Superlative edilitare: deja se desprind pavelele… măreţei refaceri a centrului!

Nu e foarte clar dacă în astfel de cazuri e vorba despre o anumită reminiscenţă a „Epocii de Aur“, dar cu siguranţă avem printre noi o anumită categorie de persoane ultraspecializate în ridicarea în slăvi, cu maximum de efuziune adulatorie, a anumitor lucruri şi, implicit, a celor care le-au realizat! Fie că e vorba despre „măreţe înfăptuiri“ ale celor care ori le sunt şefi direcţi, ori se află – într-un plan mai larg – pe un palier ierarhic superior! Laudele merg deseori până într-acolo încât cei care „pupă“ nici măcar nu mai sunt capabili, la un moment dat, să-şi dea seama că au căzut în prăpastia… ridicolului! În acest context este imposibil să nu ne amintim tiradele laudative, care emanau entuziasm aproape molipsitor al mai multor „voci“ – fie din subordinea directă a puterii locale, fie doar ale unor admiratori „sinceri“ ai acesteia! La un moment dat laudele au atins paroxismul. Se vehicula ideea că Sinaia n-a mai trecut prin asemenea prefaceri edilitare de acum vreo 50 de ani, de pe vremea regilor! Bineînţeles era vorba despre măreţul proiect de refacere a centrului, intitulat sugestiv „Reabilitarea infrastructurii urbane oraş Sinaia – Via Sinaia Design – Verde – Deschis“. După o aşteptare de câţiva ani buni, în final în iarna lui 2011, a fost demarat un proiect-mamut care a „absorbit“ (mai bine zis… înghiţit!) mai bine de 20 de milioane de euro primiţi cadou de la generoasa Uniune Europeană. Pentru toate aceste lucrări de modernizare a centrului Sinaia a contribuit cu o sumă considerabilă de la bugetul local. Însă aleşii noştri au uitat să menţioneze suma exactă cheltuită din banii sinăienilor în comunicatul de presă remis la încheierea definitivă (?) a lucrărilor a cărei dată oficială este 18.12.2015.

Atunci când scopul nu prea scuză mijloacele!

Deşi în mod normal nu ar trebui să facem acest lucru, trecem peste faptul că termenul iniţial de finalizare a lucrărilor proiectului a fost prelungit de câteva ori consecutiv, ajungându-se într-un final ca durata acestor aproape să se dubleze. E firesc în atare condiţii să trecem şi peste neajunsurile create în acest interval imens de timp – mai bine de patru ani bătuţi pe muchie! – multor categorii sociale. E vorba de agenţii economici din oraş (în special a celor din turism care au pierdut clienţi la greu, de turiştii care şi-au văzut ruinate vacanţele şi, nu în ultimul rând, de sinăienii de rând. Aceştia din urmă au avut poate cel mai mult de îndurat balamucul, mizeria şi gravele probleme de trafic rutier şi pietonal create de cei patru ani de şantier. Evident, puterea locală a motivat fără probleme existenţa neajunsurile despre care vorbeam prin faptul că obiectivul general al proiectului de refacere a centrului a avut un scop cât se poate de nobil! A fost vorba, în primul rând, de creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi îmbunătăţirea imaginii oraşului Sinaia. Iar astfel de ţeluri înalte merită orice sacrificii, nu-i aşa?

Calitatea lucrărilor edilitare la Sinaia rămâne veşnic o utopie? 

După cum se ştie administraţia noastră locală la explicaţii teoretice pe hârtie este neîntrecută. Aşa s-a întâmplat şi când a fost vorba de expunerea rezultatelor proiectului de refacere a centrului. Principalul astfel de „rezultat“ a fost reabilitarea sistemului rutier şi a trotuarelor pe zona centrală a oraşului (bulevardele Republicii, Carol I şi Ferdinand). Din câte ştim bulevardul Carol I nu este amplasat într-o zonă cu nisipuri mişcătoare şi nici de cutremure care să-l zgârţâie structural din temelii nu am avut parte în ultima vreme. Iată însă că de ceva timp din ce în ce mai multe pavele de pe noile trotuare refăcute încep să nu se mai simtă confortabil între suratele lor şi parcă, parcă vor să-şi facă loc să iasă deasupra. În acest context considerăm că nu mai are niciun rost să vorbim despre calitatea lucrărilor care au fost realizate. Totul dovedeşte că s-a lucrat de mântuială. Începe să iasă la iveală că puterea locală nu şi-a dorit altceva decât „o realizare“ cu care să se poată lăuda în faţa electoratului sinăian ca să capete apital de imagine şi voturi pentru noi mandate. Oare ce termen de garanţie au astfel de lucrări (parcă efemere!) dacă pavajul trotuarelor a început să se degradeze la mai puţin de doi ani de la finalizarea lucrărilor?

DSCN9099

You may also like...

Leave a Reply