COMARNIC: Un primar interimar cu mânecile mereu suflecate: Intervenţie nocturnă „în forţă“ pentru repararea drumului de acces în cartierul Poiana!

Cronica succintă a unor vremuri imaginare

Este vremea când trebuie să trecem peste puţin timp şi prin „hora“ alegerilor cu speranţa deja „tocită“ fără să fim bănuiţi de scepticism, ci mai degrabă de lehamite, că poate se va schimba în bine şi soarta năpăstuiţilor ajunşi în această stare – în marea majoritate datorată nouă care „înşurubăm“ adânc ştampila în cabinele de vot, cu gândul, probabil, în altă parte. Se fac calcule, fireşti până la urmă, pentru că de- abia împiciorogata noastră democraţie „garnisită“ din plin cu un găunos comunism postdecembrist, când unii dintre marii „actori“ ai scenei politice trag sfori mârâind la ciolanul suculent al puterii, ce arde ca focul prin unele viscere. Se fac calcule, unii au început să promită că pe drumurile patriei va curge miere şi lapte, cum se zice. Se trag din ce în ce mai multe sfori, dar mai cu fereală însă că după colţ îi aşteaptă… DNA-ul. Dar, repetăm, păcat că votează altcineva această lume ruptă cu totul de realitate, când tot mai des se aude prin istorie nedumerirea concetăţeanului turmentat: „Dar eu cu cine votez?“

nota de constatare

Fapte şi nu vorbe din realitate
Sunt şi edili, când foarte importante sunt alegerile locale, ce-şi văd de treabă în felia pe care o păstoresc fără a intra în diferite clinciuri Fie ei chiar interimari cu toate că „sforarii” le mai „trântesc” câte o piedică în ringul ce aşteaptă ora începerii luptei. Să exemplificăm. În seara de 23 martie a.c., „pe drumul principal al Poienii”, ne spune un martor ce doreşte să-şi păstreze anonimatul („Ştiţi, vin alegerile, şi se interpretează!”), „s-a blocat drumul de acces în cartierul Poiana şi datorită lucrărilor de mântuială făcute de firma de canalizare, mulţi conducători auto şi-au deteriorat maşinile. Ce s-a întâmplat de fapt? Au săpat, şi în lungul străzii şi pe traversal, pentru branşamente, n-au făcut umplutura cum scrie ca la carte – n-a tasat-o – şi ploaia torenţială a „completat” diferenţa de 45-50 cm până la rasul asfaltului. Fiind întuneric şi nemaivăzându-se gropile, orice autoturism „se înfigea” în ele, distrugându-se. Am mai dat şi eu o mână de ajutor ca să-i scot din „prăpastie”. Noroc că a venit primarul Cocă cu viceprimarul şi cu ajutorul sectorului de gospodărie şi au cărat şi împrăştiat balast completând gropile. Treaba asta a durat ceva vreme. Să fi fost până la orele 23:00. Dar fără intervenţia, repet, a primăriei, în condiţiile total nefavorabile datorită ploii intermitente, nu se debloca drumul”.
***
Prin câteva vorba trebuie să reamintim că firma ce execută canalizarea oraşului, multă vreme a ţinut afişul ştirilor de pe unele programe TV făcând astfel „celebru” oraşul Comarnic. Firma care a început lucrările pe vremea când „staroste” la Comarnic era fostul primar Botoacă, iar la judeţ „baron” ing.Mircea Cosma, se chema „Grossman Engineering”, patron fiind inginerul Iulian Herţeanu, cumnatul lui Victor Viorel Ponta – prim-ministru, care a intrat în „ghearele” DNA. Această firmă „a lucrat” în asociaţie cu „Euroconstruct Trading ‘98 SRL” drumurile din Comarnic au avut mult de suferit spre revolta miilor de comărniceni. Cum spuneam odată, nu era normal ca mai întâi să se pozeze ţevile de canalizare de gaze şi de apă potabilă după care să se asfalteze drumurile? Banul public se cheltuia mai cu grijă şi nu mai permitea unora cu nărav dobândit de a cotrobăi după vrerea lor prin buzunarul statului. Dar, probabil, sperau că DNA-ul nu doarme!…

