Candidatul Organizaţiei PNL Comarnic, ing. Mircea Costin Cocă! Un om care dacă ajunge primar oraşul va avea de câştigat!

Interviu cu candidatul Organizaţiei PNL Comarnic, ing.Mircea Costin Cocă

V.I.C. Sunteţi convins că, după douăzeci şi şase de ani de comunism postdecembrist, în România trebuie făcute, astăzi când lumea se schimbă, altfel de alegeri locale şi parlamentare? Şi-n ce constă aceasta?
Mircea Cocă: Da. Trebuie schimbată clasa politică în întregime cu oameni care sunt obligaţi să facă o altfel de politică. În primul rând aceea pentru cetăţeni, transparentă, care este necesar să ţină cont de neajunsurile de până acum a celor mulţi. Totodată, politicianul în funcţie, trebuie să se ocupe mai mult de administraţie şi mai puţin de politică pentru că numai în felul acesta cetăţeanul înţelege că decizia este una corectă care nu este influenţată de anumite cercuri politice.
V.I.C.: Uitaţi, românului i-a ajuns cuţitul la os. Nu mai poate îndura ca una să i se spună şi alta să se facă. Sau mai precis, preferându-se să nu se realizeze mai nimic din cele promise în campania electorală. Dumneavoastră ce veţi face ca să se producă schimbarea esenţială: când vorbele vor fi şi fapte?
Mircea Cocă: Legat de acest lucru consider că trebuie făcută o schimbare în sensul seriozităţii cu care este necesar a se trata problemele ridicate de cetăţeni ţinând cont că, de fapt, eu, ca primar, sunt în slujba lor.
V.I.C.: De ce comărnicenii v-ar alege pe dumneavoastră ca primar şi nu, spre exemplu, pe domnul Sorin Popa de la PSD sau altul?
Mircea Cocă: Da. A fost o perioadă destul de grea de aproape trei, patru luni, timp în care m-am confruntat cu mai multe sondaje, atât din sfera PNL, cât şi altele comandate de diferite partide. Rezultatul acestora m-a clasat pe prima poziţie fapt pentru care am fost desemnat candidatul PNL Comarnic la funcţia de primar al localităţii.
V.I.C. De aproape un an sunteţi primar interimar. Înainte de asta aţi fost viceprimar sub „domnia” domnului Botoacă. Adică tot timpul v-aţi rotit pe lângă scaunul puterii locale. Ce ne puteţi spune dumneavoastră, ca individ, după aceste experienţe? „Moştenirea” pe care aţi preluat-o din mers a fost dificilă?
Mircea Cocă: Venind de pe poziţia de două mandate de viceprimar îmi este mai uşor acum să acced într-o funcţie mai înaltă, prin experienţa pe care am dobândit-o. A fost dificil în perioada aceasta pentru că ne-am confruntat cu deteriorarea infrastructurii prin înlocuirea utilităţilor (canalizare, apă, gaze), aşa încât a trebuit uşor, uşor să refacem straturile de beton şi asfalt compromise. În perioada de interimat a trebuit din mers să intrăm într-o normalitate pentru a ieşi din lejeritatea cu care se acţiona în primărie la rezolvarea problemelor. Am continuat proiectele începute, am iniţiat unele noi, de care am amintit. Una peste alta sunt mulţumit de parcursul anului 2015, de ce am înfăptuit, fiind primar interimar. În schimb pe 2016, îmi doresc să fac unele schimbări.
V.I.C. Dar unii îl mai regretă pe fostul primar. Ce veţi face ca aceştia în număr destul de mare, să-şi schimbe părerea?
Mircea Cocă: Da, aveţi dreptate. Eu cred că am demonstrat prin fapte ce pot face pentru oraşul Comarnic, şi nu bat toba ca să se audă cât mai tare. Cine are ochi de văzut să vadă. La mine promisiunea este promisiune şi cred că oamenii vor cântări foarte bine ceea ce s-a făcut mai ales că am continuat proiectele începute şi nefinalizate de fostul primar.
V.I.C. Trebuie să recunoaştem că oraşul Comarnic e mai în urma celorlalte localităţi de pe Valea Prahovei. Aveţi un program de viitor al urbei cu care vă veţi prezenta în alegeri ca să ne înscriem odată şi noi, comărnicenii în cursa aceasta de modernizare şi dezvoltare reală? Şi în ce constă el?
Mircea Cocă: Există o strategie de dezvoltare a localităţii aprobată de Consiliul local pentru perioada 2014-2020 care mai poate fi completată cu obiective noi. Consider că o prioritate este refacerea infrastructurii finanţată, o parte din ea, din bugetul local, iar cealaltă parte prin accesarea de fonduri europene. Ca obiective în perioada următoare aş menţiona achiziţia unui teren în jurul Clubului „Martha Bibescu” unde intenţionez să construim o grădiniţă cu program prelungit şi un teren cu gazon sintetic pentru fotbal. De asemenea, o să amenajăm în perioada următoare un parc pentru copii. După terminarea lucrărilor de canalizare din zona centrală, intenţionez să acces un program de dezvoltare pentru modernizarea acesteia prin amenajare de trotuare noi, schimbarea mobilierului stradal, rezolvarea cât mai bine a perimetrului din jurul monumentului eroilor comărniceni, schimbarea şi modernizarea iluminatului public. Nu voi neglija reabilitarea unităţilor de învăţământ care vor fi cuprinse pe axa 10 a programului operaţional 2014 – 2020. Voi face mult mai multe acţiuni sportive şi culturale implicând cât mai mulţi elevi. Şi, de ce nu, voi avea o colaborare foarte strânsă cu societatea civilă…
V.I.C. Să ştiţi că rămâne scris!… Dar vedeţi că vă „cade” Comarnicului în cap mai sus de Primărie, pe DN1!
Mircea Cocă. Pentru reabilitarea zonei respective urmează să facem un proiect tehnic însoţit de o expertiză şi un accept al proprietarului SC Prescon Braşov.
V.I.C. Cu banii din punga primăriei cum staţi?
Mircea Cocă: Bugetul local nu poate acoperi în totalitate investiţiile propuse. Şi de aceea trebuie identificate alte surse financiare (fonduri europene, parteneriate cu Consiliul Judeţean).
V.I.C.: Dar de sumele pierdute din fondurile europene pentru anumite lucrări ce ne puteţi spune?
Mircea Cocă: La nivelul oraşului Comarnic s-a derulat în cadrul Programului Operaţional Regional un program integral constând în modernizarea a treisprezece tronsoane de drum şi realizarea unui „Centru de afaceri”, lucrări nefinalizate în decembrie 2015, proiect care s-a suprapus cu cel de reabilitare a sistemului de canalizare. Astfel nu s-au mai putut executa toate lucrările aprobate. Am purtat discuţii cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, urmând să fac demersuri pentru continuarea lucrărilor.

