Alegătorii în faţa candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare din 2016

De vorbă cu domnul profesor dr.ing. Vasile Berinde

Prolog

Mă aflu în cartierul Posada unde am bătut în poarta prof.dr.ing. Vasile Berinde, cu casă de vacanţă, aici, la numărul 47. Este locuitor al oraşului Comarnic, fiind originar de prin Ţara Oaşului. Din Negreşti, mai precis. Cândva a avut amabilitatea să ne acorde mai multe interviuri, fiind foarte legat de această localitate unde comărniceanul nu are dreptul să uite că istoria acestei aşezări e foarte legată de familia Bibeştilor care a ctitorit pe aceste meleaguri o fabrică, o gară, biserici, şcoli şi dispensarul uman, iar la Posada a durat un castel unde adeseori se întâlneau oameni de stat, cultură şi reprezentanţi de seamă ai elitei româneşti şi mondiale din secolul trecut. Numai, spre exemplu, când pronunţi numele scriitoarei Martha Bibescu nu ai cum să nu te ridici în picioare, iar dacă ai pălăria pe cap, automat, ea trebuie scoasă…. Istorie fără de care nu avem cum clădi prezentul şi viitorul. Iar dacă o facem, în superficialitatea noastră proverbială, riscăm să nimerim într-o fundătură istorică din care nimeni nu poate să ne mai scoată… Profesorul nostru, vă reamintim, e mare specialist naţional şi internaţional în domeniul ingineriei sudurii construcţiilor metalice şi mai ales în situaţii de limită. Experienţa sa de-a lungul timpului a fost folosită la lucrări deosebite atât în ţară cât şi în străinătate, cum ar fi în Myanmar (Birmania), Filipine, Trinidad şi Tobago etc. A călătorit mult peste graniţele ţării, cunoscând obiceiurile, tradiţiile de pe acolo, precum şi cu ce „se mănâncă” democraţia autentică.

Întrebare: Domnule profesor, iată că se apropie alegerile locale şi parlamentare din acest an. Ţinând seamă de experienţa dumneavoastră în acest domeniu, vă rog să-mi spuneţi sincer, de cum vă ştiu, punând degetul pe rană, la ce vă aşteptaţi de la aceste alegeri?

Răspuns: Întrebarea este foarte grea, dar am să încerc să dau lămuriri în acest sens, după umila mea părere. Oricum, aştept mai mult de la aceste alegeri decât de la precedentele pentru că: este declanşată vizibil lupta anticorupţie care, fără discuţii, trebuie continuată; partidele politice trebuie să desemneze candidaţi verificaţi şi care este necesar să fie exemple personale de bună comportare civică şi buni gospodari. Este bine ştiut că America (SUA) este cea mai puternică forţă economică a lumii care se implică în investiţii şi promovarea afacerilor numai în ţările unde corupţia este sub control. Aşa că, din moment ce le-am trecut, ar trebui să fim foarte serioşi. Desigur, foarte important este pentru candidaţi să aibă programe bine fundamentate şi mai ales realizabile, iar acestea să fie evident cartea de căpătâi a Consiliului local şi a primarului spre binele localităţii. Acest oraş, în sfârşit, merită mult mai mult. Mă gândesc în primul rând la starea trotuarelor din centru şi de-a lungul DN1-ului, lipsindu-ne spiritul cetăţenesc de autogospodărire specific popoarelor de peste Carpaţi. Domnule Ciutacu, îmi amintesc foarte bine din copilăria mea în Ţara Oaşului. Primarul era un personaj pozitiv, iar noi copiii îl admiram. Ne mândream cu el. Acum înţelegeţi că voi participa la alegeri cu gândul şi sufletul, aducându-mi umila mea contribuţie la îmbunătăţirea stării de fapt. În orice caz voi studia programele prezentate de partide şi candidaţi şi voi decide în cabine de vot. Şi sper ca, în sfârşit, primarii şi consilierii să înţeleagă că sunt aleşi şi plătiţi de popor pentru a activa în slujba acestuia.

You may also like...

Leave a Reply