COMARNIC: CRESCATORII DE ANIMALE DIN VATRA SATULUI, PODUL VÂRTOS ŞI PODUL LUNG AU ALES ŞI EI SĂ SE ASOCIEZE!

Crescătorii de animale din Vatra Satului şi Podul Vârtos s-au întâlnit de curând în incinta şcolii din cartierul Vatra Satului. Cei din Podul-Lung au fost prezenţi la Primărie câteva ore mai târziu. Participanţi: primarul oraşului, Sorin Popa, viceprimarul Mihai Savu, circa 80 crescători de animale (vaci, oi, capre, cai). Crescători de toate calibrele: mari crescători (posesori a sute de oi şi zeci de vaci), mici crescători (posesori a 1-5 vaci). Toţi au rezonat la chemarea administraţiei locale. Un lucru extraordinar.
Subiectele principale ale întâlnirii:
– asocierea micilor crescători de animale în vederea închirierii păşunilor Gâlmeia, Florei şi Podul Lung
– accesarea de la Apia a subvenţiilor pe teren (suprafaţă)
– creşterea nivelului de trai al crescătorilor de animale.

Discuţiile cetăţeni-cetăţeni, cetăţeni-administraţie au fost aspre pe alocuri, fără să se întreacă măsura, însă, părţile au realizat că interesul general îl constituie prosperitatea individuală şi colectivă. Micii crescători şi-au spus păsurile, dificultăţile pe care le întâmpină, şi anume: preţul ridicat al nutreţurilor, desfacerea deficitară a produselor, preţuri mici la vânzare. S-a inventariat efectivul de animale al micilor crescători. Sorin Popa le-a cerut crescătorilor de animale să facă produse de calitate, produse cu care să se mândrească pe piaţă. aptele, telemeaua, caşcaveaua, brânza de burduf trebuie să devină branduri reprezentative pentru Comarnic. Viceprimarul Mihai Savu a prezentat procedura ce trebuie urmată de cetăţeni pentru asociere:
– crotalierea (marcarea cu plăcuţe de identificare) vacilor, cailor şi caprelor – operaţiune realizată de doctorul veterinar
– înscrierea în asociaţie
– participarea la licitaţie. Cetăţenii au fost receptivi la mesajele transmise de primarul Sorin Popa şi viceprimarul Mihai Savu. Primarul Sorin Popa le-a transmis oamenilor că asocierea şi unitatea reprezintă singura posibilitate prin care pot accesa fonduri de la Apia.

Poza 2 (4)  Poza 3 (4)  Poza 4 (3)

You may also like...

Leave a Reply