Din nou sărbătoare pentru şahişti la Comarnic. Ediţia a doua a Turneului Cupa oraşului Comarnic la şah

Un articol de Vasile Ioan CIUTACU

Copii şi adulţi pasionaţi de şah – fie din localitate, fie de peste hotarele lui, au deschis din nou sâmbătă, 21 octombrie a.c., porţile mari ale Comarnicului, oraş aflat pe Valea Superioară a Prahovei… Cu alte cuvinte, l-au luminat cu participarea lor la ce-a de-a doua ediţie a competiţiei şahiste dotată cu „Cupa oraşului Comarnic”. Acest turneu va deveni de-acum tradiţie, lucru care se datorează în principal eforturilor consilierului PMP – Marius Cristi Popa – sprijinit mereu şi îndeaproape de către Primăria şi Consiliul local. Din nou holul principal şi sălile de clasă ale Liceului „Simion Stolnicu” au fremătat de viaţă şi pasiune într-o sâmbătă a unei toamne ce refuză cu încăpăţânare să depună armele în favoarea unei ierni ce se anunţă că va fi de ţinut minte. Parcă şi poetul Alexandru Botez (alias Simion Stolnicu), ce a profesat în acest edificiu educaţional, privea surâzând animaţia din jur, din tabloul aflat în holul de la intrare, pe sub borurile pălăriei pariziene.  Acum a părut mai îngăduitor cu noi, de parcă îi venea să şteargă din jurnalul său însemnările din 26 iulie 1936, seara: „… Comarnicul este un compromis climateric între ozon şi mahala”. În incinta liceului copii şi oameni de vârste diferite, fremătând de nerăbdare şi emoţie, pe 21 octombrie a.c. au scris cu majuscule încă o pagină de istorie a sportului minţii. Şi nu numai… Cum menţionam în cronica primei ediţii a turneului, prin această manifestare sportivă, repetăm, Comarnicului se ridică din genunchii îngropaţi în colbul nemilos al indiferenţei şi al locului unde nu se întâmplă nimic.
***
La a doua ediţie a Cupei Comarnicului la şah au participat un număr de 56 concurenţi de vârste diferite din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Bucureşti. La sfârşitul turneului, la general, locul I a fost ocupat de Cristian Şerban (CSU Ploieşti) în vârstă de 12 ani. Locul II i-a revenit lui Cătălin Dobrin (Clubul de Şah „Tricolorul” Breaza), iar al treilea pe podium a urcat Mihai Iannys Martalos, în urma cedării acestui loc de către Viorel Cheşa şahist de categoria I, legitimat la CSU Ploieşti, care a preferat să ocupe locul I la categoria Veterani peste 60 de ani. S-au acordat premii pe categorii de vârstă, din care menţionăm: Cătălina Elena Popa câştigătoarea Cupei oraşului Comarnic din prima ediţie a ocupat locul II Categoria 16 ani, iar sora sa, Andra Maria Popa, s-a clasat prima la Categoria fete 12 ani.  Veteranul competiţiei şahiste a fost Buligă Ion, în vârstă de 87 de ani din Sinaia, cu origini comărnicene. Acest turneu „ridică” pe merit oraşul Comarnic din penumbra în care se zbate după decembrie 1989, la fel ca majoritatea localităţilor „obişnuite“ din ţară. Manifestarea a fost onorată de notabilităţile Comarnicului, drept pentru care îi acordăm cuvântul domnului ec.SorinPopa, primar: „Constat cu bucurie că acest turneu face să se vorbească şi altfel de Comarnic, pe de o parte, iar pe de altă parte, îmi pare bine că unii din participanţi au revenit la acest concurs, la nici o lună de la prima lui ediţie. Îi aşteptăm cu braţele deschise pe împătimiţii acestui sport ca să onoreze oraşul prin participarea lor pe mai departe. Voi fi alături de ei”!
Marius Cristi Popa, consilier local, promotor al concursului, una din inimile cele mai fierbinţi ale acestui turneu: „A doua ediţie a fost din nou un succes. Au participat 56 de copii, ceea ce m-a bucurat foarte mult. La acest turneu de şah au fost concurenţi în special copii din Comarnic, Breaza, Sinaia, Ploieşti şi, surprinzător, un copil din Bucureşti însoţit de părinţi… Luna octombrie, fiind una foarte încărcată de turnee de şah, chiar dacă au venit mai puţin concurenţi, asta nu mă îngrijorează. Au fost mulţi participanţi din Prahova, Braşov şi Bucureşti care m-au anunţat telefonic că n-au putut veni la turneu din diverse motive. Consider că acest turneu, odată cu trecerea timpului, va creşte şi am credinţa că va avea un impact naţional benefic pentru comărniceni”.