***

Iată ce spune primarul interimar de cele întâmplate pe drumul principal Poiana – punct Teleanu, pe 25 martie a.c., între orele 21:00 – 23:00: „S-o luăm cu începutul. Firma SC Euroconstruct Trading 98 SRL – cea care a rămas să execute lucrările de canalizare în oraşul Comarnic, a efectuat spargerea platformei de beton carosabil pentru săpături, în vederea introducerii conductei de canalizare de Ø250, pentru canalul colector, făcând săpătura şi pentru câteva branşamente, încă de dimineaţă, de pe la orele 9:00. Urmare timpului ploios, nefavorabil, am atenţionat firma menţionată mai sus să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea în bune condiţii a traficului auto. Dar nu au înţeles, nu au executat lucrări de balastare (umplutură) şi compactare, în straturi succesive, cum era normal, aşa încât s-a ajuns ca la orele 20:00 să fiu interpelat (sunat consecvent pe mobil de circa 20-30 de persoane din zonă) care reclamau faptul că au rămas o seamă de maşini suspendate pe zona respectivă având şi avarii la direcţie, planetare, praguri etc. Imediat am luat legătura cu reprezentanţii firmei, dar au refuzat să intervină la solicitarea mea, motivând că va face lucrul acesta a doua zi. Văzând că sunt refuzat de acest constructor am convocat de urgenţă, la orele 20:00 sectorul de întreţinere al Primăriei, care pe o ploaie torenţială a intervenit împrăştiind balast pe toată săpătura efectuată, reuşind ca în jurul orelor 22:30 să redăm circulaţia pe drumul principal. Menţionez că pentru deficienţele stabilite ulterior se vor aplica urgent firmei Euroconstruct Trading 98 SRL amenzile stabilite de prevederile legale în vigoare. Totodată, se va sista orice lucrare pe drumurile principale până la remedierea tuturor lucrărilor rămase neexecutate în celelalte cartiere”. Trebuie să recunoaştem în acest context fermitatea conducerii primăriei Comarnic. Păreri ale celor care sunt păgubiţi de aceste lucrări făcute la voia întâmplării, după ureche, de către firma ce nu execută corespunzător canalizarea oraşului. Domnul Daniel Ciobanu: „Am urcat spre casă cu maşina, dar în dreptul porţiunii de drum din punctul Piciorea Florin, am scăpat maşina cu amândouă roţile de pe faţă într-un canal transversal săpat de constructor, de aproximativ 40 cm adâncime. Maşină a rămas suspendată pe praguri şi bara din faţă. Am fost ajutor de câţiva cetăţeni ca să pot scoate maşina din şanţul săpat aiurea de către firma care face canalizarea în Comarnic. Consideră că ar trebui luate măsuri, cu plata daunelor de către această societate de construcţii, în urma constatărilor făcute de către un service autorizat şi care s-au estimat la 2001,89 RON”. Domnul Laurenţiu Constantin Botorogea, Poiana 264: „Susţin cele declarate de domnul Daniel Ciobanu că şi mie mi s-a întâmplat acelaşi lucru în zona respectivă, la o diferenţă de cinci minute, constatându-se de către cei autorizaţi că maşina mea a suferit avarii în valoare de 2353.8 RON.

***
Ce se desprinde din aceste lucrări făcute de mântuială, fără nici o regulă, de firma Euroconstruct Trading ‘98 SRL, la canalizarea oraşului? Lipsa de responsabilitate faţă de lucrările pe care le execută. Gândul ne duce că nici banii ce au fost alocaţi acestei lucrări nu sunt acum prea mulţi din moment ce teancul necesar a mai fost subţiat de cei dibuiţi în urmă cu ceva timp de către DNA, bineînţeles că trebuie să aşteptăm decizia completelor de judecată în acest caz. Promptitudinea şi fermitatea cu care s-a acţionat (şi se acţionează) de primarul interimar, ing.Mircea Costin Cocă, atunci când se încalcă legea pe teritoriul oraşului Comarnic, văzându-se că nu se lasă totul la voia întâmplării. Aviz amatorilor de orice fel!

You may also like...

Leave a Reply