Comarnicul se ridică deasupra umbrei apăsătoare a indiferenţei

Pe 30 septembrie a.c. Comarnicul „s-a hotărât” să nu mai stea la nesfârşit în penumbra lui de provincie prăfuită, obosită şi anostă despre care lumea află că există şi ea „agăţată” pe harta ţării doar prin ştirile TV. Cum că de 28 de ani se încearcă, dar e greu de precizat când, se vor demara lucrările de construcţie a autostrăzii atât de necesare Comarnic – Braşov; cum că nişte găşti post-decembriste au dat iama în banii destinaţi canalizării oraşului din care cauză mai toţi comărnicenii scrâşnesc din măsele scăpărând scântei pentru că au impresia, justificată de altfel, că în vecii vecilor aceste lucrări nu se vor termina etc.
Iată însă că la data menţionată mai sus, Comarnicul scoate luminos capul în lume prin organizarea unui turneu de şah – Open – „Cupa Comarnicului” şi care s-a adresat celor pasionaţi de acest sport, concurs ce s-a desfăşurat în clădirea Liceului „Simion Stolnicu”, aşezământ educaţional ce-ţi „sare” în ochi prin ţinuta sa mai aparte decât altele din judeţ şi chiar din ţară. E bine să ne aducem aminte că această şcoală a fost ctitorită de principesa Martha Bibescu şi prinţul Gheorghe Valentin Bibescu, iar până ajungi la intrarea ei principală, urci din DN1 printr-un „defileu” de tui care străjuiesc numeroase scări şi podeste de odihnă. Această alee atât de originală are ceva din accesul unei mănăstiri aflate într-un pisc de munte şi nu avea cum să nu-i impresioneze plăcut pe părinţii copiilor veniţi la turneu din alte localităţi precum: Ploieşti, Câmpina, Breaza, Sinaia, Buşteni, Târgovişte. Admiraţia lor, aşa după cum am aflat, nu s-a oprit aici. După ce timpul adiat prin tuile ce străjuiesc scările le-a spălat din gânduri, urcând, iată că decum arată interiorul liceului, se zice, că i-au făcut să se lumineze şi mai mult la chip şi suflet. Turneul a început la ora 9:30 şi s-a terminat în jur de 17:30. Au fost peste 68 de participanţi. La general, câştigătorul concursului a fost Cătălina Elena Popa, locul doi fiind adjudecat de Cristian – Ştefan Şerban de la Clubul Sportiv Universitar Ploieşti, pe când colegul lui, Mihai Ianni Mastalos, i-a fost dat să urce pe locul trei de premiere. Au fost premiaţi de asemenea şahiştii pe categorii de vârstă, iar turneul a fost sponsorizat de Primăria Comarnic şi de către firma Apa Talea. E bine de reţinut: câştigătoarea concursului – Cătălina Elena Popa, fiica domnului Marius Cristi Popa, compozitor, consilier local PMP şi iniţiatorul acestui turneu, va participa în perioada 7-14 octombrie a.c. la alt concurs. Şi anume, la Brăila, la competiţia şahistică „Maria Albuleţ”, pe care şi l-a adjudecat şi anul trecut, invitată fiind de Federaţia Română de Şah. De asemenea, trebuie să se ştie că această campioană de şah este în lotul naţional sub 16 ani. Dar e momentul ca reporterul să îşi pună capacul la stilou şi să îi lase pe unii dintre cei prezenţi la turneu să-şi destăinuie impresiile despre acest eveniment.