Şerban Cristian, 12 ani (CSU Ploieşti), câştigătorul turneului: „A fost un concurs bine organizat şi n-a fost deloc uşor să câştig pentru că am avut adversari foarte buni. M-a impresionat domnii Dan Cimpoiaşu (CSU Ploieşti), cât şi Viorel Cheşa. Organizarea a fost la înălţime!”
Cătălin Dobrin – locul II: „Turneul a fost, ca şi data trecută, la înălţimea unui oraş înspre munte, precum Comarnicul. Au fost câţiva jucători puternici şi experimentaţi din Ploieşti, cum ar fi: Dan Cimpoiaşu, Viorel Cheşa şi Gheorghe Săndulescu, ca şi mulţi juniori care s-au remarcat! Dintre aceştia enumerăm: Şerban Cristian, câştigătorul turneului, Mastaios Iannys Mihai – locul III, prin cedarea acestuia de către Vioreş Cheşa la general, el optând pentru locul I la veterani de peste 60 de ani“.
Mastalos Iannys Mihai – 12 ani, locul III la general: „Turneul a fost foarte frumos, cu adversari puternici şi m-a impresionat liceul unde s-a desfăşurat concursul, a cărui sponsorizare a fost la înălţime. Comarnicul se afirmă prin asemenea turnee! ”.
Cătălina Elena Popa – locul II la copii de 16 ani, câştigătoarea ediţiei anterioare: „La fel ca şi data trecută, atmosfera a fost plăcută. Dar, credeţi-mă, furată de disputa şahistică, n-am observat prea multe detalii. Dar, cum era şi firesc, la decernarea premiilor a fost o bucurie de-a dreptul debordantă. N-am mai ocupat un loc fruntaş la general deoarece nu am reuşit să mă concentrez în unele partide. De-abia aştept turneul din noiembrie!” (Şi zâmbeşte, ceea ce ne face să credem de pe acum că nu e departe de a-şi lua revanşa ţinând din nou în mâini Cupa oraşului Comarnic).
Andra Maria Popa – locul II la fete, vârsta 12 ani: „A fost un concurs reuşit şi mă bucur că am fost aproape de casă, adică în Comarnic, ţinând seamă că particip la turnee obositoare prin ţară. Ţin să menţionez că am câştigat o partidă cu un candidat de maestru la acest turneu, şi anume cu Horia Stoicescu de 62 de ani”.
Viorel Cheşa – candidat la titlul de maestru internaţional, locul I la veterani peste 60 de ani: „Alegerea domnului Nestor Andrei Cioară – maestru internaţional – ca la Comarnic să aibă loc un turneu de şah este salutară. El „a tradus” în fapte – dacă îmi e permisă această exprimare – dorinţa domnului consilier Marius Cristi Popa – un sufletist, care „arde“ pentru localitatea lui, de a avea un loc aici un turneu de şah, lunar. După cum am băgat de seamă el are un sprijin substanţial în acest demers din partea primarului oraşului, un om receptiv la ceea ce înseamnă ceva nou, de durată, şi bine făcut pentru localitatea pe care o păstoreşte. Condiţiile în care s-a desfăşurat concursul au fost excelente”.
Robert Găgenel – şahist local: „Organizarea a fost de excepţie! A impresionat numărul mare de copii cu vârste foarte mici care au practicat un joc foarte avansat. De asemenea, ţin pe această cale, să mulţumesc organizatorilor în frunte cu domnul primar, consilierilor locali şi, nu în ultimul rând, domnului Marius Cristi Popa. Mi-aş dori ca în oraşul Comarnic să aibă loc cât mai multe competiţii sportive de acest gen”.
Domnul Andrei Cioară, maestru internaţional de şah, punctează: „Sunt mulţumit de turneu, Comarnicul prin aceasta ieşind în evidenţă. Organizare ireproşabilă! A fost un concurs puternic, mulţi copii fiind medaliaţi la campionatele naţionale, cum ar fi, de exemplu, câştigătorul acestui turneu, Şerban Cristian (CSU Ploieşti). Dacă organizarea şi desfăşurarea acestui turneu va deveni o constantă va creşte implicit nivelul şahistic al copiilor din Comarnic. Felicitări!”
Pe curând, când ne vom întâlni la cel de-al treilea concurs de şah „Cupa oraşului Comarnic ce va avea loc tot aici, la liceu, în luna noiembrie! Ca să nu se mai spună că în Comarnic este locul unde nu se întâmplă nimic important…

cupele  locul 1,2,3 cupa comarnic  sala sah

You may also like...

Leave a Reply