V.I.C.: Tare mă tem că vom fi penalizaţi pentru asta!… Veţi umbla dacă sunteţi ales ca primar, la o nouă organigramă a primăriei pentru că, să fim drepţi, unele „lucruri” mai scârţâie prin administraţia locală (cultura, sectorul de gospodărie, compartimentele cu şefi, dar fără subalterni etc.).

Mircea Cocă: Aşa cum am precizat, dacă voi fi ales primar, voi face mai multe schimbări care sunt necesare în organigramă. Voi reorganiza unele birouri eficientizând activitatea prin crearea unui compartiment de accesare a fondurilor europene şi al sectorului de gospodărie.
V.I.C.: Cum veţi scoate Comarnicului din gunoaie?
Mircea Cocă: Aveţi dreptate! Gunoaiele sunt o problemă la nivelul oraşului Comarnic, problemă perpetuată de 15-20 de ani datorită faptului că nu toţi cetăţenii au încheiat contracte cu firma de salubrizare, aruncând gunoaiele în diferite locuri ale cartierelor. Împreună cu operatorul de salubritate am extins permanent zona de operare şi o să realizez platforme de amplasare a containerelor în zone greu accesibile. Cred că prin demersul meu, legat de această activitate, cetăţenii trebuie să înţeleagă să păstrăm un oraş curat.
V.I.C.: Vă rog să fiţi sincer, aşa după cum bănuiesc că vă ştiu: având în vedere experienţa pe care o aveţi în administraţie, simţiţi că fără dumneavoastră nu se poate face nimic?
Mircea Cocă: Orice om are un „înlocuitor” tot timpul! În administraţie conducătorul (primarul) trebuie să fie un manager foarte bun…
V.I.C.:… Şi nu un despot local!
Mircea Cocă: Fireşte că nu… Să ştie să gestioneze orice problemă apărută fără a i se simţi lipsa când nu este în instituţie.
V.I.C.: Banul public e ochiul dracului! Credeţi că nu veţi simţi „dulceaţa” din privirea lui, dacă veţi fi ales primar?
Mircea Cocă: Nu!… Aş menţiona aici faptul că longevitatea mea din administraţie, pe care puţini o au, a demonstrat pe parcursul anilor că am fost un om corect, fără să mă implic în afaceri ilegale.
V.I.C.: Ce veţi face – pentru binele copiilor noştri – ca să schimbaţi mentalitatea votanţilor care aşteaptă drept recompensă când o să pună ştampila pe numele dumneavoastră, în cabina de vot, veşnicele pomeni: pungi cu mălai, zahăr, făină, umbrele, bluze, salopete, cântare de unică folosinţă etc.?
Mircea Cocă: În campania electorală voi discuta transparent cu cetăţenii, în fiecare cartier. Le voi prezenta programul pe care mi l-am propus ca primar fără să intenţionez să cumpăr voturi cu micile „atenţii” care s-au dat de fiecare dată, se pare, din banii publici.
V.I.C.: Dar năravul împământenit e greu de scos.
Mircea Cocă: Greu, ne-greu, eu am să procedez, ca să fie clar, cum am spus mai sus. Adică fără pomeni electorale date pe sub masă, dacă pot să mă exprim aşa.
V.I.C. Prin oraş se mai zvoneşte că deja se ştie noul viceprimar şi că va fi de al alt partid. Ce părere aveţi de acest lucru?
Mircea Cocă: Nu!… Discuţia legată de noul viceprimar nu a avut loc în cadrul organizaţiei noastre, concentrându-ne activitatea pe alegerea primarului şi a unei majorităţi în Consiliul local. Că visează unii cai verzi pe pereţi, îi priveşte, e treaba lor!