Ec.Sorin Popa – primarul oraşului: „Acest concurs a adus un plus pentru copiii din Comarnic deoarece s-au întâlnit şi cu alţi competitori din alte oraşe. De-acum, sunt convins, că se vor căuta şi se vor întâlni şi la alte turnee. În opinia mea, copiii comărniceni care au participat la această întrecere sportivă sunt adevăraţi ambasadori ai oraşului nostru, şi ca atare se va vorbi frumos despre el. Multumesc tuturor participanţilor la această competiţie sportivă”.
Marius Cristi Popa – iniţiatorul turneului „Cupa Comarnic”: „De doi ani de zile mi-am dorit să organizez şi la noi, în Comarnic, un turneu de şah care să devină tradiţie. La propunerea mea, în Consiliul Local, primarul Sorin Popa şi viceprimarul Mihai Savu au fost de acord întru-totul. Aşa încât, astăzi, 30 septembrie 2017, aici, la Liceul „Simion Stolnicu”, am reuşit prima ediţie debut. Le mulţumesc tuturor antrenorilor de cluburi din Prahova care au răspuns invitaţiei mele participând la concurs. Pe viitor doresc să organizez la Comarnic un concurs naţional de trei zile”.
Cătălina Elena Popa – câştigătoarea „Cupei Comarnic”, categoria I la şah (emoţionată, zâmbitoare, sinceră): „Atmosfera de la turneu a fost una de excepţie pentru Comarnic, şi nu numai. Multă prietenie şi fair-play, ca de altfel la oricare turneu naţional. Mă aşteptam să fie această atmosferă pe care o cunosc de la turneele din ţară la care particip. Despre concurenţii comărniceni pot spune că s-au comportat admirabil ţinând seamă că, pentru unii, acest concurs a fost primul. Mi-au rămas în memorie, de la seniori, domnul Robert Găgenel, iar de la copii – Ştefan Cotei, Cosmin Buligă, Mihai-Samuiel Savu, dar şi Robert Savu, de şase ani, care s-a comportant meritoriu oricând, după părerea mea, putând pe viitor să ţintească un titlu de mare jucător. Nu mă laud, am câştigat concursul, dar sincer a fost foarte dificil, nu m-am aşteptat să fiu pe primul loc deoarece concurenţii au fost de calibru. După ce-am analizat, după concurs, acasă, partidele, sincer, am rămas surprinsă că eu am fost în postura celui care juca un concurs de asemenea anvergură. Nu ştiu, pur şi simplu, de ce m-am bucurat mai mult decât atunci când am devenit triplă campioană cu echipa Universităţii de Vest Timişoara. Probabil, pentru că aici, la turneul de la Comarnic, a fost numai şi numai munca mea. Nu pot să nu pomenesc acum meritul pe care îl are antrenorul meu – maestru internaţional Codruţ Florescu”.
Domnul Constantin Ţurlea – (prin telefon mobil a doua zi), antrenor C.S.U. Ploieşti, Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Prahova: „Turneul de şah de la Comarnic, după părerea mea, este o mare realizare pentru sportul minţii. Acest concurs a strâns nu mai puţin de 68 de jucători cu vârste cuprinse între 6 şi 75 de ani. Concursul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Comarnic, al domnului primar Sorin Popa, al consilierului local Marius Cristi Popa şi al maestrului internaţional Nestor Andrei Cioară. Concursul acesta de şah, după cum am înţeles, va deveni o tradiţie la Comarnic şi se va desfăşura anual“.
Cătălin Dobrin, candidat de maestru, antrenor la Clubul elevilor din Comarnic, antrenor C.S.O. „Tricolorul” Breaza (prin telefon mobil): „Turneul a fost foarte bine organizat. Este plăcut că a câştigat un localnic – Cătălina Elena Popa. Surprinzător pentru o primă ediţie a fost faptul că au participat peste 65 de jucători din Ploieşti, Comarnic, Braşov, Dâmboviţa, Bucureşti. Primarul Sorin Popa a promis cu această ocazie că va da curs propunerii consilierului Marius Cristi Popa de a înfiinţa un slub sportiv al oraşului. Felicitări câştigătoarei Cătălina Elena Popa care este dublă campioană naţională anul acesta cu U.T.V. Timişoara şi anul trecut cu C.S.U. Ploieşti. În urma acestui concurs s-au înscris mulţi copii la Cercul de şah de la Clubul elevilor „Martha Bibescu”, Comarnic”.
Domnul Liviu Coman, antrenor la şah – clubul „Carpaţi” Sinaia (prin telefon mobil): „Au fost, de fapt, două turnee de şah – Open – unul de avansaţi şi unul de începători. S-au jucat 7 runde, sistem elveţian de şah rapid. M-a impresionat faptul că la acest turneu a fost şi primarul Comarnicului, un om deosebit, cât şi principalul organizator Cristi Marius Popa. Arbitrajul a fost asigurat de domnul Nestor Andrei Cioară şi de domnul Cătălin Dobrin. Felicit pe câştigătoarea concursului – Cătălina Elena Popa care a acumulat 6,5 puncte din 7 posibile. Un rezultat excelent! Dintre sinăieni s-au evidenţiat Bogdan Staicu – locul I, la copii de 8 ani şi Alexandru Simionescu, locul III, la categoria începătorilor. L-am felicitat pe primarul oraşului că a fost alături de noi, un om modest, fin, educat, cu mult bun simţ”.
Domnul Nestor Andrei Cioară – maestru internaţional, antrenor la Clubul Sportiv „Gambitul Damei” Ploieşti (prin telefon mobil): „Începutul este foarte bun şi-mi exprim speranţa că acest turneu va deveni de tradiţie. O să organizăm constant asemenea concursuri, ceea ce va duce implicit la creşterea nivelului şahistic al comărnicenilor de pe urma cărora va avea de câştigat oraşul. Tot respectul pentru Cătălin Dobrin – profesor de şah la cercul de la Clubul elevului „Martha Bibescu”. Organizare foarte bună cu sprijin din partea primăriei şi a Liceului „Simion Stolnicu”! O menţiune specială se cuvine acordată iniţiatorului acestui concurs, Marius Cristi Popa”.
Profesor Ion Achim (prin telefon mobil): „Un lucru bun pentru tinerii din Comarnic şi nu numai. Este o posibilitate în plus ca să fie cunoscut şi altfel Comarnicul. Felicitări câştigătoarei concursului – Cătălina Elena Popa, căruia, cu această ocazie, i-am dedicat o poezie!
Tinerei speranţe
La un turneu de şah, fireşte/ Participă pasionaţii/ Adolescenţi care vor creşte/ Faima atâtor generaţii.
În Prahova, valori şahiste/ Poţi să găseşti oricâte vrei/ Au numele scris în reviste / Cu toţii ne mândrim cu ei.
Turneul de şah din Comarnic/ Sperăm să fie permanent/ Şi nu va fi deloc zadarnic/ Avem mulţi tineri cu talent.
O tânără mare speranţă/ Ce-şi are aici rădăcina/ Cu mult zel şi exuberanţă/ Te face Mat chiar Cătălina!!!

Sunteţi de acord că după aceste impresii despre turneul de şah din Comarnic orice vorbă „zisă” de reporter ar fi de prisos?…

thumbnail  thumbnail (2)  thumbnail (3)  thumbnail (4)

You may also like...

Leave a Reply