Iubim Sinaia! (II)

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Un articol de Doru CERNESCU

Totodată, de remarcat că referitor la calitatea asfaltărilor şi noi ne-am „aliniat” la ceea ce se practică în toată ţara, realizând lucrări numai din stratul de griblură, de accea se şi degradează aşa de repede că stratul „de finiţie” protector s-a scos din norme fără nicio justificare. Ba, adeseori, stratul de asfalt s-a turnat direct pe un strat de balast mai subţire decât era prevăzut, de aceea au existat infiltraţii dedesubt, autodecapări şi câte altele. Totuşi, în contextul celor spuse, se cuvine să „inventariem” şi pasivul existent în Primăria Sinaia, cel puţin pentru ultimele trei mandate, constatând:
a) bugetul (groso-modo) pe ultimii 10 ani a fost de aproximativ 100 milioane euro;
b) creditele angajate (datorită secretizării informaţiilor), presupun doar că au fost de 20-25 milioane euro;
c) terenurile şi alte bunuri înstrăinate din patrimoniu (şi dacă s-au subevaluat pentru anumiţi „clienţi”) au adus şi ele aproape 10 milioane euro, din care, scăzând cele 30 (pentru telegondole şi transport) şi cu toleranţă încă 50 milioane pentru panseluţe, leagăne, asfaltări şi celelalte, rezultă un excedent de doar 50 milioane euro ce nu se regăsesc în investiţii şi nici nu se justifică decât dacă – mult prea toleranţi fiind – acceptăm că toate lucrările edilitar-publice din Sinaia au avut măcar valori duble. Da, valori duble, în timp ce şomajul s-a împătrit în urbea noastră, în timp ce pentru orice se plătesc taxe şi suprataxe… să ce?
Desigur, nu e cazul să vă imaginaţi că „euroii” au rămas aşa grămadă în primărie să îi roadă şoarecii comunitari, ei fiind „scoşi din context şi din peisaj” poate chiar înainte de a se deschide finanţările, de aceea nu mai sunt bani pentru sănătate, cultură şi câte altele. Totuşi, stând strâmb şi judecât normal, în urbea noastră se impunea să se stabilească măcar la începutul mandatelor o ordine de priorităţi, dar pentru că nu s-a făcut, sumar o „reiterez” eu. Astfel, ţinând seama nu doar de interesul personal al aleşilor, ci şi al comunităţii, era necesar să se realizeze următoarele:
1. Să se aloce, nu pe preţuri astronomice, ci pe preţuri simbolice, tuturor sinăienilor ce deţin un mijloc de transport, terenurile pentru care acum plătesc o chirie cât pentru 1000 mp să-şi realizeze acele parcări proprii ori garaje (unde se poate), că nu e nici normal şi nici cinstit să se suprataxeze pentru a avea de unde să se sustragă sume apreciabile prin metodele enunţate.
2. Se impunea de asemenea să se realizeze în fiecare cartier câte un teren de sport (nu neapărat superdotat), pentru ca tinerii şi ceilalţi să-şi poată fortifica organismul, însă fără taxe, că interesul comunităţii e mai presus de interesul aleşilor, sau nu? Mai mult chiar, se impunea să se realizeze un „parc de distracţii”, fie şi în parteneriat cu un investitor, dar nu fără ca acţionarul principal să îşi decline drepturile de la început, că Sinaia nu poate fi reprezentativă doar prin parcări supra taxând turiştii, prin cazare, masă şi eventual pârtii de schi (la rându-le mult prea costisitoare pentru românul de rând), ci şi prin divertisment.
4. În acelaşi context să se repună în valoare cazinoul care, cel puţin de trei ori pe săptămână (vinerea, sâmbăta şi duminca) trebuia să prezinte spectacole, muzică, seri literare (nu neapărat din creaţiile cenacliştilor, ci ale marilor valori naţionale, şi nu numai), seri de carnaval (a la Caragiale), bal mascat, concursuri, inclusiv Miss România (cum se organiza cu aproape 100 de ani în urmă la Sinaia). De asemenea, un „festival” de romanţe (aşa cum se organiza până nu de mult la Târgovişte), seri de petreceri cu muzică specifică inclusiv din perioada interbelică (valsuri, tangouri etc), că Sinaia poate şi trebuie să redevină Perla Carpaţilor. Dar valorificarea potenţialului său – e drept – ar mai stopa avântul demolator şi acaparator al aleşilor. Acesta să fie oare motivul pentru care din an în an se abandonează orice fel de activităţi ce ar scoate-o din anonimat?
5. Evident, nu am uitat că la un moment dat Sinaia era REGINA sportului de iarnă şi când spun aceasta mă gândesc la patrimoniul abandonat din cauze necunoscute, da, domnilor aleşi, pentru Valea Prahovei ca de altfel şi pentru România, pârtia de bob şi sanie reprezenta vârful aisbergului fără de care suntem un oraş de provincie oarecare. Şi e păcat. Ba, aş zice, condamnabil… Să fie clar, cu 10 milioane de euro se putea reconsolida pârtia şi chiar se putea îngheţa artificial (ca patinoarul din parc, dacă nu vă e cu supărare, sau… chiar dacă vă e) şi aşa turismul sinăian ar fi câştigat şi în valoare şi…, dar ştiţi şi dumneavoastră prea bine, cu toate că nu vă pasă. Acesta e mottoul după care vă ghidaţi, că dacă vă păsa de Sinaia şi o iubeaţi aşa cum declaraţi într-un timp, nu prea îndepărtat, aţi fi făcut mult mai multe, chiar dacă ar fi fost cazul să vă bateţi în proiecte, în consiliu. În sfârşit, pentru că şi „o masă prea bogată” dăunează grav sănătăţii, nu vă mai ţin în priză. Doar un aspect vreau să vă mai aduc la cunoştinţă stimaţi aleşi. Sinaia, pe lângă multe alte probleme, mai are una foarte, foarte urgentă: refacerea zidurilor, pentru că din 90 nu s-a mai intervenit decât poate în proporţie de 0,1% şi acum Sinaia se dărâmă şi la propriu şi la figurat. Dar pentru a vă convinge nici măcar nu mai e nevoie să mergeţi pe Furnica (în zona fostei vile Aluniş) unde în craterul format ar încăpea două maşini de curse, ci e suficient să intraţi pe Aosta şi veţi vedea, evident dacă vreţi şi dacă se vor mai găsi în buget 2-3 lei şi pentru repararea zidurilor, de nu, poate în mandatul viitor ori veţi sponsoriza din bugetele proprii aceste lucrări? Vă mai dau totuşi o sugestie. Dacă nu se vor găsi resurse pentru reparaţii, puneţi termopane pe zidurile ce se dărâmă, că pentru asemenea lucrări oricând se pot găsi fonduri, mai ales când firma nu e chiar venită cu pluta, nu?!?

You may also like...

Leave a Reply