Ipocrizie maximă – afacerea „Spitalul”

Nicolae IOSIFESCU
Fost membru al Consiliului Local Sinaia, ales pe listele PNL

Administrația publică înseamnă de cele mai multe ori realizarea unor obiective edilitar administrative, absolut necesare pentru buna funcționare a unor servicii publice la standarde moderne. Evident că odată inaugurate, cei ce au tăiat panglica au toate motivele să se fălească şi drept urmare să solicite alegătorilor un nou mandat. În fapt, unii dintre edili caută cu obstinație să găsească astfel de realizări pentru a-și putea justifica candidatura, ori în speranța că se vor menține în jilțul mult dorit. Un exemplu grăitor în acest sens este noul spital din urbea noastră, construcție ce a fost folosită şi refolosită în campaniile electorale ca argument dar şi ca păcăleală pentru obținerea de voturi. Rând pe rând, candidații la fotoliul de primar au promis că vor finaliza construcția acestui spital ştiind cât se poate de clar că astfel de promisiuni aduc voturi. Evident că nu a interesat pe nimeni dacă există şi resursele necesare unei astfel de investiții. Actualul primar, în campania din 2012, speriat de avântul luat de contracandidat, a promis că va realiza un spital regional care va deservi o arie însemnată şi care va avea în dotare şi un heliport, astfel încât helicopterele vor survola Sinaia dinspre toate direcțiile ducând şi aducând bolnavi, răniți şi cadre medicale aferente urgențelor pe calea aerului evitând astfel cunoscutele blocaje rutiere specifice zonei noastre. Este bine de ştiut că spitale regionale sunt foarte puține în România. Ele sunt situate în mari oraşe unde infrastructura permite un acces cât mai facil pentru un număr cât mai mare de cetățeni. Aşa se face că Guvernul României a aprobat construirea a 5 astfel de spitale regionale la Târgu Mureş, Timişoara, Constanța, Galați şi Braşov, având ca surse de finanțare anumite fonduri europene, dar şi Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
Mai simplu spus, primarul din Sinaia visează megalomanic că el poate dispune în locul guvernanților, crede că el se află în central universului şi toată lumea, vezi Doamne, este obligată să facă ce zice el, însă acest aspect este mai puțin important. Problema nu este denumirea spitalului, ci finanțarea acestuia, pentru că actualmente sunt necesare fonduri de peste 30 milioane lei în conformitate cu contractul existent. Aceşti bani este foarte greu să provină din bugetul local, chiar dacă actualii decidenți politici locali ascund realitatea. Puțină lume ştie că primarul, cu sprijinul majorității actuale, a încercat să angajeze bugetul local într-un nou împrumut, chiar dacă gradul de îndatorare era semnificativ mai mare decât cel admis de legislație. Norocul bugetului local a fost că la Ministerul Finanțelor avizul a fost negativ, pentru că acolo funcționarii nu pot fi convinşi să încalce legea fiindcă primarul oraşului Sinaia ține morțiş să abuzeze de funcția pe care o deține.
În aceste condiții, aceiaşi decidenți locali s-au văzut nevoiți să defalce suma necesară finalizării spitalului pe o perioadă de 5 ani, adică peste 5 milioane lei anual, angajând bugetul local pentru o perioadă ce excede mandatul deținut. Altfel spus, în afara creditelor şi dobânzilor aferete acestora, în fiecare an bugetul local are obligație de plată aceste sume, micşorând proporțional celelalte cheltuieli şi punând în pericol finanțarea lucrărilor publice, şcolilor, spitalului actual, culturii, sportului şi nu numai. Eşalonarea plăților este un semn clar de incapacitate de plată pentru bugetul local, dar şi un semnal de alarmă în privința managementului public deficitar care a condus la această situație. Asta se întâmplă atunci când primarul oraşului, fără să stăpânească mecanismele financiare ce guvernează banii publici, decide să cheltuiască bani pe care nu îi are la dispoziție. Consecința este finalizarea cu întârziere dar şi cu sacrificii majore pentru bugetul local şi implicit pentru sinăieni a unei investiții necesare dar greşit manageriată. Aşa cum ne-a obişnuit deja, actuala putere locală, în ipocrizia ce o caracterizează, încearcă să ne ducă pe piste false, dând vina pe partidul care deține decizia politică județeană. În loc să îşi recunoască incompetența şi să corecteze deciziile greşite luate în şedința din data de 7 iulie 2017, primarul şi acoliții săi au ajuns la concluzia că vina nefinalizării spitalului aparține Consiliului Județean Prahova, care alocă prea puțini bani acestui obiectiv şi nu primarului urbei noastre care a contractat lucrările pentru spital fără ca bugetul local să dețină banii necesari. Actualul primar chiar crede că poate să ne ducă pe toți cu preşul. El crede că mințind fără niciun fel de jenă poate să îşi acopere incompetența managerială şi, drept urmare, nimeni nu va reuşi să afle adevărul.
Nimic mai fals. Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply