Efuziune de magherniţe şi coteţe într-o Sinaie de secol XXI

Nu ne pricepem nici la filozofie şi nici la vorbe frumoase şi nici nu ne-am propus să lăudăm Sinaia atunci când o merită. Încercăm, pur şi simplu, să ne facem datoria căutând să eliminăm acei „cari“ neaveniţi ce-i macină atât pe dinăuntru, cât şi ca imagine exterioară cumplita-i existenţă. Suntem convinşi că acest oraş merită ceva mai deplin decât ceea ce i se întâmplă acum. Nu merita să cadă într-un marasm parcă fără ieşire ce pare că pe zi ce trece se adânceşte din ce în ce mai mult. Dar nu e cazul să dezarmăm. Speranţa moare ultima… Oare ce introducere ar fi mai potrivită la o astfel de intervenţie de presă decât reamintirea unuia dintre fulminantele sloganuri electorale cu care politicienii locali şi-au reconfirmat funcţiile la ultimele alegeri locale din 2012! „E momentul pentru un salt calitativ în viaţa oraşului“, auzeam sus şi tare. Ba, mai mult, cetăţenilor cu drept de vot li se punea sub nas un pliant electoral lucios şi frumos colorat în care acest laitmotiv urma să devină dezideratul edililor, urma să le devină crez şi lege pentru activitatea lor din următorii patru ani. Nimic mai frumos! Nimic mai entuziasmant! Inimi înflăcărate şi ştampile puse hotărât. Ei bine, rezultatele le vedem. Continuă să ne apese ca o anatemă pe care cineva a aruncat-o asupra noastră şi de care nu putem scăpa atâta timp cât lucrurile nu se vor schimba radical şi problema nu va fi rezolvată, acţionând de la rădăcinile ei veninoase. Declaraţiile de intenţie ale politicienilor noştri au sunat şi sună cât se poate de elegant şi frumos. Când e vorba de promisiuni sunt atât de elocvenţi încât mai, mai că îţi vine să-i crezi şi să speri că nu mai e mult până în momentul în care toată lumea îşi va vedea visul unui oraş prosper şi împlinit văzut cu ochii.

Cui folosesc vorbele mari şi ambiţiile teoretice?

Din vorbele politicienilor se scurg, decantate prin pâlnia demagogiei, intenţii mai dulci ca mierea. Întotdeaua e vorba de schimbarea în bine a vieţii oraşului. În ultima vreme avem de-a face cu anumite apogee declarative, cum ar fi acela că „Sinaia ar avea nevoie de reinventare“. Ei bine, această reinventare ar fi menită să crească „calitatea vieţii sinăienilor cât şi atractivitatea oraşului pentru investiţii şi turism“. Când a păşit însă într-unul din cartierele sinăiene aflate în intravilanul Perlei Carpaţilor (N.B.) pur şi simplu ne-a căzut reinventarea în cap. Probabil că dacă alături de noi s-ar fi aflat nişte investitori li s-ar fi tăiat şi lor cheful de a mai arunca cu bani privind realitatea drept în faţă. E suficient, stimaţi cititori, să faceţi o vizită într-unul din cartierele – ghetou ale Sinaiei, cum ar fi Clăbucet sau Prundului, pentru a simţi efectiv o senzaţie pe care o trăiesc probabil personajele romanelor de science-fiction. Vă veţi simţi brusc purtaţi înapoi în timp şi spaţiu într-o lume în care exista probabil acum vreo două secole prin mahalalele Constanti-nopolului, ca să folosim o sugestie cât mai plastică. Cât vezi cu ochii şipci, bucăţi de metal, placaje împuţite, cartoane, furtune şi altele îmbinate armonios formează un ridicol ansamblu de gospodărie anexă. E un mini cartier de coteţe, ceva inimaginabil pentru un oraş ca Sinaia. Aici deja nu mai are rost să vorbim de civilizaţie, de Perla Carpaţilor, de posibilitatea imensă a existenţei unor focare de infecţie, de canalizare, de şi de şi de. Marea ambiţie a politicienilor locali pentru mandatul 2012-2016 era să ridice Sinaia la nivelul unui oraş occidental. Sau cel puţin aşa au declarat negru pe alb, menţionând şi faptul că trebuie să tinem cont cu demnitate de trecutul istoric al oraşului nostru.

Bătaie de joc… în formă continuată?

Nu acuzăm pe nimeni. Nu este menirea noastră, ci a celor responsabili. Ne facem însă datoria să constatăm neobosit faptul că nu prea se potrivesc în Sinaia anumite lucruri. În cazul de faţă ceea ce se reflectă în imaginile cu care am ilustrat acest material pare să nu aibă nicio legătură cu o declaraţie a politicienilor noştri pe care o făceau în campania electorală din 2008: „E nevoie de fapte concrete prin care să continuăm schimbarea în bine a oraşului nostru!“ Dacă vom continua tot aşa, stimaţi edili, cu siguranţă vom atinge culmi nebănuite. Probabil Sinaia va câştiga concursul şi va devansa mahalalele Istanbulului, ale Brazaville-ului şi ale Mumbai-ului la un loc.

You may also like...

Leave a Reply