Sinaia pe… care pârtii? Nici anul acesta faimoasele tunuri de zăpadă nu funcţionează!

Ca să câştige un maxim capital de imagine în faţa electoratului în ultimii ani puterea locală a bătut monedă pe anumite lucruri pe care le-a considerat foarte importante. Aceste obiective, odată dezvoltate la greu, urmau să aducă prosperitate oraşului şi implicit cetăţenilor cu drept de vot. Printre ele se numără, fără îndoială, turismul. Însă acest atât de important capitol pentru Sinaia nu poate prinde viaţă dacă este alimentat masiv doar cu vorbe, aşa cum a făcut-o şi o face în continuare puterea locală! Trebuie fapte concrete, nu proiecte megalomanice şi cifre pe hârtii, ca turismul sinăian să duduie şi să aducă venituri oraşului şi bunăstare cetăţenilor aşa cum ar trebui să se întâmple de fapt, cum ar fi o situaţie „ideală“…  Turismul reprezintă una din cele mai importante coordonate, iar puterea locală nu s-a sfiit să afirme acest lucru, cu toate că niciodată nu s-a implicat îndeajuns în promovarea lui. Nu am avut parte decât de vorbe mari, întotdeauna. Am ascultat mereu discursuri sforăitoare, nu ne-a lipsit fanfaronada şi „defilările” cu tentă artistică pline de poze colorate şi de imagini „flamboaiante“ şi strălucitoare la subiect.

DEGEABA NE BATEM CU PUMNUL ÎN PIEPT DESPRE TURISM…

În momentele electorale turismul a fost pus mereu în prim plan, pentru că puterea locală era imposibil să nu speculeze aşa un subiect „gras” şi nimănui nu i-a mai păsat după aceea că Sinaia a rămas de căruţă… Am fost ignoraţi datoriă „meritelor deosebite” ale puterii locale în promovarea turismului şi nu am mai avut ce căuta la F.O.T.E. (Festivalul Olimpic al Tineretului European). Deşi acesta fusese unul dintre punctele cheie cu care puterea locală îi îndemna pe cetăţeni să o voteze.Ca „ei“ să câştige, sau în anumite cazuri să rămână în continuare.pe funcţiile pe care le deţineau şi înainte! La Sinaia toată povestea cu turismul, din spusele elocvente ale mai marilor noştri seamănă cu o uriaşă gogoaşă umplută cu crema acrită a demagogiei adusă la rang de virtute. La gară ne uităm la trenurile pline cu turişti. În Sinaia coboară doar câţiva. Restul merg în staţiunile din amonte unde, într-adevăr, au ce căuta! Spre exemplu la Azuga, Buşteni şi Predeal – pentru că afară sunt temperaturi cu minus – tunurile de zăpadă trag din plin şi deja a început sezonul de schi. La Sinaia, ioc!  Tunurile noastre de zăpadă „mănâncă” sume colosale în euro de ani de zile, dar încă nu sunt gata. Au fost considerate nişte obiective edilitare de primă importanţă, la fel ca şi construirea spitalul. Şi dacă ne aducem bine aminte o sumă importantă, chiar foarte importantă, a fost destinată acestor două obiective. Nu avem nici spital, nici tunuri de zăpadă funcţionale în momentul de faţă. Bineînţeles că puterea locală va găsi scuze fără nicio problemă. Aşa cum a făcut-o întotdeauna. Când a fost luată la întrebări de către opoziţia locală am auzit răspunsuri de genul: „banii pentru construirea noului spital nu au putut fi cheltuiţi şi au fost redirecţionaţi către alte obiective turistice”.

PÂNĂ ŞI TUNURILE DIN NAVARONE AU DEVENIT REALITATE

Cât priveşte banii pentru construirea sistemului de tunuri de zăpadă din creierii munţilor, nu am auzit scuza că n-ar fi putut fi cheltuiţi. Ba, dimpotrivă! „Arhitecţii” puterii locale ar putea să dea răspunsuri peste răspunsuri şi să întemeieze o piramidă de scuze poate ceva mai mare ca cea a faraonului Keops din Egipt, însă realitatea îşi spune cuvântul. Nu avem o instalaţie de tunuri funcţională şi asta, evident, da, se vede! Deşi mulţi dintre cei care alcătuiesc acum puterea locală s-au prezentat în faţa electoratului şi cu promisiunea existenţei unor astfel de tunuri de zăpadă funcţionale. Există un fel de proiect foarte alambicat. Bazine de colectare a apei sus în creierii munţilor.  Nu suntem specialişti în astfel de inginerii tehnologice. Numai că respectivele bazine trebuie umplute cu apă şi asta nu se poate face aşa uşor. Deocamdată nu sunt pline cu apă şi nu se face nimic. Avem – ca să o spunem într-un cuvânt – o încropeală a la Sinaia şi nici nu vrem să ştim cine şi cum a lucrat până acum, câţi bani a înghiţit tot acest proiect megalomanic nefuncţional şi despre ce comisioane a fost vorba dacă, bineînţeles, a fost vorba. Problema în sine e gravă! Nu avem instalaţie de înzepezire artificială pe pârtiile din Sinaia. Evident, nu, şi asta se vede, domnilor edili. Se vede şi faptul că turiştii au învăţat şi au înţeles care-i treaba şi se îndreaptă către Buşteni, Azuga, Predeal şi Poiana Braşov.

O ZĂPADĂ CÂT DE MICĂ DIN CER DACĂ AR CĂDEA…

Iată, deci, chiar dacă până şi vremea ţine cu noi, suntem pierduţi din cauza faptului că actuala putere locală a făcut efectiv ce-a vrut, dar nimic bine din câte se pare pentru domeniul schiabil sinăian. N-o spunem cu de la noi putere. Dacă veţi întreba pe orice profesionist sinăian în domeniu veţi vedea că va fi de acord cu faptul că Sinaia ar fi avut mult mai mult de câştigat dacă într-adevăr investiţiile în domeniul schiabil ar fi fost făcute cu maxim de discernământ şi nu s-ar fi pus accentul doar pe latura politică a problemei, doar pe câştigarea de capital de imagine de către politicienii locali de la vârf. Aceştia se pare că nu şi-au dorit altceva decât să se ridice în ochii electoratului, să-şi asigure continuitatea în funcţiile pe care le au mai mult prin vorbă decât prin faptă. Dar povestea domeniului schiabil sinăian e departe de a se încheia cu lipsa zăpezii artificiale tocmai acum când aveam nevoie de ea ca să atragem turiştii. În ediţiile viitoare ale publicaţiei noastre vă vom dezvălui aspecte inedite legate de acest subiect.

You may also like...

Leave a Reply