Simulacru de democrație

Nicolae IOSIFESCU
Fost membru al Consiliului Local Sinaia, ales pe listele PNL

Noi românii avem o zicală, de altfel bine-cunoscută, potrivit căreia, dacă 4 oameni îţi spun că eşti beat atunci te duci acasă şi te culci. În realitate această zicala este răstălmăcirea românească a regulii democraţiei, care a fost cică inventată de greci. Potrivit acestei reguli, majoritatea este cea care decide. Nu contează dacă majoritatea are sau nu dreptate, nu contează că ai băut numai cafea şi cola, te duci acasă şi te culci pentru că aşa a hotărât majoritatea. Motivaţia aşa zis logică a acestei reguli este că, vezi Doamne, majoritatea are întotdeauna dreptate. Oare? Aşa se face că structurile decizionale care acţionează discreţionar hotărăsc, conform legii, cu majoritatea reglementată. Nu are nici cea mai mică importanţă dacă acea majoritate se pricepe sau nu să ia decizia repectivă, nici dacă are sau nu competenţele necesare. Singurul aspect important este întrunirea majorităţii necesare luării deciziei. Ca atare garanţia că decizia luată este cea mai bună soluţie la problema în cauza rămâne sub semnul întrebării şi asta în cel mai fericit caz. În realitate, majoritatea decidentă face parte dintr-un partid politic şi drept urmare respectă regulile acelei entităţi. Întâmplare sau nu, regula nr. 1 în partidele politice este obedienţa faţă de lider. În conformitate cu acest principiu, atunci când decidenţii se întâlnesc ca să hotărască ce decizie să ia în cadrul structurii din care fac parte, pentru a nu cumva să supere pe mai marele local al partidului, respectă voinţa acestuia. Astfel, decizia unei majorităţi este în realitate voinţa discreţionară a unei singure persoane. Cel mai clar exemplu în acest sens este Consiliul Local al oraşului Sinaia. În acest for diriguitor local, majoritatea aparţine unui partid ce are ca lider primarul oraşului. Pentru cei care nu ştiu, este bine de precizat că primarul oraşului este şi preşedintele organizaţiei locale a acestui partid şi drept urmare cel care centrează dar şi dă cu capul acolo unde unii credeau că se dezbat soluţiie liberale la problemele comunităţii.  În partidul înfiinţat de Kogălniceanu şi condus apoi de Brătieni, acum deciziile locale le ia un singur om: atoateştiutorul.
Nu ştiu dacă e o regulă în acest fost mare partid, însă respectarea principiului democratic ridică mari semne de întrebare dacă nu cumva deja s-a trecut în zona autocraţiei în urbea noastră. Oricât ar considera unii că cel reales le ştie pe toate, este foarte puţin probabil ca această ipoteza să se dovedească corectă.
Este adevărat însă că după destul de mulţi ani, din păcate, în care mulţi i-au spus liderului că este cel mai frumos şi cel mai deştept, până la urmă realesul acesta a ajuns să creadă că aşa este în realitate.
Aşa se face că sub masca democraţiei, în fapt lucrurile să stea pe dos, cel puţin în urbea noastră, dacă nu cumva la fel stau şi în alte părţi. Nu degeaba sunt destui cei care spun: „afară e vopsit gardul, iar înăuntru este leopardul”. Câtă vreme îl vom mai lăsa să îşi facă de cap? Din câte îmi aduc aminte şi comuniştii spuneau că sunt democraţi, că au introdus democraţia şi că o exercită cu succes, însă în realitate toate deciziile le lua un singur om. Se pare că noi românii avem o apetenţă deosebită pentru acest mod de a ne minţi singuri.
Eu unul nu cred în fatalitate şi nu cred că suntem sortiţi să ne supunem necondiţionat unui luminat dictator atoateştiutor. Eu sunt convins că mai devreme sau mai târziu sistemul democrat va învinge şi în micuţa noastră urbe, pentru că numai aşa putem discuta despre bunăstare şi standard de trai măcar asemănător democraţiilor consolidate din vestul Europei.
Să auzim numai de bine!

You may also like...

Leave a Reply