manifestările „proprii“ ale oraşului Sinaia – în a căror organizare s-a implicat şi au merite primăria şi politicienii locali? Deşi lista nu e făcută publică, aşa cum ar trebui, parcugând-o veţi avea o mare supriză. Alături de bâlciuri, raliuri, defilări şi alte chermeze publice este înscrisă şi… sărbătoarea Hramului Mănăstirii Sinaia. Ce au în comun toate cele menţionate şi ce merit are primăria sau politicienii că mănăstirea poartă hramul „Sfânta Treime“? Sărbătorirea hramului mănăstirii ar trebui să ne facă să ne dăm seama cât de valoroşi sunt politicienii puterii locale sinăiene şi câtă implicare dovedesc? Dacă politizarea categorică a tuturor celorlalte manifestări publice face deja parte din lucrurile uzuale la Sinaia, măcar cele care depind de divinitate ar trebui scutite de astfel de „acaparări“. Pe alegători oricum aveţi destule moduri în care să-i convingeţi; este necesar, domnilor politicieni, să acordaţi credit primăriei chiar şi pentru… Hramul Mănăstirii?

You may also like...

Leave a Reply