Disprețul primăriei față de cetățeni

Aşa cum ne-a obişnuit, Primăria Sinaia ne comunică numai atunci când are interesul şi numai ce doreşte, nicicum nu zice ceva atunci când ar trebui să dea explicații pentru ce a făcut greşit. După cum probabil cititorii acestui ziar îşi amintesc, într-un articol publicat nu demult, semnalam nerespectarea legalității de către majoritatea din Consiliul Local Sinaia la inițiativa primarului, iar unul dintre exemple era hotărârea cu privire la taxe şi impozite locale. Pe această temă Prefectura Prahova a atacat în instanța de contencios administrativ HCL 146/10.11.2016. Acest proces a avut loc la Tribulalul Prahova şi este înregistrat sub nr. 4949/105/2016. De curând a avut loc pronunțarea sentinței pe care o reproduc întocmai cum a apărut pe site-ul portal.just.ro :
Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia tardivităţii acţiunii, invocată de pârât. Admite acţiunea. Dispune anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local al oraşului Sinaia nr. 146/10.11.2016 şi anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local al oraşului Sinaia nr. 146/10.11.2016, în ceea ce priveşte taxa de dezvoltare şi înfrumuseţare a oraşului Sinaia (Anexa 2 la HCL nr. 146/10.11.2015, capitolul IX pct. 1, modificată prin art. 1 pct. 1 din HCL nr. 120/31.08.2016) şi în ceea ce priveşte taxa de reabilitare a drumurilor (Anexa 2 la HCL nr. 146/10.11.2015, capitolul IX pct. 2, modificată prin art. 1 pct. 2 din HCL nr. 120/31.08.2016). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată in şedinţa publică astăzi, 26.05.2017. Document: Hotarâre 1102/2017 26.05.2017
Evident că în această situație ne întrebăm care vor fi efectele respectivelor anulări.
Cel puțin la prima vedere, cei care au plătit aceste taxe speciale au dreptul de a primi înapoi banii încasați de primărie fără temei legal. Nu este clar dacă aceste returnări vor avea loc şi pentru anul 2016 sau numai pentru 2017. Indiferent cum ar fi, acest lucru se va întâmpla, evident, din bugetul local şi îl va micşora corespunzător atât la capitolul venituri cât şi la capitolul cheltuieli. Modificarea se va face prin rectificare de buget şi va afecta un anumit articol de cheltuială, după cum va decide aceeaşi majoritate care a comis ilegalitatea. Ceea ce nu doresc să ne spună autoritățile locale este însă cine se face vinovat de încălcarea legii şi ce măsuri are de gând să ia pentru ca astfel de devieri să nu mai aibă loc. Hotărârea cu pricina a fost propusă de către primar şi votată de majoritatea aleşilor locali, formată din colegii de partid ai acestuia. În mod normal responsabilitatea le revine acestora în integralitate întrucât ceilalți aleşi locali s-au abținut sau au votat împotrivă. Normal ar fi ca toți aceşti culpabili să îşi asume responsabilitatea încălcării legii şi să îşi pună cenuşă în cap. Ei ar trebui să explice, în primul rând celor care i-au ales, care au fost motivele pentru care au luat această decizie, dacă le-a fost impusă sau dacă a fost voință proprie. Ar trebui să explice de ce atunci când unul dintre consilierii locali a semnalat încălcarea legii exact la acest capitol ei s-au făcut că plouă şi în general ar trebui să explice motivarea votului dat în toate aceste condiții. Eu nu cred că vor avea minima decență să se comporte ca nişte oameni de onoare şi să îşi asume responsabilitatea ca nişte persoane mature politic. Sunt convins că ori se vor face că plouă, ori vor încerca să dea vina pe te miri cine. Sincer să fiu nu văd cine ar putea fi de data aceasta acarul Păun, însă asta e o altă problemă. În democrațiile consolidate, din care vrem şi noi să facem parte, în astfel de situații cei ce se fac vinovați de încălcarea legii demisionează imediat. La noi în România, comportamentul decent nu are însă nimic comun cu cei care au fost votați să ne reprezinte. Din acest motiv eu sunt sceptic că Sinaia ar putea fi o oază de normalitate.
Vom trăi şi vom vedea.

Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply