Turma antropoizilor evoluaţi

Există o abundenţă de postări pe Facebook în care sunt terfeliţi, batjocoriţi, acuzaţi de prostie şi înapoiere credincioşii care se duc să pupe moaştele unor sfinţi în ziua prăznuirii lor. Am văzut fel de fel de opinii de acest gen, unele însoţite de poze, am văzut clipuri însoţite de comentarii jignitoare, am văzut inclusiv articole docte despre inadecvarea credincioşilor la realitatea secolului XXI. Ceea ce mă nedumereşte profund este aşezarea unor trăitori ai secolulului XXI în poziţia de judecători ai semenilor lor. Contemporanii noştri europeni care batjocoresc valorile credincioşilor care se închină la moaşte ar trebui ca pe lângă trufia de a pretinde că ştiu care este adevărul, să fi înţeles că libertatea conştiinţei nu este o vorbă goală. Ea face obiectul unor articole din constituţiile tuturor statelor europene. În România, Art.29 prevede limpede:
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
Prin urmare, credincioşii care pupă moaştele sfinţilor fac acest lucru exercitându-şi un drept constituţional. Ei nu încalcă drepturile nimănui şi nu aduc atingere libertăţii conştiinţei celorlalţi. Cu toate astea, destui dintre români se grăbesc să îi batjocorească pe semenii lor care cred că atingerea moaştelor le poate fi de folos. Oare în felul acesta nu încalcă ei Constituţia? Este o întrebare la care ar trebui să răspundă un jurist. Câtă vreme se spune, în legea fundamentală, că libertatea conştiinţei „trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi respect reciproc” iar eu public texte batjocoritoare la adresa celor care îşi exercită dreptul la libertatea conştiinţei, nu cumva comit o încălcare a legii? (Citiţi în ediţia tipărită)

You may also like...

Leave a Reply