Primarul Sorin Popa la un an de mandat

Un articol de Cristian Moacă, persoana desemnată de Primăria Comarnic pentru a transmite informaţii referitoare la activităţile de interes public care se desfăşoară în oraşul Comarnic

După un an de mandat, primarul oraşului Comarnic, Sorin Popa, trage linie şi vorbeşte despre realizările sau nerealizările sale, despre problemele cu care s-a confruntat de-a lungul celor 12 luni de când a preluat frâiele oraşului, dar şi despre planurile de viitor.

Cristian Moacă : Domnule primar, un an de mandat, un an de muncă, cum vedeţi satisfacţiile? Sunt mari sau mici?
Sorin Popa: La început ai nevoie de răbdare până apar primele semne. Anul acesta am început să ne punem în practică proiectele noastre. Şi, dacă vreţi, pot să le trec în revistă. S-a asfaltat o porţiune importantă de drum din cartierul Podul Lung, pe de altă parte am intervenit cu resursele limitate pe care le-am avut la dispoziţie şi pe porţiuni de drum secundare unde am efectuat lucrări de îndreptare, curăţare şi balastare în toate cartierele oraşului (Poiana, Ghioşeşti, Vatra-Satului, Podul Lung, Podul Vârtos). Am efectuat lucrări finalizatoare la Centrul Smurd (faţadă, plus prestaţii interioare). Avem în derulare acţiuni permanente de reabilitare a reţelei de apă. Am alocat sume pentru renovarea şcolilor. În acelaşi timp am motivat copiii din sistemul de învăţământ local cu burse de merit, sociale şi de orfani. N-am neglijat nici sectorul zootehnic, important segment de ocupaţie, am venit în sprijinul micilor crescători de animale, i-am consiliat pentru a se asocia şi a putea accesa subvenţii de la Apia. Acest demers îi va ajuta să se dezvolte, îi va ajuta să-şi ridice nivelul de trai. În această săptămână, conform planului de şcolarizare, pentru anul şcolar 2017-2018 a fost aprobată o grupă de grădiniţă cu program prelungit, la Gradiniţa nr.2 Comarnic (Vatra Satului), unitate arondată Şcolii Gimnaziale nr.2 (Vatra Satului). Toate aceste lucruri nu le-am realizat singur, l-am avut aproape în toate momentele importante pe viceprimarul Mihai Savu, un partener de nădejde, un om pe care m-am bazat tot timpul când am avut nevoie, dar şi pe echipa din Primăria Comarnic cu care colaborez zilnic.

Cristian Moacă: Cum priviţi neîmplinirile prezente, cum vă raportaţi la trecut, trecut în care la conducerea oraşului a fost o administraţie de altă culoare politică?
Sorin Popa: Apreciez lucrurile bune realizate de cei care au administrat oraşul înaintea mea, dar pentru mine şi echipa care se află alături contează foarte mult să realizăm lucruri care să fie bine executate, funcţionale şi trainice. Oamenii ne judecă în funcţie de ce lăsăm în urma noastră. Sunt mâhnit că o parte din locuitorii cartierului Ghioşeşti consumă apă cu noroi, îi vom “pistona” sistematic (în sens pozitiv) pe cei de la Hidro Valea Prahovei să construiască o staţie de tratare la bazinul Mezdrea din care să pornească apă curată către cetăţeni. Mă nemulţumeste canalul pe care se află montate magazinele din Centru, canal care nu întruneşte condiţii rezonabile de mediu. Îl vom decolmata de la Poliţie până la Mega Image, e mai mult decât necesar acest lucru. Sunt receptiv la toate sesizările cetăţenilor, pentru că ei nu reclamă degeaba. Iluminatul stradal, igienizarea vegetaţiei crescută în exces pe DN1 dar şi prin cartiere, problemele care apar în urma ploilor pe drumurile neasfaltate, stâlpii căzuţi ai Societăţii Electrica – toate aceste lucruri sunt în atenţia mea şi a colegilor de la Primărie. Le ştiu şi vreau să le rezolv.

Cristian Moacă: Sunteţi un primar al unui partid aflat la putere, aţi găsit sprijinul necesar, susţinerea financiară, pentru a derula proiectele pe care vi le-aţi propus?
Sorin Popa: Cu siguranţă. Parteneriatul realizat între Primăria Comarnic şi Consiliul Judeţean a fost eficient în acest an de mandat. Preşedintele de Consiliu Judeţean, Bogdan Toader, împreună cu consilierii judeţeni, au alocat sume importante pentru proiectul Smurd. Un lucru bun pentru oraşul Comarnic. Din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, executivul a aprobat alocarea unor fonduri consistente pentru refacerea şi consolidarea unor versanţi. Lucrări care să oprească efectele calamităţilor naturale produse de inundaţii. Zonele vizate: strada Secăriei (Punct “Aneta”), strada Şcolii (punct “Sârbuleţ”), strada Gârlici (punct “Rosa Ion Maria”, strada Valea Cândei (punct “Badea Ion”, strada (punct “Munteni”), strada Ghioşeşti (punct “Burghezu – Făcăleţ”).

Cristian Moacă : Locurile de muncă reprezintă o realitate dureroasă pentru oraşul nostru. Ce aţi întreprins în acest sens?
Sorin Popa: Acum 25 de ani existau în Comarnic peste 2000 locuri de muncă. Societăţile Vulturul, Cimentul, Fabrica de mobilă Posada, Campinguri, Covorul Popular mergeau la capacitate maximă. În prezent avem două posibilităţi: să creăm locuri de muncă în Comarnic sau să aducem angajatori care să preia forţa de muncă din Comarnic. O societate din Braşov a recrutat în luna mai 50 de muncitori din Comarnic, iar în alte societăţi comerciale din Braşov şi judeţul Prahova lucrează sute de oameni din localitate. Naveta lor e grea, obositoare, stresantă. Referitor la situaţia din oraş, există în acest moment o ofertă a unui investitor, care vrea să creeze locuri de muncă, pentru activele Vulturul (clădiri şi suprafaţă 35 ha). Proprietarul, celebra familie Chelu, se codeşte să vândă, blocând un oraş întreg, privându-l de locuri de muncă.

Cristian Moacă: Ce obiective cu impact social vă propuneţi să realizaţi în viitorul apropiat?
Sorin Popa: Achiziţia terenului de fotbal de la Vulturul şi redarea lui circuitului sportiv, drumurile – rămâne o prioritate maximă în continuare. Vom sprijini în permanenţă şcoala (educaţia), cultura – asociaţiile AZC, ACCC, Clubul Pionierilor -, sportul – karate CS Vulturul, fotbal AS Viitorul, şahul de la Clubul Pionierilor -, oamenii nevoiaşi (îi vom ajuta cu lemne pentru încălzirea locuinţelor). Vom încerca să accesăm proiecte pe fonduri europene, pe care vrem să le şi finalizăm. Printre care, un parc pentru copii în zona Clubului Pionierilor constituie pentru o prioritate pentru noi.

Cristian Moacă : Ce doriţi să le transmiteţi în final cetăţenilor oraşului nostru?
Sorin Popa: Le transmit că se pot baza pe mine în orice problemă care omeneşte poate fi rezolvată. Nu mă hazardez cu promisiuni pe care nu pot să le îndeplinesc.

You may also like...

Leave a Reply