Dorul după un timp trecut, întotdeauna idealizat, şi imposibil de recuperat… Recunoaşteţi personajele?

Dacă pentru imaginea de sus, reprezentând echipa de fotbal a orașului Sinaia din 1968, am prezentat nominal fiecare personaj (și vă invităm să remarcați că fotografia este făcută pe fostul stadion al orașului, pe amplasamentul actualului hotel Sinaia), pentru cea de jos vă lăsăm această plăcere dumneavoastră!  BOBUL Este un sport practicat mai întâi în secolul al XIX- lea în Elveţia. Acolo au fost amenajate primele pârtii și tot acolo s-a format primul club în 1897. Elvețienii sunt și primii câștigători la o Olimpiadă de iarnă, în 1928, apoi britanicii și englezii se impun. Primele boburi au fost construite din lemn, cu tălpici de fier şi erau conduse cu fise sau cu volan; erau prevăzute cu 2, 4, 5 sau 6 locuri. Americanul Townsend a construit primul bob, legând două sănii una de alta. Palmaresul în acest sport îl deţine sportivul italian Eugenio Monti, care a câştigat opt titluri la CM şi 2 la JO. La noi în țară, ca și în cazul altor sporturi, Sinaia este stațiunea unde au loc primele întreceri de bob. Tineri bogați care aveau șansa de a cunoaște aşa-numitele „plaisirs frénetiques de la neige”, au adus pe la 1909 la Sinaia primele boburi, folosindu-le pe drumurile şi aleile din jurul Castelului Peleş. În acei ani aveau loc și primele întreceri, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, iar din echipe făceau adesea parte și femei. Presa vremii scria primele articole despre echipament sau reguli de joc.
Bobul a adus primele performanţe româneşti în sporturile de iarnă. Echipamentele şi materialele folosite în concursuri erau încă rudimentare, teama sportivilor fiind justificată. Boburile din lemn puteau provoca victime – un bob era o bârnă grea din lemn, pe care erau fixate tălpici, scaune şi o cârmă. Alexandru Papană a câştigat, împreună cu Hubert, campionatul mondial din 1933, iar pentru că sportivii aveau nevoie de un bob din metal, ziarul Curentul a reuşit să strângă bani prin subscripţie publică. La prima olimpiadă albă Iorgu Arsenie îşi confecţionează un bob („Avalanşa”) şi împreună cu boberul Tiţa Rădulescu fac deplasarea la Chamonix. Acolo vor participa la întreceri, dar cu un bob de împrumut (tip Bachmann), cucerind trei cupe.
Startul la cursa olimpică – propriu-zisă – nu-l vor putea lua, deoarece regulamentul prevedea ca tot echipajul să provină din aceeaşi ţară, condiţie pe care nu o îndeplineau. Un an mai târziu, la Sinaia, se construieşte prima pârtie de bob după proiectul ing. Sângiorzan, pe un versant vestic al dealului Furnica.

16a

Aşteptăm cu interes, pentru publicare, orice imagine cu oameni sau locuri din Sinaia, pe adresa de mail a publicației noastre…

You may also like...

Leave a Reply