V.I.C.: O să vă „tragă” la vot mult în jos, susţin alţi alegători, faptul că aţi mărit impozitele locale anul acesta. De ce aţi procedat aşa?
Mircea Cocă: Nu am mărit impozitele şi taxele locale, ca să fie clar, ci s-au aplicat strict prevederile Codului fiscal. Pentru asta nu este de vină nici primăria, dar nici Consiliul local.
V.I.C.: Credeţi că dacă veţi fi ales primar şi veţi avea majoritatea în Consiliul local, e „obligatoriu” ca acesta să vă fie subordonat?
Mircea Cocă: Eu sunt optimist şi cred că PNL, cu echipa pe care o are acum şi care este în jurul meu, va avea toate resursele şi maturitatea politică pentru obţinerea unei majorităţi în Consiliul local, majoritate care va permite susţinerea şi aprobarea tuturor proiectelor iniţiate pentru bunul mers al localităţii.
V.I.C.: Susţineţi că „bătălia” pentru postul de primar este sau a început să fie dură?
Mircea Cocă: Dură n-aş putea spune, dar mă deranjează educaţia unor candidaţi la funcţia de primar care nu înţeleg faptul că într-o competiţie trebuie să fie fair-play şi nu atacuri la persoană, o competiţie bazată pe soluţii şi proiecte viabile pentru localitate şi nu pe jigniri.
V.I.C.: Spre exemplu!…
Mircea Cocă: Candidatul PMP la funcţia de primar, ajutat de un grup de „oameni de bine” atacă pe reţelele de socializare atât persoana mea, cât şi salariaţii primăriei oraşului Comarnic.
V.I.C.: Dacă o să fiţi ales primar veţi aplica legea în teritoriu spre a păşi şi noi spre o normalitate cât mai firească, unde nimeni nu este mai presus de lege?
Mircea Cocă: Da!
V.I.C.: De ce alegătorii care sunt sătui de politicienii de până acum, şi dumneavoastră faceţi parte din ei, credeţi că vă vor alege?
Mircea Cocă: Nu sunt de acord cu trendul care există în rândul tinerilor legat de schimbările din toate funcţiile publice. Aş fi de acord cu faptul că în funcţii de conducere trebuie propuşi şi aleşi oameni cu experienţă, nepătaţi, iar în jurul lor să fie captaţi tineri care să înveţe şi să se specializeze pentru a le putea lua locul.
V.I.C.: V-a durut faptul că, mai ieri, consilierul dumneavoastră personal şi-a creat partid candidând la funcţia de primar, închizându-vă definitiv uşa pe dinafară?
Mircea Cocă: O, da!…A fost decizia dumnealui şi acum electoratul va înţelege şi va decide.
V.I.C.: Atunci nu aveţi momente când vă uitaţi în jur şi vă vine să plecaţi în larg având în vedere faptul că aţi terminat Academia de Marină?
Mircea Cocă: Da, sunt momente în care îmi amintesc cu plăcere de clipele minunate petrecute pe mările şi oceanele lumii, dar ca orice patriot, m-am întors la locul natal unde, chiar dacă uneori mi-e greu, am decis să pun umărul şi priceperea mea pentru bunul mers al localităţii.
V.I.C.: Să presupunem că sunteţi primar. Veţi studia şi posibilitatea ca să creaţi locuri de muncă pentru locuitorii rămaşi fără serviciu? Care sunt aceste resurse şi câtă speranţă îşi poate pune comărniceanul în ele?
Mircea Cocă: Militez pentru crearea de noi locuri de muncă, urmând să fac demersuri pentru atragerea de investitori.
V.I.C.: Mulţumesc şi mult noroc!

You may also like...

Leave a Reply