Un alt „astru“ din „constelaţia“ imobilelor sinăiene părăginite

Actuala administraţie locală sinăiană se dovedeşte plină până la refuz de diverse persoane foarte price-pute la rezolvarea problemelor delicate / dificile ale urbei? Sunt oameni care mustesc de idei novatoare, care nu se feresc să abordeze frontal problemele, să caute neobosit şi să găsească mai devreme sau mai târziu soluţii. La români e o vorbă: „teoria ca teoria, dar practica ne omoară“. Lucrurile nu diferă foarte mult nici la noi în Sinaia dacă facem referire la punerea în practică a soluţiilor pe care mai marii urbei le găsesc mereu atunci când apare un neajuns ce trebuie soluţionat. Din nefericire însă, în unele cazuri, nu ne putem mulţumi doar să constatăm cât de bine ne pricepem la elaborarea de documente şi regulamente specifice…

La un moment dat descumpănirea aproape că pusese stăpânire pe noi! Începusem să credem că într-adevăr puterii locale nu-i pasă de nimic altceva decât de propriile interese. Aveam impresia că anumite amănunte – absolut importante pentru un oraş turistic aşa cum este Sinaia – cum ar fi aspectul estetic, au ieşit cu totul din sfera de interes a celor ce croiesc destinele edilitare ale urbei noastre. Asta până nu demult când aleşii noştri s-au hotărât brusc să remedieze această problemă. Măsura care a fost luată a avut la bază două posibilităţi: ori s-a avut în vedere constituirea unei noi surse de venituri pentru alimentarea bugetului local, ori s-a dorit într-adevăr îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului pentru ca acesta să nu mai arate ca după bombardament, plin de clădiri ruinate şi astfel turismul să se poată dezvolta în voie, lucru ceva mai dificil de crezut.

LA ACTE NORMATIVE NU NE ÎNTRECE NIMENI…

Astfel, aleşii locali au adoptat o hotărâre a Consiliului local prin care urmau să fie sancţionaţi toţi acei proprietari ale căror imobile arătau necorespunzător. Şi trebuie să recunoaştem faptul că astfel de clădiri sau terenuri nu sunt deloc puţine împrăştiate în mai toate zonele oraşului începând din centru şi până în cartierele de la periferie. Totul fusese gândit în amănunt. Se avea în vedere majorarea substanţială a impozitelor proprietarilor imobilelor respective, ajungându-se chiar până la încă 50% din valoarea impozitului în cauză. Primul pas l-ar fi constituit bineînţeles deplasarea în teren a funcţionarilor responsabili din cadrul administraţiei noastre locale pentru identificarea terenurilor şi clădirilor lăsate în paragină. Taxele suplimentare plătite de către vinovaţi urmau să fie stabilite în funcţie de gradul de dărăpănare în care ajunseseră imobilele. Nu ştim în momentul de faţă dacă această primă etapă s-a încheiat, deşi acest lucru ar fi trebuit să se întâmple. Asta pentru că de la intrara în vigoare a respectivului act normativ a trecut multă vreme – un an sau mai bine, dacă nu ne înşeală memoria! Cum n-am aflat ca până în prezent hotărârea respectivă să fi fost revocată, ar fi trebuit ca ea să fi produs deja efecte.

BINE, DAR CUM RĂMÂNE CU… „FAŢADA“?

Suntem convinşi că în momentul de faţă actuala putere locală – în afară de o puternică „tristeţe“ interioară a cărui cauză e bine ştiută – are destule pe cap. Poate îşi va face la un moment dat timp şi în renumita-i transparenţă va aduce la cunoştinţa opiniei publice dacă şi cam ce sume s-au încasat prin punerea în aplicare a actului normativ prin care se prevede sancţionarea proprietarilor ce-şi lasă imobilele în paragină? Şi cum rămâne până la urmă problema aspectului estetic? Oricâte sume am aduna la buget dărăpănăturile tot vor „răni“ privirile turiştilor, imaginea oraşului va fi grav afectată, iar turismul va avea de suferit. În loc de încheiere iată încă o ilustrare a faptului că aspectul estetic al oraşului nu ar trebui neglijat nicio clipă. În completarea numeroaselor exemple pe care le-am dat de-a lungul timpului vine acum o superbă clădire (probabil de patrimoniu?) amplasată pe strada Lalelelor din cartierul Platou Izvor. Acum este o ruină jalnică, dar sinăienii de o anumită vârstă o ştiu bine pentru că acolo a funcţionat o bună bucată de vreme una din policlinicile oraşului. Poate că în acest caz edilii nu-şi fac mari probleme. Clădirea nu e amplasată într-o zonă cu mare dever turistic, aşa că nu strică imaginea oraşului într-un chip flagrant. Aşadar lucrurile pot să mai aştepte.

DSCN9154

You may also like...

Leave a Reply